10 Ιουνίου 2013

Η Gazprom πουλάει ακριβότερα κατά 32-36% το αέριο στην Ελλάδα. Γιατί;

Μια αποκάλυψη με εξαιρετική σημασία, έκανε την περασμένη Τρίτη στη συνέντευξη που παραχώρησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexander Medvedev, με θέμα την εξαγωγική πολιτική του ρωσικού γίγαντα του φυσικού αερίου: Η μέση τιμή των εξαγωγών αερίου της ρωσικής εταιρείας κυμαίνεται για το 2013 στα 370 - 380 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα (ή σε 10,36 δολάρια/MMBtu).

Παράλληλα, η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους αγόρασε το φυσικό αέριο στα 503 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα (ή στα 13,2 δολάρια/MMBtu), ενώ στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών η τιμή είχε φτάσει μέχρι και τα 15 δολάρια.


Με άλλα λόγια η Ελλάδα αγόρασε το φυσικό αέριο ακριβότερα έναντι των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών κατά 32-36%, πράγμα που σημαίνει ότι οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν επιπλέον (συγκριτικά με τους Ευρωπαίους) ένα πόσο που κυμαίνεται από τα 250 έως τα 300 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση. Όλα αυτά σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα (στο capital.gr και στο ethnos.gr).

Το μεγάλο ερώτημα φυσικά είναι το γιατί; Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες οφείλουν μια απάντηση, στον πολύπαθο ελληνικό λαό.

Οφείλουν επίσης να δηλώσουν σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να προσαρμοστεί η τιμή του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Και η αντιπολίτευση οφείλει να ελέγξει την κυβερνητική πλευρά σε θέματα ουσίας (όπως το συγκεκριμένο) που επιβαρύνουν τον λαό. Εκτός και αν όλοι τους θεωρούν ότι ακόμα ανήκουμε στις τριτοκοσμικές χώρες... 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου