2 Ιουλίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 2.7.2015

Εμφύλιος και διαγραφές στους ΑΝΕΛ για το δημοψήφισμα. Με δημόσιες δηλώσεις τους 4 βουλευτές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν ναι κι ένας τάχθηκε εναντίον του δημοψηφίσματος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, τοποθετήθηκε δηλώνοντας πως «έχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Όποιος δεν αντέχει στον πόλεμο φεύγει» και διέγραψε τον βουλευτή Ηρακλείου, Κώστα Δαμαβολίτη.
Με δημόσιες δηλώσεις τους οι Βασίλης Κόκκαλης (Λάρισας), ο Κώστας Δαμαβολίτης (Ηρακλείου), ο Δημήτρης Καμμένος (Πειραιάς) και ο Νικόλαος Μαυραγάννης (Εύβοια) δήλωσαν ότι δεν έχουν εντολή για κλείσιμο των τραπεζών και κούρεμα καταθέσεων και θα ψηφίσουν ναι, ενώ εδώ και αρκετές ώρες υπέρ της ακύρωσης του δημοψηφίσματος έχει ταχθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (Β' Αθηνών). 
kathimerini.gr  

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει την συμφωνία με τους δανειστές για ιδεολογικούς λόγους αφού την Παρασκευή που σταμάτησε η διαπραγμάτευση η διαφορά των δύο πλευρών ήταν μόλις 60 εκατ ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico. 
tovima.gr 

Εκτόξευση του δημόσιου χρέους στο 149,9% του ΑΕΠ το 2020 αντί στόχου για 124% του ΑΕΠ προβλέπει το ΔΝΤ, το οποίο παράλληλα εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 51,9 δισ ευρώ από τον Οκτώβριο του 2015 έως και το τέλος του 2018, εκ των οποίων τα 36 πρέπει να τα διαθέσει η Ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί απαραίτητη νέα διευθέτηση του χρέους με τουλάχιστον τον διπλασιασμό της περιόδου χάριτος που έχει η Ελλάδα για τα δάνεια από την Ευρωζώνη, καθώς και του χρόνου αποπληρωμής τους, ενώ τα νέα δάνεια θα πρέπει να έχουν τους ίδιους ευνοϊκούς όρους. Αν, όμως, επιδεινωθεί η οικονομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, τότε θα απαιτείται «κούρεμα» χρέους της τάξης των 30 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με το ΔΝΤ να προτείνει την πλήρη διαγραφή των 53 δισ. ευρώ που έχουν δανείσει στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου ή κάτι αντίστοιχο. Ολα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) που συνέταξε το ΔΝΤ.
kathimerini.gr  

Μήνυμα ενότητας απο τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έκανε έκκληση για ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι "την Κυριακή λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη, με σύνεση, με ενότητα, με εθνικό φρόνιμα, με σεβασμό στις θυσίες των Ελλήνων." 
kathimerini.gr  

"Στο δημοψήφισμα της Κυριακής ψηφίζουμε ΝΑΙ. Οι πολιτικές της Ευρωζώνης είναι πιεστικές. Όμως εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας και στηρίζουν την ανάπτυξη της χώρας. Με το ναι θα εξασφαλίσουμε στη χώρα μας οικονομική σταθερότητα", δήλωσε ο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. 
ethnos.gr 

Δημοσκοπήσεις: Σύμφωνα με έρευνα της ProRata, που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών» το 46% δηλώνει «όχι» στην πρόταση των θεσμών, το 37% δηλώνει «ναι», ενώ ποσοστό 17% «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η GPO και παρουσιάζει η BNP Paribas, το ποσοστό όσων είναι βέβαιοι ή θεωρούν πιθανότερο να ψηφίσουν «ναι» φτάνει το 47,1%, αντίθετα οι πιθανοί και σίγουροι ψηφοφόροι του «όχι» αντιστοιχούν σε 43,2%.
Σχετική ανάρτηση: Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα 

Αν το "όχι" επικρατήσει στο δημοψήφισμα της Κυριακής, θα εισέλθουμε "στο άγνωστο", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι το ναι σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου. 
ethnos.gr

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε περίπτωση που υπερισχύσει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας το μεσημέρι στην τηλεόραση του Bloomberg. Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους. 
kathimerini.gr  

Διελεύσεις χωρίς διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους το Σαββατοκύριακο και στην Αττική Οδό την Κυριακή, για τη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστος Σπίρτζης.
avgi.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου