5 Νοεμβρίου 2016

Πέθανε ο Ανδρέας Βγενόπουλος

«Σήμερα Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 στις 03.30 το πρωί απεβίωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ανδρέας Βγενόπουλος από καρδιακή ανακοπή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα,

σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ήταν ιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας «Βγενόπουλος και Συνεργάτες». Από το 1998 δραστηριοποιήθηκε στον επενδυτικό και τραπεζικό χώρο, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα.

Ήταν ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Marfin Investment Group (MIG) και ιδρυτής της Marfin Popular Bank. Υπό την ηγεσία του η MIG μετατράπηκε σε μία μεγάλη διεθνή εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου με έδρα την Ελλάδα και παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ειδικότερα:


Η Marfin Investment Group Συμμετοχών ΑΕ (MIG) είναι μία διεθνής εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου με έδρα την Ελλάδα και παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η εταιρεία θεωρεί ότι βρίσκεται σε μοναδική θέση ώστε να εκμεταλλευτεί τις ολοένα αυξανόμενες επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή, ευκαιρίες τις οποίες παραδοσιακά επενδυτικά οχήματα, που δεν διαθέτουν την περιφερειακή εξειδίκευση, μέγεθος και τεχνογνωσία της MIG, και/ή την επενδυτική ευελιξία και τους οικονομικούς πόρους, ενδέχεται να δυσκολευθούν να εντοπίσουν και να αξιοποιήσουν.

Ο όμιλος MIG, με τη σημερινή του δομή, είναι εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από τον Ιούλιο του 2007. Το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων αποτελείται από ηγέτιδες εταιρείες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους Τροφίμων & Ποτών, Υγείας, Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Μεταφορών & Ναυτιλίας, Διαχείρισης Ακινήτων, Τουρισμού & Αναψυχής. Στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και τις θυγατρικές της MIG περιλαμβάνονται οι ακόλουθες εταιρείες: η Vivartia ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο γαλακτοκομικών, κατεψυγμένων τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Attica Group κορυφαία εταιρεία της επιβατηγού/οχηματαγωγού ναυτιλίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Όμιλος Υγεία κορυφαίος όμιλος ιδιωτικών νοσοκομείων και μαιευτικών κλινικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Singular Logic η μεγαλύτερη εταιρεία στην αγορά ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής στην Ελλάδα, η Sunce (Bluesun) ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους της βιομηχανίας τουρισμού και αναψυχής στην Κροατία και η Robne Kuce Beograd (RKB) η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης εμπορικών ακινήτων στη Σερβία.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν επίσης διακεκριμένος αθλητής ξιφασκίας, πρωταθλητής Ελλάδος με διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες και μέλος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου το 1972. Διετέλεσε ακόμα υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τιμήθηκε για την αθλητική προσφορά του στον σύλλογο με το Χρυσό Τριφύλλι.

Η ανακοίνωση της MIG
«Με βαθιά οδύνη το Διοικητικό Συμβούλιο της Marfin Investment Group (MIG) ενημερώθηκε για τον θάνατο του ιδρυτή του Ομίλου Ανδρέα Βγενόπουλου, από καρδιακή ανακοπή.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα, σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ήταν ιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας «Βγενόπουλος και Συνεργάτες». Από το 1998 δραστηριοποιήθηκε στον επενδυτικό και τραπεζικό χώρο, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν διακεκριμένος αθλητής ξιφασκίας, πρωταθλητής Ελλάδος με διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες και μέλος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου το 1972.
Σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας η κηδεία θα γίνει σε κλειστό οικογενειακό κύκλο». 
 
Το επιχειρηματικό ξεκίνημα του Ανδρέα Βγενόπουλου 

Ένα ενδιαφέρον χρονικό για το επιχειρηματικό ξεκίνημα του Ανδρέα Βγενόπουλου παραθέτει σήμερα Το Βήμα με τον τίτλο: "Ενας επιθετικός και ευέλικτος επιχειρηματίας". Μεταξύ άλλων αναφέρει: 

Ο Ανδρέας Bγενόπουλος ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα: είχε πιστούς φίλους και φανατικούς εχθρούς. Αναμφίβολα όμως υπήρξε ένας από τους πιο δραστήριους έλληνες επιχειρηματίες των τελευταίων χρόνων. Αυτό που τον διέκρινε ήταν η αποτελεσματικότητά του στα επιχειρηματικά deals. Στη διάρκεια της επιχειρηματικής του καριέρας πραγματοποίησε περισσότερες από 20 εξαγορές και συγχωνεύσεις στις οποίες περιλαμβάνονταν τρανταχτά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας... 

Η προσφιλής τακτική του ήταν να αποκτά τον έλεγχο ενός ποσοστού της τάξεως του 10% και στη συνέχεια να προκαλεί εξελίξεις... Ωστόσο πολλές κινήσεις δεν «του έχουν βγει»... Οι αποτυχίες όμως δεν τον αποθάρρυναν. Αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν η ευελιξία. Δεν δίσταζε να υποχωρήσει εγκαίρως και να επιλέξει τον επόμενο στόχο. Οι φίλοι του λένε ότι, ως παλιός αθλητής της ξιφασκίας με ευρωπαϊκές διακρίσεις και συμμετοχή στην Ολυμπιάδα του Μονάχου το 1972, εφάρμοζε και στον επιχειρηματικό στίβο την τακτική του ξιφομάχου, δηλαδή επιτίθονταν και αν δεν κατάφερνε να σκοράρει, υποχωρούσε για να προετοιμάσει τον επόμενο πόντο...

Αφού περιπλανήθηκε στα ναυτιλιακά γραφεία του Πειραιά, προσφέροντας τις νομικές του υπηρεσίες σε διαφόρους εφοπλιστές, βρέθηκε το 1983 με δικό του δικηγορικό γραφείο στο Κολωνάκι, με παραρτήματα σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη...

Το όνομα του Ανδρέα Βγενόπουλου ακούστηκε για πρώτη φορά στη Σοφοκλέους τον Μάιο του 1997. Αφορμή στάθηκε η ανάμειξή του στην υπόθεση της εταιρείας «Παυλίδης». Με τρόπο πιεστικό - έως και εκβιαστικό - εξανάγκασε μια πολυεθνική, την Jacob Suchard, να δώσει σημασία σε μια μικρή ομάδα μετόχων από την Ελλάδα, αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να πάρει θέση και μέτρα για κάποια κακώς κείμενα στο Χρηματιστήριο. Μάλιστα κάποιοι μικροεπενδυτές της «Παυλίδης» έσπευσαν να τον αποθεώσουν όταν είδαν τις μετοχές τους να παίρνουν αξία. Με το πέρασμα του χρόνου το όνομά του ισχυροποιήθηκε, όπως ισχυροποιήθηκε και το όνομα της μικρής εταιρείας offshore, που ονομαζόταν Marfin (Maritime Financial).

Την εποχή της τρέλας του Χρηματιστηρίου, το 1999, ήταν εξαιρετικά δραστήριος, δημιουργώντας εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Οι συγκυρίες όμως δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση των σχεδίων του και τελικώς οι εταιρείες συγχωνεύθηκαν σε πολύ χαμηλότερες τιμές με τη Marfin Bank.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος εισήλθε στον τραπεζικό χώρο αγοράζοντας το 2001 από τον κ. Σάλλα την Piraeus Prime Bank, θυγατρική επενδυτική τράπεζα της Πειραιώς, την οποία μετονόμασε σε Marfin Bank. Αυτό δεν τον εμπόδισε λίγα χρόνια αργότερα να επιχειρήσει να εξαγοράσει επιθετικά την Πειραιώς, την τράπεζα που διήθυνε αυτός που του έδωσε το διαβατήριο εισόδου στον τραπεζικό χώρο.

Αξιοποιώντας το επικοινωνιακό χάρισμα που διέθετε κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό. Πέτυχε την είσοδο των Αράβων του Ντουμπάι στο μετοχολόγιο της Marfin Financial Group (MFG), ενώ εξαγοράζοντας τις τράπεζες Εγνατία και Λαϊκή δημιούργησε τη Marfin Egnatia Bank. Μετά ξεκίνησε ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα, να δημιουργήσει το μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο στην Ελλάδα, τη MIG (
Marfin Investment Group). Για τον σκοπό αυτό πραγματοποίησε μια τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 5,2 δισ. ευρώ, με τη βοήθεια φίλων του εφοπλιστών όπως η κυρία Αγγελική Φράγκου και ο Θόδωρος Βενιάμης και επιχειρηματιών που τον ακολουθούν και με τη συμμετοχή του Εμιράτου του Ντουμπάι. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στην εξαγορά σειράς εταιρειών όπως η Vivartia, οι Επιχειρήσεις Αττικής κλπ...

Πηγές: Με στοιχεία από www.marfininvestmentgroup.com και 
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου