5 Ιουνίου 2013

Σκουριές Χλκιδικής: Οι δυο όψεις ενός αγώνα

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την προστασία του Περιβάλλοντος:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετέβη στην Ιερισσό και εξέφρασε σε συγκέντρωση τη συμπαράστασή του στον αγώνα των κατοίκων που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

Όμως, εκπρόσωποι των μεταλλωρύχων (που εκπροσωπούν τα 12 από τα 16 χωριά της περιοχής, όπως αναφέρουν), του έδωσαν ψήφισμα, στο οποίο τον κατηγορούν ότι παρακάμπτει την πραγματική κοινωνία της περιοχής και χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων "ξεσηκώνει" τους κατοίκους εναντίον της επένδυσης χρυσού στην οποία εργάζονται.

Ειδικότερα, σε δυο σημερινά άρθρα (ένα για κάθε πλευρά) στο Capital.gr, αναφέρονται σχετικά με το θέμα και τα ακόλουθα:


"Μπλόκο" των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής στον Α. Τσίπρα.

Εκπρόσωποι των μεταλλωρύχων, πριν από την Ιερισσό, έδωσαν ψήφισμα στον κ. Τσίπρα, στο οποίο «η τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής» αναφέρει:

"Ενημερωθήκαμε από άλλους, ότι σε λίγες ώρες θα βρεθείτε στην περιοχή μας. Θα περάσετε για άλλη μια φορά από όλα τα χωριά μας, για να φτάσετε στην Ιερισσό. Για άλλη μια φορά, με απόλυτη μυστικότητα θα βάλετε στην άκρη εργαζόμενους, κατοίκους, οικογένειες, την πραγματική κοινωνία αυτής της περιοχής και θα κατευθυνθείτε ΜΟΝΟ στην Ιερισσό.

Για άλλη μια φορά αποφεύγετε χωρίς καν να τηρούνται τα «πολιτικά προσχήματα» μια ολόκληρη περιοχή, 12 χωριά, χιλιάδες κάτοικους, χιλιάδες ψηφοφόρους σας, χιλιάδες εργαζόμενους, για να στραφείτε στην …άλλη πλευρά της δικής μας Χαλκιδικής. Για άλλη μια φορά κύριε Τσίπρα έρχεστε στην Χαλκιδική, που εσείς βλέπετε και θέλετε να βλέπετε, ενώ κάνετε πως δεν βλέπετε την πραγματική Χαλκιδική που περιμένει από την αξιωματική αντιπολίτευση αν όχι απαντήσεις για το μέλλον της, τουλάχιστον μια ίση ευκαιρία.

Για άλλη μια φορά αγνοείτε παντελώς και επιδεικτικά τα 12 από τα 16 χωριά της βόρειας Χαλκιδικής και τις 1200 οικογένειες των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Καταλαβαίνουμε απόλυτα τον πολιτικό σας ρόλο. Την ανάγκη σας να τονώσετε το πολιτικό φρόνημα του Αγώνα. Δεν καταλαβαίνουμε όμως πως γίναμε …ανύπαρκτοι. Πως γίναμε μειοψηφία, εμείς που εκπροσωπούμε τα 12 από τα 16 χωριά της περιοχής, την πραγματική κοινωνία, οικογένειες που μεγάλωσαν εδώ και μεγαλώνουν τα παιδιά τους εδώ, τους θεματοφύλακες αυτού του τόπου.

Απέναντι σε μια εικονική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από τα ΜΜΕ και ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, εμείς ζούμε μια πραγματικότητα και αυτή δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ στα δικά μας τα χωριά δεν είχε ποτέ βία. Δεν είχε ποτέ διχασμό. Δεν είχε ποτέ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. Δεν είχε μίσος. Είχε μόνο όραμα και προοπτική. Είχε σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Ο δικός μας ο τόπος Κύριε Τσίπρα, τα βουνά μας, τα νερά μας, τα ποτάμια μας, η θάλασσά μας , ο αέρας που αναπνέουμε δεν ανήκουν σε κανέναν μας. Ανήκουν στα παιδιά μας. Και γι’ αυτά αγωνιζόμαστε, για να έχουν μέλλον τόπο και αύριο. Και θέλουμε να σας πούμε, ως γνήσιοι εκπρόσωποι των 12 από τα 16 χωριών μας, των χιλιάδων οικογενειών, των κατοίκων που κατοικούν στα χωριά μας- και όχι στις Σκουριές- ότι εμείς είμαστε και θα είμαστε οι θεματοφύλακες αυτού του τόπου. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν , να καταστρέψει αυτό που εμείς βρήκαμε και αυτό που θέλουμε να σώσουμε : τον τόπο μας.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κόμματα, κανάλια, οικολόγους, φορείς- συλλόγους, ξενόφερτους ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ, να μας βάλουν στο περιθώριο και να καθορίσουν τις τύχες και το μέλλον μας. Δεν θα ανεχτούμε άλλο, ως νοήμονες πολίτες, σκεπτόμενοι κάτοικοι, αξιοπρεπείς εργαζόμενοι που έχουν ανάγκη την δουλειά τους για να ζήσουν, να μεταλλάσσονται στο όνομα συμφερόντων, σε αμελητέα ποσότητα. Εμείς θα είμαστε εδώ, θα κατοικούμε στα χωριά, θα περπατάμε στα βουνά, θα ζούμε και θα αναπνέουμε στα 12 Μαντεμοχώρια και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία δύναμη να αφήσει έναν αγώνα λίγων να θυσιάσει τους πολλούς.

Δεν θα αφήσουμε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, ένα γκρουπ ανθρώπων που έχει επιστρατεύσει όλους τους μηχανισμούς , από κόμματα μέχρι και τηλεαστέρες του εξωτερικού, που δεν διστάζουν να θυσιάσουν κόρες, μανάδες και εγγονές, να μας κάνει ανύπαρκτους. ΕΜΕΙΣ υπήρχαμε, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε. Εμείς δεν επιστρατεύσαμε κανέναν. Δεν βγάλαμε κόρες και εγγονές στα τηλε-παράθυρα. Δεν φέραμε αστέρες και μουσικούς να μιλήσουν για μας. Δεν έχουμε βουλευτές να αγωνίζονται για μας……

Κύριε Τσίπρα,
Είμαστε σκεπτόμενοι άνθρωποι και δεν πρόκειται να ανεχθούμε αυτόν τον εμπαιγμό. Απαιτούμε να εφαρμοστεί ο Νόμος, να εφαρμοστεί η νομιμότητα, η δημοκρατία και η ελευθερία. Απαιτούμε ως νοήμονες άνθρωποι να πέσουν οι μάσκες και οι πολιτικοί ηγέτες που διεκδικούν την διαχείριση του μέλλοντός μας να μας κοιτάξουν στα μάτια, και να μας πουν τι θα γίνει στα χωριά μας, τι οραματίζονται για τον τόπο μας, τι θα κάνουν για μας και όχι στην πλάτη μας. Να μας κοιτάξουν με θάρρος και να πουν ως πότε θα περνούν από δίπλα μας, για να φτάσουν απέναντί μας…. Κύριε Τσίπρα εμείς είμαστε η σιωπηλή πλειοψηφία της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής την οποία επιδεικτικά αγνοείτε".

Πηγή: http://www.capital.gr/News.asp?id=1810674


Αλ. Τσίπρας: "Θα σπάσουν τα μούτρα τους στην Χαλκιδική".

«Όπως πριν ενάμισι χρόνο έσπασαν τα μούτρα τους στην Κερατέα, έτσι και τώρα θα φάνε τα μούτρα τους στη Χαλκιδική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συγκέντρωση στην Ιερισσό και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των κατοίκων που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

«Η κυβέρνηση σας αποκαλεί τρομοκράτες, αλλά εσείς είστε αγωνιστές για τη ζωή», είπε στους συγκεντρωμένους και παρατήρησε πως «δίνουν άνισο αγώνα, διότι απέναντί τους έχουν προστατευμένα, διαπλεκόμενα συμφέροντα, πίσω από τα οποία κρύβονται κέρδη δισεκατομμυρίων και σκάνδαλα, ιστορίες λεηλασίας του δημόσιου πλούτου».

Κατήγγειλε, επίσης, ότι μοιράζονται «ψίχουλα, αριστερά και δεξιά, για να σπάσει ο αγώνας» των κατοίκων που αντιδρούν στην επένδυση. Χαρακτήρισε «πολιτικούς κρατούμενους» δύο κατοίκους της περιοχής που βρίσκονται στις φυλακές και ζήτησε την αποφυλάκισή τους.

«Δεν θα μπορούσα να λείπω από εδώ. Το πρόγραμμά μου είναι να μιλήσω σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για το νερό, όμως θα ήταν αδιανόητο την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον να μην βρίσκομαι στην καρδιά του αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καμία επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει με τη βία. Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος αφορά στο αρχέγονο δάσος της Χαλκιδικής, στα πάρκα στις μεγαλουπόλεις, στην Κωνσταντινούπολη, που υπερασπίστηκαν οι πολίτες και σηματοδοτεί ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη», είπε ο κ. Τσίπρας.

Για το φυσικό περιβάλλον της Χαλκιδικής είπε ότι είναι το συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της περιοχής. Σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους κατοίκους, κάλεσε τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να προτιμήσουν μαζικά τη Χαλκιδική για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Πηγή: http://www.capital.gr/News.asp?id=1810785


Τα συμπεράσματα δικά σας

Σημείωση: Στην ανάρτηση αναφέρονται εκτενή αποσπάσματα και από τα δυο άρθρα του Capital.gr, ενώ το ψήφισμα που επέδωσαν οι μεταλλωρύχοι αναφέρεται στο σύνολό του.


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου