4 Σεπτεμβρίου 2015

Τρεις τραγικές εικόνες με παιδιά που συγκλόνισαν τον κόσμο

Ίσως οι τρεις πιο τραγικές εικόνες με παιδιά, τα τελευταία 50 χρόνια, που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Εικόνες που δεν ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου. Με αφορμή τη φωτογραφία του τρίχρονου Σύρου πρόσφυγα να κείτεται στην τουρκική ακτή. 

Το αρπακτικό πουλί και το γυμνό κοριτσάκι 
Φωτογραφία επάνω αριστερά.

Το Μάρτιο του 1993, στο νότιο Σουδάν, στο μικρό χωριό της Αγιόντ, ο φωτογράφος Kevin Carter αντικρίζει ένα μικρό κορίτσι, γυμνό, σκελετωμένο, να σέρνεται από την πείνα. Λίγα μέτρα το χωρίζουν από το σταθμό τροφοδοσίας του ΟΗΕ, όταν ένα αρπακτικό πουλί προσγειώνεται λίγο πίσω του. Είναι γνωστό τι περιμένει πάντα ένα τέτοιο όρνιο…

“Το φωτογράφιζα, όταν ξαφνικά είδα ένα όρνιο να στέκεται πίσω του και να περιμένει το θάνατό του. Σταμάτησα για 20 λεπτά, αλλά το πουλί παρέμενε εκεί. Το καταδίωξα, κάθισα σε ένα δέντρο και άρχισα να κλαίω…” εξομολογείται ο ίδιος. 

Λίγες μέρες μετά οι New York Times αγόρασαν τη φωτογραφία του, που δημοσιεύτηκε στο επόμενο φύλλο. Όμως η φωτογραφία αυτή ήταν μια πρόκληση για την κοινή γνώμη. Πυροδότησε κραυγές διαμαρτυρίας. Γιατί δεν είχε βοηθήσει το κοριτσάκι; γιατί προτίμησε να περιμένει και να βγάλει τη φωτογραφία; 

Μετά από 14 μήνες, στις 23 Μαϊου 1994, ήρθε η επιβράβευση για τη συγκεκριμένη φωτογρφία. Ο Kevin Carter ανέβηκε στη σκηνή του Low Memorial Library του Πανεπιστημίου της Columbia και παρέλαβε το Pulitzer Prize for Feature Photography. Δεν έμελε να το χαρεί όμως ... Στα 34 χρόνια του, στις 27 Ιουλίου 1994, δυο μήνες μετα την απονομή του βραβείου, πνιγμένος από θλίψη, τύψεις και ενοχές, άφησε την τελευταία του πνοή αυτοκτονώντας. 

Σχετική ανάρτηση: 
Η συγκλονιστική ιστορία μιας φωτογραφίας - Kevin Carter 

Το "Κορίτσι - napalm". 

Ήταν 8 Ιουνίου 1972, όταν ένα στρατιωτικό αεροπλάνο επιτιθέμενο κατά των Βιετκόνγκ έριξε βόμβες ναπάλμ στο βιετναμέζικο χωριό Trang Brang. Έντρομη η εννιάχρονη Κιμ Φουκ (Kim Phuk) τρέχει ουρλιάζοντας στο δρόμο γυμνή μαζί με τα άλλα παιδιά, να αποφύγουν τις αμερικάνικες βόμβες ναπάλμ. 

Ο 21χρονος Βιετναμέζος φωτογράφος του Associated Press, Huynh Cong “Nick” Ut, συνέλαβε στον φωτογραφικό του φακό το στιγμιότυπο. Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου και σόκαρε τον πλανήτη. Χάρις σ’ αυτήν ο φωτογράφος Nick Ut κέρδισε το βραβείο Pulitzer. Η φωτογραφία επηρέασε την παγκόσμια συζήτηση περί τερματισμού του πολέμου στο Βιετνάμ. 

Πρόσφατα η Κιμ, που μετά από αγώνα κατόρθωσε να επιβιώσει, έλεγε: «Πέρασα τη ζωή μου προσπαθώντας να ξεφύγω από κείνο το κοριτσάκι της φωτογραφίας, αλλά φαίνεται ότι εκείνη η φωτογραφία θα μ’ ακολουθεί πάντα». 

Σχετική ανάρτηση: 
Η Φρίκη του Πολέμου σε Εικόνες - Vietnam 

Ο τρίχρονος Σύρος πρόσφυγας κείτεται στην τουρκική ακτή 

Σοκαρισμένη είναι ακόμη η κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο από τον φρικτό θάνατο που βρήκε στις ακτές της Μεσογείου ο τρίχρονος πρόσφυγας Αϊλάν Κουρντί, λίγες μέρες πριν. Ο μικρός Σύρος, κουρδικής καταγωγής, πνίγηκε μαζί με τον 5χρονο αδερφό του και την μητέρα του όταν η βάρκα που τους μετέφερε από την Τουρκία στην Κω ανατράπηκε. 

"Οι εικόνες ενός μικροσκοπικού παιδιού να κείτεται στην παραλία, σε ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας, για ακόμη μια φορά έδωσαν σάρκα και οστά στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι ρισκάρουν τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα προκειμένου να αναζητήσουν καινούργια ζωή στην Ευρώπη" σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. Στην Τουρκία τη μέρα εκείνη το hashtag "#KiyiyaVuranInsanlik" ("Η ανθρωπιά ξεβράστηκε στην ακρογιαλιά"), ήταν για πολλές ώρες πρώτο στο twitter.

"Σ’ αυτή τη φωτογραφία έχει εμφιλοχωρήσει ο τρόμος του αδελφοκτόνου σπαραγμού στη Συρία. Είναι μια φωτογραφία που μας σφίγγει την καρδιά, που μας αφήνει άναυδους από οδύνη και συμπόνια, που φωτογραφίζει και τη δική μας ανημπόρια, που μας βυθίζει στην περισυλλογή και τη σιωπή. Είναι η φωτογραφία της χρονιάς, μπορεί και της δεκαετίας. Συμπυκνώνει όλα αυτά που μας ταράζουν, μας συγκινούν, μας εξοργίζουν αυτούς τους μήνες. Είναι μια τραγική φωτογραφία" έγραψε στη Deutsche Welle ο αρχισυντάκτης της Αλεξάντερ Κουντάσεφ.

Σχετικές αναρτήσεις:
Η ανθρωπιά ξεβράστηκε στην ακρογιαλιά
DW: Μια φωτογραφία που μας σφίγγει την καρδιά 

Πηγή: www.afirimeno.com. Οι αρχικές πηγές αναφέρονται στις επιμέρους αναρτήσεις

1 σχόλιο:

  1. Πράγματι φοβερές εικόνες! Φοβάμαι όμως ότι δεν προσφέρουν πολλά στο να διορθωθούν τα πράγματα. Οι σίγουρα κερδισμένοι θα είναι τα media.

    ΑπάντησηΔιαγραφή