19 Ιουνίου 2013

Νέα βελτιωμένη προσφορά για ΔΕΣΦΑ από την Socar

Βελτιωμένη προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ εμφανίζεται, να υπέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ η αζέρικη εταιρεία Socar για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Και τούτο ενώ ως ελάχιστο τίμημα είχε κοστολογηθεί, από την εταιρεία η οποία διεξήγαγε την αποτίμηση του υπό εκποίηση φορέα, το ποσόν των 330 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται καταλυτική, καθώς η απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Socar θεωρείται πρόκριμα για τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από τη χώρα μας.

Η προσφορά της αζέρικης εταιρίας για τον ΔΕΣΦΑ εκτός από οικονομική έχει και ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, καθώς επίκειται η απόφαση για την επιλογή του αγωγού του λεγόμενου νοτίου διαδρόμου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαιτζάν στην Ευρώπη.

Η απόφαση, για το σχέδιο που θα το προωθηθεί, αναμένεται ως το τέλος Ιουνίου από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαιτζάν, στην οποία συμμετέχει και η SOCAR.

Υπενθυμίζεται ότι επίσκεψη στο Αζερμπαιτζάν πραγματοποίησε στα μέσα Μαίου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στο πλαίσιο της προσπάθειας προώθησης του αγωγού ΤΑΡ.

Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου που περιλαμβάνει τον κεντρικό αγωγό από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως την Αττική, τους κλάδους υψηλής πίεσης καθώς και τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας όπου αποθηκεύεται και αεριοποιείται υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η εταιρεία ΔΕΣΦΑ είναι 100 % θυγατρική της ΔΕΠΑ, η οποία ελέγχεται κατά 65 % από το Δημόσιο και 35 % από τα ΕΛΠΕ. Το ΤΑΙΠΕΔ διαθετει προς πώληση το 66 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.


Πηγή: http://www.kathimerini.gr 18/06/2013


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου