31 Ιουλίου 2015

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ή εξόδου από ευρώ;

Αφηρημένες ...Απόψεις

«Σχέδια εξόδου της χώρας από ευρώ δεν είχαμε και ποτέ δεν επεξεργαστήκαμε. Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης οφείλαμε να έχουμε και είχαμε. Να μας εγκαλούσατε αν δεν είχαμε» ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή σχετική ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά. 
Και πολύ σωστά. 
Σε περίπτωση που η χώρα, κατόπιν εξωτερικών πιέσεων, αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ, θα ήταν σοβαρή κυβερνητική παράληψη αν δεν υπήρχε τουλάχιστον ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης που θα ακολουθούσε. 
Όμως αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να έχει η ίδια η κυβέρνηση σαν πρωταρχικό στόχο την έξοδο της χώρας από το ευρώ και να έχει καταρτίσει ένα ή περισσότερα ανάλογα σχέδια. 
Πάντως ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση ότι ποτέ δεν ήταν επιλογή δική του ή της κυβέρνησης του, η έξοδος από το ευρώ. Χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρή γλώσσα «με αφορμή δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, πως με δική μου εντολή ζήτησα σχέδιο αντιμετώπισης μιας ακραίας κατάστασης» σημείωσε ότι καταγράφεται μια «συνειδητή διαστρέβλωση πράξεων και λόγων», την οποία, μάλιστα, χαρακτήρισε «επικίνδυνη», αφού «ποινικοποιεί την αυτονόητη προσπάθεια της κυβέρνησης να αμυνθεί από πιθανό ατύχημα, εξαιτίας ακραίων κύκλων που ήθελαν και θέλουν άτακτη χρεοκοπία». 
Προκύπτει λοιπόν ότι το Grexit δεν ήταν η βασική επιλογή του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης αλλά κάποιων μεμονωμένων μελών της, κάτι που έγινε εμφανές στη συνέχεια με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα αυτά μέλη να απομακρυνθούν από τις υπουργικές θέσεις που κατείχαν. Και από ότι φαίνεται είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσει και η απομάκρυνσή τους από το κόμμα. Γιατί, παρά τις ενωτικές κραυγές που ακούγονται, σε ένα κόμμα που έχει χαράξει μια ευρωπαϊκή πορεία, οι θιασώτες της δραχμής και της απομόνωσης της χώρας δεν έχουν θέση.

Takis Ant για το afirimeno blog  

Πηγή: Οι δηλώσεις Τσίπρα ελήφθησαν από σχετικό δημοσίευμα στην kathimerini.gr 

1 σχόλιο:

  1. Σωστά, μόνο αφελείς δεν καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης. όσοι δεν θέλουν να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων επεξεργάζονται και plan b και plan c κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή