17 Ιουνίου 2013

Επιτρέπονται οι «ιδιωτικές παραλίες»;

Δεν επιτρέπονται οι περιφράξεις μέχρι το κύμα, ο αιγιαλός αποτελεί κοινόχρηστο και κοινό αγαθό, υποστηρίζουν οι νομικοί.

Όμως, πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί σε παραλίες με πινακίδες που να αναγράφουν: «Ιδιωτική παραλία, απαγορεύεται η πρόσβαση» ή «Ιδιωτική παραλία, είσοδος μόνο για πελάτες»;

Ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, βίλες και επαύλεις συχνά «χαρακτηρίζουν» τις παραλίες που βρίσκονται μπροστά στους χώρους τους ως «ιδιωτικές». Αλλες φορές τοποθετούν αποτρεπτικές πινακίδες και περιφράξεις, ενώ συχνά προχωρούν σε συγκεκριμένη διάταξη του χώρου και των εγκαταστάσεων (πχ εξαιρετικά πυκνή διάταξη με ξαπλώστρες), που στην ουσία αποτρέπει οποιονδήποτε ανεπιθύμητο να απλώσει την... πετσέτα του στην παραλία που εποφθαλμιούν.

Μεγάλη έκταση έχει πάρει το φαινόμενο των "ιδιωτικών παραλιών" σε αγγελίες πώλησης ή ενοικίασης ακινήτων. Εκεί θα βρει κανείς αγγελίες για βίλες με «ιδιωτικές προστατευόμενες παραλίες» ή για ξενοδοχεία σε κοσμοπολίτικα νησιά, με «ειδυλλιακό τοπίο» και «ιδιωτική παραλία, πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες» κλπ

Το ερώτημα είναι: Τι πραγματικά ισχύει με βάση το ελληνικό δίκαιο;

«Η παραλία και ο αιγιαλός αποτελούν κατ’ απόλυτο τρόπο κοινόχρηστα, είναι κοινά αγαθά, που ανήκουν στους πάντες. Δεν μπορούν κατά καμία έννοια να είναι ιδιωτικά, ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο. Αρα δεν επιτρέπονται ούτε περιφράξεις μέχρι το κύμα ούτε και άλλες μέθοδοι παρεμπόδισης της εισόδου. Οι παραλίες δεν αποτελούν καν κρατική ιδιοκτησία. Το κράτος έχει ευθύνη να τις προστατεύει και να τις διαχειρίζεται, με κύριο αντικείμενο την ακώλυτη πρόσβαση και την κοινή χρήση τους», λέει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο νομικός ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος κ. Γιώργος Μπάλιας. «Δεν πρόκειται για πρόσφατη νομολογία, αλλά για νομικό πολιτισμό που έχει δημιουργηθεί στο πέρασμα των αιώνων. Ο Αστικός Κώδικας περιλαμβάνει με εξαιρετική σαφήνεια τα πράγματα κοινής χρήσεως», συμπληρώνει ο κ. Μπάλιας.

Πραγματικά ο Αστικός Κώδικας αναφέρει «ιδίως τα νερά με ελεύθερη και αέναη ροή, οι δρόμοι, οι πλατείες, οι αιγιαλοί, τα λιμάνια και οι όρμοι, οι όχθες πλευσίμων ποταμών, οι μεγάλες λίμνες και οι όχθες τους». Σε άλλο σημείο ξεκαθαρίζει ότι εκτός συναλλαγής τίθεται «και κάθε άλλο πράγμα, μη καταριθμούμενο μεν σε αυτό, υπηρετούν όμως την κοινή χρήση, οία είναι και η παραλία».

Αρα, αιγιαλοί και παραλίες είναι απολύτως δεσμευμένες για κοινή δημόσια χρήση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του καθενός σε αυτές.

_____________________
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_17/06/2013_504324






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. Πρωθυπουργός Vs Ιδιωτικής παραλίας Σημειώσατε: 0-1

    Το Σάββατο βγήκαμε από ένα παραλιακό μαγαζί του Ελληνικού και ανακαλύψαμε μια πανέμορφη περιφραγμένη παραλία με άμμο. Ενθουσιασμένη από την ανακάλυψη μας κανονίσαμε την Δευτέρα να την επισκεφτούμε.
    Εκεί μας υποδέχτηκε ένας ηλικιωμένος κύριος που μας είπε ότι η παραλία είναι ιδιωτική και μόνο για τα μέλη του ομίλου. Επειδή δυο ημέρες πριν είχα διαβάσει και το άρθρο σε εφημερίδα για τις ιδιωτικές παραλίες άρχισε το παρτυ. Ο νομικός της παρέας άρχισε την λογομαχία περί καταστρατήγησης του Συντάγματος κλπ Τελικά άκρη δεν βγάλαμε.
    Ψάχνοντας στο διαδίκτυο είδα ότι ακόμα και Πρωθυπουργός να είσαι δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι αυτό.
    Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω blogspot:
    http://alexandria323232.blogspot.gr/2010/06/1909.html
    Ζητάνε να πάρουμε τα κουβαδάκια μας και να πάμε σε άλλη παραλία.
    Χαρακτηριστικά γράφουν:
    ΖΗΤΟΥΜΑΙ την αμεση παρεμβαση του πρωθυπουργου κ Γ Παπανδρεου να εξαιρεθει ο ΕΝΟΑ -ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ , απο την διαταξη της κατεδαφισης για να ανοιξουν οι παραλιες για το ολους τους Ελληνες για τους εξης λογους
    Συγκεντρωνονται εκει ολοι οι Ελληνοαιγυπτιοι και κανουν δεξιωσεις, και εχουν μεγαλες αθλητικες δραστηριοτητες με την νεολαια μας (ρακέτες, ηλιοθεραπεία, beach volley και άλλα πολλά)

    Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ , ΠΑΡΕΧΩΡΗΘΗ στον ΕΝΟΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ με αποφαση της μεταπολεμικης Κυβερνησης (μετα το τελος του ΒΠαγκοσμιου πολεμου) ως δωρο και ενδειξη ευγνωμοσυνης στον ΕΝΟΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ που φιλοξενησε αφιλοκερδως επι 5 ετη τις Ελληνικες ενοπλες δυναμεις και το Αρχηγειο του Ελληνικου μας στολου.

    Δεν ειναι πρεπον να δινουμε σε καποιον ενα δωρο ως ενδειξη ευγνωμοσυνης και μετα να του το παιρνουμε πισω (!)

    Υπαρχουν χιλιομετρα παραλιες στον Σαρωνικο, και χωρουν ολοι οι ελληνες

    Με εκτιμηση
    ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς σε αυτό τον όμορφο τόπο που ζούμε για να επικρατήσει ακόμα και το νόμιμο, εκείνο που προστατεύει τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, χρειάζεται αγώνας. Οι όποιες νομοθεσίες δεν αρκούν.
      Ειδικότερα σήμερα, εποχή οικονομικής κρίσης, που οι παραλίες είναι μια από τις λίγες ανέξοδες διεξόδους που απέμειναν στον κόσμο.
      Κατά τα άλλα σας καταλαβαίνω απόλυτα.
      Ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή