3 Οκτωβρίου 2016

Ουγγαρία: Ο Όρμπαν θριαμβολογεί παρά το άκυρο δημοψήφισμα

Παρά την εκστρατεία της κυβέρνησης με στόχο την καταψήφιση της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής, η πλειονότητα των Ούγγρων έμεινε μακριά από τις κάλπες. Ωστόσο, ο ούγγρος πρωθυπουργός μιλά για «καταπληκτικό αποτέλεσμα».

Ακολοθουθεί απόσπασμα από δημοσίευμα στη 
Deutsche Welle 

Το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα στην Ουγγαρία με αντικείμενο την πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό απέτυχε εξαιτίας της μικρής συμμετοχής του εκλογικού σώματος. Μόλις το 40% των πολιτών που είχαν δικαίωμα ψήφου προσήλθαν στις κάλπες, και αυτό παρά τη μαζική προεκλογική εκστρατεία της δεξιάς λαϊκιστικής κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν που καλούσε σε καταψήφιση του ευρωπαϊκού συστήματος ποσοστώσεων για την κατανομή προσφύγων στα κράτη-μέλη.


Παρά το γεγονός ότι πάνω από το 98% όσων ψήφισαν εισάκουσαν την προτροπή της κυβέρνησής τους, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το απαιτούμενο 50% και ως εκ τούτου το δημοψήφισμα είναι άκυρο. Παρόλα αυτά ο Βίκτορ Όρμπαν εμφανίστηκε με αέρα νικητή κάνοντας λόγο για «καταπληκτικό αποτέλεσμα» μπροστά σε υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος Fidesz. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων χτες βράδυ στη Βουδαπέστη, «η πρόταση της ΕΕ είναι να επιτρέψει την είσοδο μεταναστών, να τους κατανείμει στα κράτη-μέλη και οι Βρυξέλλες να αποφασίσουν για την κατανομή αυτή. Οι Ούγγροι σήμερα εξέτασαν αυτήν την πρόταση και την απέρριψαν. Αποφάσισαν ότι μόνο εμείς, οι Ούγγροι, μπορούμε να αποφασίσουμε με ποιον θέλουμε να συμβιώσουμε»...

Η αντιπολίτευση της χώρας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «νίκη της νηφάλιας λογικής» ζητώντας την παραίτηση του Όρμπαν. Η έκβαση του δημοψηφίσματος έγινε δεκτή με ανακούφιση και διεθνώς. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, που τόνισε ότι «ολόκληρη η Ευρώπη νίκησε, ο λαϊκισμός και η ξενοφοβία ηττήθηκαν».

Πηγή: http://dw.com/p/2Qp7k

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου