10 Ιουνίου 2013

ΔΝΤ για Κύπρο:Έχει αποτραπεί η χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη

H επώδυνη χρεοκοπία και η ενδεχόμενη έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη έχουν αποτραπεί με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, δρομολογώντας πρόγραμμα εξυγίανσης, υποστηρίζει σε αποκλειστική συνέντευξή της στον «Φιλελεύθερο» (Κυπριακή εφημερίδα) η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ και μέλος της Τρόικας για την Κύπρο, κ. Ντέλια Βελκουλέσκου.

Αξιολογεί ως σημαντικό βήμα, προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα συμβάλει ώστε να επανέλθει η χώρα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Διαμηνύει πως η χώρα μας απόλαυσε περίοδο εύκολης ανάπτυξης, η οποία βασίστηκε στον δανεισμό που ήταν υπεράνω των δυνατοτήτων της.

Η κ. Βελκουλέσκου, η οποία θα επιστρέψει στην Κύπρο τον Ιούλιο για την πρώτη επιθεώρηση της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας, τόνισε ότι «για να πετύχει το πρόγραμμα έχει μεγάλη σημασία να κοιτάξουμε μπροστά και να υλοποιήσουμε πλήρως και χωρίς καθυστέρηση τις προκριθείσες πολιτικές».

Προειδοποιεί ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος και απαιτεί θυσίες από τον κυπριακό λαό. Εκτιμά ότι η Κύπρος με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει τις προκλήσεις, να λύσει τα προβλήματά της και να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενεές.

Υπογραμμίζει πως η επιτυχία του προγράμματος προϋποθέτει την έγκαιρη εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών. 

Στο ερώτημα ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ δηλώνει πως η χώρα αντιμετώπισε μοναδικές περιστάσεις και προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η ανάγκη πολύ σημαντικής χρηματοδότησης σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας της. Με δεδομένες τις αναμενόμενες μεγάλες απώλειες των τραπεζών, η χρήση κρατικών κονδυλίων για την υποστήριξή τους ήταν ασύμφορη, αναφέρει.

Για το δημόσιο χρέος δηλώνει ότι «δεν ήταν βιώσιμο λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος είχε μεγεθυνθεί ταχύτατα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας και ο οποίος ήταν ευάλωτος». Υποστηρίζει δε ότι «η στρατηγική αντιμετώπιση του προβλήματος των τραπεζών στη ρίζα του εξασφάλισε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη στο μέλλον».

_______________________
Πηγή: http://www.philenews.com 09 Ιουνίου 2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου