13 Ιουνίου 2013

Τι συμβολίζει το σήμα του αυτοκινήτου σας;

 Ταχύτητα, δύναμη, υπεροχή, κυριαρχία, αξιοπιστία, ασφάλεια, ποιότητα, πολυτέλεια, κλπ είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου που πρέπει να αντανακλά το σήμα, ώστε και αυτό ακόμη να συμβάλει στην προσέλκυση του πελάτη. Κάποιες εμπνεύσεις από μυθικά ή ιστορικά σύμβολα, μπορεί να ικανοποιούν το στόχο αυτό. Αλλά μόνο αυτό; υπάρχει και η ανθρώπινη ματαιοδοξία, ο κατασκευαστής ή η εταιρεία, που πρέπει να απεικονίζεται με κάποια αρχικά γράμματα. 
Και όλα αυτά σε ένα καλαίσθητο σήμα, απλό ή και πολύπλοκο.

Ας δούμε όμως τα πιο γνωστά σήματα αυτοκινήτων (αλφαβητικά), με δυο λόγια για το καθένα, όπως περίπου δημοσιεύτηκαν και στο http://www.clickatlife.gr.


Alfa Romeo 
Το σύμβολό της είναι σχεδιασμένο από τον Romano Cattaneo και εμπνευσμένο από τον θυρεό της πόλης του Μιλάνου και από το οικόσημο της οικογένειας Βισκόντι, που κάποτε κυβερνούσε την πόλη.
Απεικονίζει έναν κόκκινο σταυρό, που συμβολίζει την Α΄ Σταυροφορία, ενώ το φίδι, παραπέμπει σε μύθους της εποχής του 5ου αιώνα μ.Χ. Το όνομα ALFA, προέρχεται από το ακρωνύμιο Anonima Lombarda Fabricca Automobili και όταν το 1915 αγοράστηκε από τον Ναπολιτάνο βιομήχανο Νικόλα Ρομέο, μετονομάστηκε σε ALFA ROMEO.


Audi 
Τέσσερις ασημένιοι κύκλοι, ενωμένοι μεταξύ τους, αποτελούν το λογότυπο της Audi. Συμβολίζουν τις τέσσερις εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων από τη Σαξονία (Horch, Wanderer, DKW και Audi), οι οποίες κάτω από την πίεση των οικονομικών εξελίξεων της Γερμανίας, συγχωνεύθηκαν σε μία εταιρεία με τον τίτλο Auto-Union AG. Το Audi (που στα λατινικά σημαίνει "άκουσε") επικράτησε αργότερα, από τη λατινική μεταφορά του επωνύμου του ιδρυτή, August Horch.

Bentley 
Το σημερινό σήμα αποτελεί μικρή παραλλαγή της αρχικής σύλληψης ενός εγγλέζου γραφίστα, το 1911. Όταν το 1931, η Bentley απορροφήθηκε από την Rolls Royce, ένας σχεδιαστής εμπνεύστηκε από τον μύθο του Ίκαρου και έβαλε τα "φτερά" του να περιστοιχίζουν το όρθιο Β, γέρνοντας λίγο προς τα πίσω, ως απεικόνιση της ορμής.

BMW
Η εταιρεία Bayerische Motoren Werke (αρχικά BMW), πριν ξεκινήσει την παραγωγή πολυτελών αυτοκινήτων, κατασκεύαζε κινητήρες στρατιωτικών αεροπλάνων. Έτσι, και το σήμα της εταιρείας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο παρά ένας έλικας αεροπλάνου σε κίνηση. Όσο για τα χρώματα, προέρχονται από τη σημαία της βαυαρικής πόλης, όπου στεγάζεται το εργοστάσιο.

Chevrolet 
Το 1910, ο William Durant, ένας επιτυχημένος αμερικανός κατασκευαστής, ζήτησε από τον Louis Chevrolet, οδηγό αγώνων, να τον βοηθήσει στην κατασκευή ενός νέου αυτοκινήτου. Στις 3.11.1911, η Chevrolet Motor Car Company, πήρε σάρκα και οστά. Ο Durant, επέλεξε το όνομα του Chevrolet, αφενός επειδή το θεωρούσε πιο εύηχο από το δικό του και αφετέρου επειδή ήθελε να αξιοποιήσει την αναγνωρισιμότητα του διάσημου "πιλότου". Ο πολυτελής αλλά ελαφρά πλαγιαστός σταυρός αντικατοπτρίζει την πολυτέλεια και την αξιοπιστία των οχημάτων.
Chrysler 
Μια κυκλική σφραγίδα και δύο ασημένια φτερά αποτελούν τον λογότυπο της Chrysler. Η σφραγίδα παραπέμπει στην αξιοπιστία, τη φερεγγυότητα και την υψηλή ποιότητα, ενώ τα ασημένια φτερά είναι εμπνευσμένα από τα σύμβολα των Βίκινγκς, τα φτερά του ταχύτατου θεού Ερμή και συμβολίζουν τη δίψα για εξερεύνηση και το πάθος για νέους δρόμους.
Citroen 
Ο Γάλλος, Αντρέ Σιτροέν, συλλαμβάνει την ιδέα του διπλού «γωνακού» γραναζιού, που δεν φεύγει από την θέση του, και την κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το 1919, στο πρώτο του αυτοκίνητο χρησιμοποιεί σαν σήμα την ανακάλυψή του αυτή. Τα χαρακτηριστικά διπλά βέλη, υποδηλώνουν την υψηλή τεχνολογία αλλά και τη δυναμική των οχημάτων της εταιρείας.

Ferrari 
Ένα μαύρο, ατίθασο άλογο στέκεται ανασηκωμένο στα δυο του πόδια μέσα σε ένα έντονο κίτρινο πλαίσιο: Το αγαπημένο "γούρι" του ικανότατου πιλότου του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, Φραντζέσκο Μπαράκα, έμελλε να διακοσμήσει ένα από τα πλέον ποθητά αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο. Οι γονείς του, το προσέφεραν στον Φερράρι. Το κίτρινο φόντο είναι το χρώμα της πόλης Μοντένα, όπου εδρεύει η Ferrari, ενώ στην κορυφή του σήματος απεικονίζεται και η ιταλική σημαία.

Jaguar 
Ο επιτιθέμενος ιαγουάρος αποτελεί το έμβλημα της Jaguar. Το όνομα Swallow Sidecar Company (SS), που είχε αρχικά η εταιρεία, δεν ήταν ιδιαίτερα εμπορικό (λόγω των γερμανικών SS) και έτσι ο ιδρυτής της, Γουίλιαμ Λάιονς, αμέσως μετά τον πόλεμο, αποφάσισε πως το διαφημιστικό του τμήμα θα έπρεπε να επινοήσει κάτι πολύ πιο επιθετικό. Τα δημιουργικά μυαλά συνδύασαν την αντοχή, την αξιοπιστία, τη δύναμη, την ορμή και την πολυτέλεια και έτσι προέκυψαν ο επιτιθέμενος ιαγουάρος και η νέα ονομασία της εταιρείας.

Lamborghini 
Ο ιδρυτής της εταιρείας, Φερούτσιο Λαμποργκίνι, ήθελε κάτι που να συμβολίζει την ορμή, τη δύναμη, την κυριαρχία. Σκοπός του ήταν να ανταγωνιστεί την αντίπαλη Ferrari (με σήμα το ατίθασο άλογο). Άνθρωπος πρακτικός και χωρίς μεγάλη επαφή με την τέχνη αλλά με εξαιρετικό ένστικτο και μυαλό για επιχειρήσεις, ο "ταύρος" της αυτοκινητοβιομηχανίας -"ταύρος" και στο ζώδιο - που αρχικά κατασκεύαζε τρακτέρ, επέλεξε αυτό το ζώο, μέσα σε ένα μαύρο, πολυτελές πλαίσιο. Τόσο απλά!

Lexus 
Η ονομασία προήρθε από την ένωση των λέξεων Luxury (πολυτέλεια) και Elegance (κομψότητα), αρχές που διέπουν τα στιβαρά αυτοκίνητα της Lexus. Όσο για τον λογότυπο; Ένα μεγάλο, εντυπωσιακό, λατινικό L, μέσα σε ένα πολυτελές, χρωμιωμένο πλαίσιο.

Maserati 
Ταχύτητα, ορμή, νεύρο, πολυτέλεια και δύναμη. Πώς μπορεί να συμβολίσει κανείς, με μία μόνο εικόνα, όλα τα παραπάνω; Μα φυσικά, με την τρίαινα, σύμβολο του παντοδύναμου θεού Ποσειδώνα αλλά και της ιταλικής πόλης Μπολόνια, όπου αρχικά κατασκευάζονταν τα οχήματα Maserati. Σήμερα, η τρίαινα της Maserati «ταράζει» την άσφαλτο, όπως έκανε στην μυθολογία η τρίαινα του πανίσχυρου θεού Ποσειδώνα και προκαλεί «φουρτούνες» στο πέρασμά της.

Mercedes-Benz 
Ένα λαμπερό ασημένιο αστέρι μέσα σε έναν κύκλο. Το έμβλημα της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes-Benz έπρεπε να είναι λιτό, αλλά συνάμα στιβαρό και πανίσχυρο. Το αστέρι με τις τρεις ακτίνες συμβολίζει την κυριαρχία της Mercedes σε γη, νερό και αέρα. Σήμερα, το σήμα της Mercedes, αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brands στον πλανήτη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που το αναζητούν ως ανταλλακτικό, καθώς αποτελεί σύνηθες αντικείμενο κλοπής!

Opel  
Η εταιρεία που είχε ιδρύσει ο Άνταμ Όπελ αρχικά κατασκεύαζε…ραπτομηχανές! Ο δαιμόνιος Όπελ προχώρησε αργότερα και στην κατασκευή αυτοκινήτων και προκήρυξε διαγωνισμό για την ονομασία τους. Από 1.5 εκατ. προτάσεις (!), επιλέχθηκε η ονομασία Opel Blitz (κεραυνός), που οδήγησε αργότερα στον κύκλο με τον κεραυνό, ως σύμβολο ταχύτητας. Πριν από τον κεραυνό υπήρχε ένα φτερωτό αερόπλοιο (Zeppelin) στη θέση του.

Peugeot 
Η εταιρεία Peugeot φημιζόταν για τα ανθεκτικά γεωργικά εργαλεία της. Μάλιστα, ένας αργυροχαράκτης, σχεδίασε το λιοντάρι, για να υποδηλώσει την αντοχή, την ταχύτητα και την αξιοπιστία ενός πριονιού! Όταν η εταιρεία άρχισε να κατασκευάζει και αυτοκίνητα, το λιοντάρι παρέμεινε ως ανάμνηση των πρώτων βημάτων μιας επιτυχημένης εταιρείας.

Porsche
Οι λάτρεις της ταχύτητας, την αγαπούν. Οι λάτρεις της πολυτέλειας, την ποθούν. Οι λάτρεις της αξιοπιστίας, την αποθεώνουν. Η Porsche και το πολύπλοκο έμβλημά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη γερμανική πόλη Στουτγάρδη, της οποίας ο θυρεός απεικονίζει το διάσημο πλέον αλογάκι, που υιοθέτησε στο έμβλημά της και η Porsche. Όσο για τα κέρατα και τις καφέ και κόκκινες ρίγες, αυτά προήλθαν από το οικόσημο του Βασιλείου του Βίρτεμπεργκ. Και όλα αυτά μαζί: Porsche!

Rolls-Royce 
Το διπλό κεφαλαίο αγγλικό «R» μέσα στο πολυτελές ασημένιο πλαίσιο, αντιπροσωπεύει τα αρχικά των ονομάτων των συνιδρυτών της εταιρείας: του Τσαρλς Στιούαρτ Ρολς και του Φρέντερικ Χένρι Ρολς. Παράλληλα, η παρουσία της Έκστασης -του χαρακτηριστικού, ασημένιου, φτερωτού, μικρού αγάλματος που κοσμεί το καπό – μάλλον αναφέρεται στην έκσταση που βιώνει ο οδηγός μιας Rolls-Royce αλλά και σε αυτήν που νιώθει ο απλός περαστικός, βλέποντάς την να περνάει από μπροστά του…


Rover 
Rover στα αγγλικά σημαίνει "περιπλανώμενος". Εμπνευσμένοι από την ονομασία της εταιρείας -που αρχικά κατασκεύαζε ποδήλατα (η λέξη "ποδήλατο" στα πολωνικά είναι "rower" και στα λευκορωσικά "rovar") - οι σχεδιαστές αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν λογότυπο που θα απεικόνιζε την τάση για περιπέτεια και περιπλάνηση. Η ιδέα ήρθε από τους Βίκινγκς, γνωστούς για τις περιπλανήσεις τους ανά τον κόσμο και το ξύλινο καράβι τους.

Saab 
Η εταιρεία ξεκίνησε την πορεία της ως κατασκευάστρια στρατιωτικών αεροπλάνων και το όνομά της προέκυψε από τις λέξεις Svenska Aeroplan SA (aktiebolaget). Το σήμα της αναπαριστά το μυθικό πουλί "γρύφωνα", με κεφάλι λιονταριού και σχεδιάστηκε από τον Καρλ Φρέντικ Ρόιτερσβαρντ.
Subaru
Η λέξη Subaru στα ιαπωνικά σημαίνει "ενώνω". Έτσι, χρησιμοποιήθηκε για να βαφτίσει την εταιρεία, που προέκυψε από την συγχώνευση έξι μικρών βιομηχανιών. Ως λογότυπο, επιλέχθηκε ο αστερισμός των Πλειάδων (Mitsubaro-shi στα Ιαπωνικά) για να συμβολιστούν και οι 6 τομείς δραστηριοποίησής της (σιδηρόδρομοι, αεροναυπηγική, ειδικά οχήματα, λεωφορεία, βιομηχανικές μηχανές και αυτοκίνητα).
Toyota 
Ο Κιιχίρο Τογιόντα, πριν καταπιαστεί με τα αυτοκίνητα κατασκεύαζε αργαλειούς. Το λογότυπο απαρτίζεται από τρεις γεωμετρικές ελλείψεις, που σχηματίζουν το γράμμα «Τ», που επίσης συμβολίζουν τις επιθυμίες του πελάτη, το προϊόν και την υπόσχεση της εταιρείας για διαρκή ανάπτυξη.
Volvo 
Οι ιδρυτές, Gustav Larson και Assar Gabrielsson αναζητούσαν ένα εύηχο όνομα για την εταιρεία τους, που αρχικά κατασκεύαζε ρουλεμάν, ποδήλατα και μηχανισμούς μετάδοσης κίνησης. Ψάχνοντας στο λατινικό λεξικό ανακάλυψαν το ρήμα Volvo, που σημαίνει κυλάω. Το σήμα -ο στιβαρός κύκλος με το μεταλλικό βέλος- παραπέμπει στο ατσάλι, προϊόν της βαριάς βιομηχανίας της Σουηδίας. 

Σίγουρα ξεχάστηκαν αρκετά, θα επανέλθουμε.

________________________
Πηγές:http://www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2278393
http://www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2278657
καθώς και (τα σήματα) από το «Facebook.com» των αντιστοίχων εταιρειών.


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου