2 Οκτωβρίου 2016

Η Μέρκελ για το σύνθημα «Εμείς είμαστε ο λαός»

«Το σύνθημα των διαδηλώσεων στην πρώην Ανατολική Γερμανία «Εμείς είμαστε ο λαός» δεν επιτρέπεται να το οικειοποιηθούν οι ακροδεξιοί. Στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (DDR) το σύνθημα είχε έντονα απελευθερωτικό περιεχόμενο. Πολίτες οι οποίοι δεν είχαν λόγο στην σοσιαλιστική δικτατορία μπόρεσαν έτσι να στρέψουν την προσοχή πάνω τους.

«Σήμερα έχουμε μιαν εντελώς διαφορετική κατάσταση. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα την γνώμη του, να διαδηλώσει: Και γι΄αυτό πρέπει να λέμε "Είμαστε όλοι ο λαός"», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, σε μήνυμά μέσω video-podcast με την ευκαιρία της εθνικής επετείου για την γερμανική ενοποίηση, η οποία εορτάζεται στις 3 Οκτωβρίου κάθε φορά σε ένα άλλο κρατίδιο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Σαξονίας Δρέσδη, η οποία έχει γίνει σύμβολο της απαρχής του ακροδεξιού λαϊκίστικου κινήματος Pegida.

Όπως όμως τόνισε η Άγγελα Μέρκελ στο μήνυμά της, σήμερα το σύνθημα «Εμείς είμαστε ο λαός» χρησιμοποιείται από ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν ότι έχουν ίσως εγκαταλειφθεί. Αλλά «εν μέρει και από πολίτες οι οποίοι έχουν ακροδεξιά προέλευση, κάτι το οποίο φυσικά δεν βρίσκω σωστό και κατά των οποίων πρέπει να αντιταχθούμε». Πρόσθεσε δε ότι «τόσο η τοπική κυβέρνηση όσο και κοινωνία της Σαξονίας θα ενεργούσαν σωστά αν έλεγαν: Όποιος έχει προβλήματα τα οποία δεν τα λαμβάνει σοβαρά υπόψη η κοινωνία και η πολιτική οφείλει να τα πει και να κάνει εποικοδομητικές προτάσεις. Αυτό σημαίνει ζώσα δημοκρατία».

Η καγκελάριος τάχθηκε επίσης υπέρ ενός βελτιωμένου μαθήματος ιστορίας. «Χρειαζόμαστε περισσότερο και καλύτερο μάθημα ιστορίας, μια ενασχόληση σε βάθος με την ιστορία και της νεότερης Γερμανίας, δηλαδή της φάσης της γερμανικής ενοποίησης, αλλά και της εποχής του ναζισμού», είπε χαρακτηριστικά στο μήνυμά της προς τον γερμανικό λαό.

Πηγές: tvxs.gr, protothema.gr, eleftherostypos.gr

1 σχόλιο:

  1. Μεγάλο λάθος κάποιων ομάδων ή και πολιτικών παρατάξεων να διεκδικούν ότι αυτοί και μόνο εκπροσωπούν το λαό! Η Μέρκελ έχει δίκιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή