12 Ιανουαρίου 2016

Eldorado Gold: 1.100 θέσεις εργασίας χάνονται στη Χαλκιδική

«Είμαστε όμηροι πολιτικών αποφάσεων» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, καταγγέλλοντας την «ανοιχτά συγκρουσιακή» συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα δήλωσε ότι περίπου 1.100 θέσεις εργασίας χάνονται στη Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πολ Ράιτ δήλωσε ότι περίπου 1.100 θέσεις εργασίας, οι 600 μέσα στους επόμενους μήνες και οι υπόλοιπες 500 σε βάθος χρόνου, χάνονται ή πρόκειται να χαθούν στη Χαλκιδική μετά την αναστολή των επενδύσεων και των εργασιών που ανακοίνωσε η καναδική πολυεθνική Eldorado Gold, καταγγέλλοντας την «ανοιχτά συγκρουσιακή» συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πολ Ράιτ δήλωσε ότι οι άδειες που χρειάζεται η ελληνική θυγατρική Ελληνικός Χρυσός είναι όμηροι πολιτικών αποφάσεων. Προσέθεσε ότι δεν υπάρχει ειλικρίνεια από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο κ. Ράιτ (φωτογραφία αριστερά) ανέφερε ότι ενώ έλληνες υπουργοί έρχονται στην Βοστόνη και την Νέα Υόρκη και παρακαλούν για επενδύσεις, το μόνο παράδειγμα επενδύσεων είναι η Eldorado Gold. «Πείτε μου εμείς μπορούμε να γίνουμε το παράδειγμα για την Ελλάδα διερωτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος και συμπλήρωσε ότι το πολιτικό παιχνίδι για την επένδυση δεν το είχαν υπολογίσει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από αντιπολίτευση στήριζε την μη εκτέλεση της επένδυσης. Τώρα που έγινε κυβέρνηση, έχει υποσχεθεί σε μια μειοψηφία και στους τοπικούς βουλευτές να μην συνεχίσει», είπε.

Ο κ. Ράιτ τόνισε ότι ο καναδικός όμιλος έχει σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο και έχει τηρήσει όλα τα περιβαλλοντικά στάνταρτ. «Θα έχουμε συναντήσεις και ενημέρωση με διεθνείς αναλυτές όταν ανοίξουν οι αγορές στην Νέα Υόρκη για το μέλλον της επένδυσης. Το είχαμε πει εδώ και καιρό ότι αν δεν υπάρχει περιβάλλον σωστό τότε θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της Eldorado Gold διευκρίνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της εταιρείας να φύγει από την Ελλάδα, αλλά δίνει πλέον τον λόγο σε παγκόσμιους επενδυτές. «Αν φύγουμε, να βγει και να μας το ζητήσει η κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Στις 16:30 ο κ. Ράιτ θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του ΣΕΒ, ενώ στις 18:00 θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη

Σκουρλέτης: «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κόβουμε τις γέφυρες επικοινωνίας»

Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας "Eldorado Gold", για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και -όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830 - 850 εργαζόμενους και πρόσθεσε: "όταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή". 

Πηγές: www.skai.gr και www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

3 σχόλια:

  1. Ενοχλημένη εμφανίζεται η Κομισιόν με τη διένεξη μεταξύ της κυβέρνησης με την Εldorado. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν αφού ανέφερε ότι δεν έχει να κάνει κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο για την απόφαση που αφορά την επιχείρηση, στη συνέχεια όμως πρόσθεσε: «Θέλω να πω απλώς ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις ή στη συγκράτηση των υφιστάμενων». Πηγή: Deutsche Welle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρόστιμα-απάντηση από την κυβέρνηση στην «Ελληνικός Χρυσός»: Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας, οι οποίες ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν την περίοδο 2012-14 ενέκριναν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης, ύστερα από εισηγήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος). Πηγή: www.tovima.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κυβέρνηση ενδιαφέρετε πρώτα από όλα για την εξυπηρέτηση της κομματικής της πελατείας. Μετα έρχεται το θέμα των επενδύσεων και η αντιμετώπιση της ανεργίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή