25 Ιουνίου 2013

Κυβέρνηση κομματικών συμβιβασμών

Απογοήτευση φαίνεται να προκαλεί στους πολίτες η σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας των δυο κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). Ούτε λόγος δεν μπορεί να γίνει για την ύπαρξη κάποιου οράματος ή έστω κάποιας πνοής αναγέννησης, παράγοντες που θα μπορούσαν να πείσουν ένα μέρος τουλάχιστον των συντηρητικών πολιτών, ότι η νέα κυβέρνηση είναι ικανή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Μάλλον πρόκειται για μια κυβέρνηση που είναι προϊόν κομματικών συμβιβασμών και αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών στους κόλπους των δύο κομμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι το κύριο άρθρο στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" το οποίο και αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια:

Κυβέρνηση κομματικών συμβιβασμών

Μετά την κρίση της ΕΡΤ και τους πολιτικούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε, άπαντες ανέμεναν ότι ο πρωθυπουργός θα επιστράτευε όλες τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που είχε στη διάθεσή του προκειμένου να προσδώσει ικμάδα και αναγεννητική πνοή στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο, η πρώτη πράξη, αυτή του ανασχηματισμού, δεν προκαλεί τα καλύτερα των συναισθημάτων και μάλλον απογοητεύει τους πολίτες.

Η νέα κυβέρνηση που παρουσιάστηκε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος δεν διακρίνεται ούτε για το πνεύμα της, ούτε για τη σοφία της.

Η σύνθεσή της δυστυχώς δεν εμπνέει, ούτε πείθει. Είναι προϊόν κομματικών συμβιβασμών και αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών στους κόλπους των δύο κομμάτων.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναπαράγει την προβληματικότητα των περισσότερων κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού.

Σε πολλές περιπτώσεις ανειδίκευτοι ανέλαβαν χαρτοφυλάκια που ούτε υποτυπωδώς γνωρίζουν. Οι μετακινήσεις προέκυψαν εξ ανάγκης και οι νέες τοποθετήσεις φαντάζουν αναιτιολόγητες και μη υποστηριζόμενες από τις δυνατότητες των προσώπων.

Θα περίμενε κανείς επιλογές ξεχωριστές, πρόσωπα εξειδικευμένα, με γνώση, εμπειρίες που θα ενέπνεαν την δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Και επίσης ένα σχήμα συνεκτικό, αποτελεσματικό και ικανό να υπηρετήσει τη μεταρρύθμιση και την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως οι περιστάσεις επιβάλλουν.

Είχε ο πρωθυπουργός την ευκαιρία να κινητοποιήσει νέες δυνάμεις και να επιλέξει πρόσωπα που θα φανέρωναν διάθεση πραγματικής αλλαγής.

Δεν το έπραξε. Θα αποδειχθεί σύντομα το λάθος. Το ζήτημα είναι πόσο θα κοστίσει στη χώρα.

____________
Πηγή:
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=519178 δημοσίευση στις 24/06/2013 ώρα 23:07

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου