4 Ιανουαρίου 2016

Τράπεζες: Μπήκαμε στη χρονιά του Bail - In

Από σήμερα η όποια ανεπάρκεια κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα καλύπτεται από τους "δανειστές" τους και σ' αυτούς περιλαμβάνονται πέραν των μετόχων, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες πέραν του ποσού των 100 χιλ. ευρώ. Η Οδηγία BRRD, η γνωστή και ως bail – in, είναι πλέον σε εφαρμογή. 

Ήδη το SRB, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, που έχει συσταθεί και από σήμερα είναι σε λειτουργία, σύμφωνα με χθεσινοβραδινό δημοσίευμα των FT, προκήρυξε διαγωνισμό για την "αγορά" συμβουλευτικών υπηρεσιών που θα αφορούν στην εκκαθάριση τραπεζών. 

Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίησή τους μετά τα stress test και από την άποψη αυτή "προηγούνται" των άλλων συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών οι οποίες θα πρέπει να περάσουν (μαζί με τις ελληνικές) τον νέο κύκλο stress test το 2016. 

Για τις ελληνικές τράπεζες τα σημεία προσοχής παραμένουν δύο: το ύψος των καταθέσεων και η ανακτησιμότητα των κόκκινων δανείων. Σημειώνεται ότι όσον αφορά στις καταθέσεις, το ύψος τους, με στοιχεία Νοεμβρίου, έχει συρρικνωθεί στα 120,9 δισ. ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 12ετίας. Ενώ όσον αφορά στην ανακτησιμότητα των "κόκκινων δανείων" οι σχετικά αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάκτηση ποσού της τάξης των 35 – 40 δισ. ευρώ από το σύνολο των 117 δισ. ευρώ. 

Πηγή: Στοιχεία από www.capital.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου