12 Ιουνίου 2013

MSCI: Υποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά

Ο διεθνής οίκος Morgan Stanley Capital International (MSCI), το βράδυ της Τρίτης, ανακοίνωσε την ετήσια αναθεώρηση των παγκόσμιων δεικτών της. Το Χρηματιστήριο Αθήνας (ΧΑ) ήταν υποψήφιο για να υποβαθμισθεί σε αναδυόμενη αγορά από την κατηγορία της ανεπτυγμένης, που βρίσκεται μέχρι σήμερα. Για την Ελλάδα, ο διεθνής οίκος MSCI επικαλείται τη μικρή εμπορευσιμότητα (free float) της αγοράς και το γεγονός ότι οι κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών δεν ανταποκρίνονται σε ανεπτυγμένες αγορές.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι τα funds μακροπρόθεσμου ορίζοντα που παρακολουθούν την Ελλάδα, θα δώσουν τη θέση τους σε hedge funds βραχύβιου χαρακτήρα.

Ειδικότερα, οι δείκτες του MSCI παρακολουθούνται από το 76% των διεθνών κεφαλαίων και αναμένεται να υπάρξει αλλαγή στο είδος των ξένων χαρτοφυλακίων που θα επενδύουν σε ελληνικές μετοχές.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να εγκαταλείψουν το Χ.Α. ξένα κεφάλαια με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και να αντικατασταθούν από funds με πιo βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Ο δείκτης MSCI Greece Index δεν ανταποκρίνεται πλέον δομικά στις προϋποθέσεις μεγέθους των δεικτών των ανεπτυγμένων αγορών. Από τα 25 ελληνικά blue chips περιλαμβάνει σήμερα μόλις δύο μετοχές, την Coca-Cola και τον ΟΠΑΠ, με την πρώτη να έχει εισαχθεί και στην κύρια αγορά του Λονδίνου.

Πάντως, στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς υποστηρίζουν ότι μία υποβάθμιση του Χ.Α. θα αποτελέσει ευκαιρία για αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων και για εισροή νέων κεφαλαίων που παραδοσιακά επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές.

Εκτός όμως από την αξιολόγηση του MSCI, υπάρχει και η αξιολόγηση του Χ.Α. από τον οίκο Ftse, που θα γίνει έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2013. Το Χ.Α. παραμένει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών υπό παρακολούθηση (watch list), για πιθανή υποβάθμιση στις αναδυόμενες αγορές.

Η διοίκηση του Χ.Α. εκτιμά πως η ελληνική αγορά πρέπει να παραμείνει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων. Και αυτό γιατί η Ελλάδα συγκαταλέγεται στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και στις ανεπτυγμένες οικονομίες και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα αλλάξει την εικόνα κεφαλαιοποίησης και τζίρου, κάτι που ήδη συμβαίνει. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, το Χ.Α. πληροί όλα τα κριτήρια που έχει θέσει ο οίκος Ftse για να διατηρήσει μία αγορά στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Το μοναδικό κριτήριο που θα κρίνει την υποβάθμιση ή όχι της Αθήνας από τον Ftse τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είναι η απαλλαγή των ξένων φυσικών προσώπων από τον φόρο υπεραξίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που έχει αποφασισθεί να ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2013.

____________
Πηγή: http://www.kathimerini.gr 12.06.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου