2 Ιουλίου 2015

Σόιμπλε, αν αφήσει την Ελλάδα να καεί...

"Ο κ. Σόιμπλε μου είπε ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη οι οποίοι πιστεύουν ότι το να πετάξουμε την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης είναι μία επιθυμητή στρατηγική" έγραψε ο πρώην αμερικανός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του στο εξοχικό του τελευταίου, σε ένα νησί της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο του 2012.
"Η ιδέα ήταν ότι με την Ελλάδα εκτός, η Γερμανία θα μπορούσε πιο άνετα να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ευρωζώνη, διότι οι γερμανοί φορλογούμενοι θα σταματούσαν να πιστεύουν ότι βοήθεια προς την Ευρώπη σημαίνει βοήθεια προς την Ελλάδα..."

Επίσης, πάντα σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σόιμπλε στον αμερικανό ομόλογό του, "το Grexit θα ήταν μία τόσο τραυματική εμπειρία που θα τρομοκρατούσε την Ευρώπη και θα την ωθούσε σε υποχωρήσεις με στόχο ισχυρότερη οικονομική ενοποίηση και τραπεζικό τομέα".

Το βασικό επιχείρημα του γερμανού υπουργού Οικονομικών ήταν ότι αν αφήσει την Ελλάδα να καεί, η Ευρώπη θα ισχυροποιηθεί απέναντι σε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον.

Τρία χρόνια αργότερα, η στρατηγική του κ. Σόιμπλε φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά, γράφει στο άρθρο του ο Σόρκιν.

Σημείωση: Ο κ. Γκάιτνερ τα έγραψε αυτά στα απομνημονεύματα της θητείας του και τα υπενθυμίζει ο Αντριου Ρος Σόρκιν σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των New York Times. 


Πηγή: www.kathimerini.gr 02.07.2015
Ολόκληρο το δημοσίευμα στο:
NYT: Γιατί ο Σόιμπλε θέλει να αφήσει την Ελλάδα να "καεί"






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου