5 Νοεμβρίου 2016

Οι επιλογές του κ.Τσίπρα κατά τον ανασχηματισμό

"Το νέο κυβερνητικό σχήμα που συγκρότησε ο κ.Τσίπρας είναι απαλλαγμένο από τους πολλούς αμφισβητίες κρίσιμων πλευρών της οικονομικής πολιτικής και έρχεται, κατά τα φαινόμενα, να υπηρετήσει τις ανάγκες της αξιολόγησης και του κατευνασμού εταίρων και δανειστών, με προφανή επιδίωξη μια ουσιαστική ρύθμιση του δημόσιου χρέους" αναφέρει σήμερα Το Βήμα στο κύριο άρθρο του με τίτλο "Η επιλογή του κ.Τσίπρα". Και συνεχίζει με τα εξής:

"Η νέα κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι εκλογική, όπως πολλοί υπέθεταν και εκτιμούσαν. Αντιθέτως είναι έτσι στημένη ώστε να υπηρετήσει κατά το δυνατόν τη μνημονιακή στροφή που επέλεξε ο πρωθυπουργός μετά τα μεγάλα αδιέξοδα που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει σταθερά από το τραγικό καλοκαίρι του 2015".

"Ο πρωθυπουργός αφού έζησε επί σχεδόν δύο χρόνια με τις αυταπάτες του επείσθη ότι στο παρόν διεθνές οικονομικό περιβάλλον δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ' αυτόν της συνεννόησης με εταίρους και δανειστές. Γίνεται φανερό πια στον καθένα ότι και αυτή η κυβέρνηση υπέκυψε στο μοιραίο, μόλις αντελήφθη ότι δεν μπορούν να αρθούν χωρίς διαρκείς και κοπιώδεις προσπάθειες τα βάρη της χρεοκοπίας..." 

Η Καθημερινή σε άρθρο της με τίτλο "Ανασχηματισμός χαμηλής πτήσης" αναφέρει μεταξύ άλλων: 

"Η προσήλωση της κυβέρνησης στη γρήγορη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, το κλείσιμο μετώπων στο εσωτερικό, για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η διατήρηση ισορροπιών, προκειμένου να μην ανοίξουν νέα, δύσκολα στη διαχείρισή τους μέτωπα για την κυβέρνηση –τουλάχιστον στον βαθμό που αυτό κατέστη εφικτό– και, τέλος, η στροφή προς ένα περισσότερο «ευρωπαϊκό» προφίλ, με απομάκρυνση από τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα βασικά μηνύματα που εκπέμπουν οι επιλογές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την αναμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος".

"Από τις χθεσινές εξελίξεις ξεχωρίζει η απομάκρυνση από την κυβέρνηση του κ. Νίκου Φίλη, ο οποίος εμφανίζεται να μην αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε για μετακίνηση σε άλλο υπουργείο, θεωρώντας ότι η απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας θα φανεί σαν αποδοκιμασία των επιλογών του που οδήγησαν στην κόντρα με την Εκκλησία. Φαίνεται, πάντως, ότι η εκτόνωση της έντασης στο μέτωπο αυτό ήταν η προτεραιότητα του κ. Τσίπρα, που δεν αποδέχθηκε την επιθυμία του τέως υπουργού να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του".

"Το κλείσιμο μετώπων, με την κοινωνία αυτήν τη φορά, φαίνεται ότι υπαγόρευσε επιλογές όπως η μετακίνηση του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος είχε εξελιχθεί σε «κόκκινο πανί» μετά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά και του Νίκου Παρασκευόπουλου. Σημαντική είναι και η μετακίνηση του Νίκου Παππά από το υπουργείο Επικρατείας, που ναι μεν «βγαίνει» από το κεντρικό κάδρο του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά αναλαμβάνει ένα ισχυρό υπουργείο, με διευρυμένες αρμοδιότητες, παρά το γεγονός ότι είχε επιφορτισθεί με τους χειρισμούς στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, οι οποίοι, τελικά, οδήγησαν σε πολιτική ήττα την κυβέρνηση".

"Σε κάθε περίπτωση, οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για σημαντικές τομές, μεγάλες αλλαγές, είσοδο σημαντικού αριθμού νέων προσώπων, ανοίγματα σε ευρύτερους πολιτικούς χώρους δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο ανασχηματισμός στην ουσία περιορίσθηκε σε ανακύκλωση γνωστών προσώπων, στην είσοδο στην κυβέρνηση ενός αριθμού συνεργατών του κ. Τσίπρα με τους οποίους έχει δοκιμασμένη σχέση..." 

Η Εφημερίδα των Συντακτών επίσης σε άρθρο της με τίτλο "Κυβέρνηση ισορροπιών" αναφέρει μεταξύ άλλων: 

"Οι ανασχηματισμοί έχουν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα. Αν λοιπόν επικεντρώσει κανείς στην απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας, κάτι που αποτελούσε αίτημα του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, την ανάληψη της θέσης του υφυπουργού Οικονομίας από τον Στέργιο Πιτσιόρλα, τον άνθρωπο που ουκ ολίγοι θεωρούσαν «μακρύ χέρι» ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων στις ιδιωτικοποιήσεις, τότε μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε έναν ανασχηματισμό υπό το βάρος των απαιτήσεων δύο θεσμών: της Εκκλησίας και των δανειστών".

Πηγές: tovima.gr, kathimerini.gr, efsyn.gr 05.11.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου