8 Ιανουαρίου 2018

1968. H επαναστατική χρονιά που άλλαξε τον κόσμο

50 χρόνια πριν, κάποια στιγμιότυπα μιας επαναστατικής χρονιάς, του 1968, που άλλαξε τον κόσμο, από τη Deutsche Welle: 

Ο γαλλικός Μάης του '68. Οι μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις
που ξέσπασαν τον Μάιο του 1968 σε διάφορα γαλλικά πανεπιστήμια ξεκινώντας από τη Ναντέρ και τη Σορβόννη ως αντίδραση στο συντηρητικό κατεστημένο γρήγορα συμπαρέσυραν μαζί τους και τα εργατικά συνδικάτα. Μέχρι τον Ιούνιο η Γαλλία βρισκόταν σε κοινωνικό και πολιτικό αναβρασμό που οδήγησε τον πρόεδρο Σαρλ Ντε Γκωλ στην προκήρυξη εκλογών. 

Το Βιετνάμ και το αντιπολεμικό κίνημα. Το 1968 δεν έφερε μόνο στη Γαλλία κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα στο προσκήνιο. Ήταν μια χρονιά που συντάραξε όλον τον κόσμο. Ο πόλεμος του Βιετνάμ βρισκόταν σε εξέλιξη. Η φωτογραφία ενός αστυνομικού από τη Σαϊγκόν να πυροβολεί εν ψυχρώ έναν υποτιθέμενο νεαρό Βιετκόγκ (μέλος του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Ν. Βιετνάμ) έβλαγε πολλούς πασιφιστές ανά τον κόσμο στους δρόμους.

«Το θαύμα της αγάπης». Ο Γερμανός σκηνοθέτης Όσβαλντ Κόλε ολοκλήρωσε το 1968 την ταινία «Το θαύμα της αγάπης» (Das Wunder der Liebe), μια ανατρεπτική για τα δεδομένα της εποχής ταινία με θέμα την σεξουαλικότητα και την σεξουαλική απελευθέρωση. Όπως ήταν φυσικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ ένας εισαγγελέας απείλησε τον Κόλε με φυλάκιση. Το κίνημα όμως της σεξουαλικής απελευθέρωσης είχε ήδη ξεκινήσει.

Βία εξ αριστερών. Ο πόλεμος του Βιετνάμ προκάλεσε αμέσως και έντονες ιδεολογικές διαμάχες. Στη Γερμανία μια ομάδα ακροαριστερών νέων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη γενοκτονία στο Βιετνάμ έβαλε φωτιά τον Απρίλιο του 1968 σε δύο πολυκαταστήματα στη Φρανκφούρτη. Τα ονόματα των υπαιτίων: Αντρέας Μπάαντερ και Γκούντρουν Ένσλιν, οι πρωτεργάτες της RAF (Φράξια Κόκκινος Στρατός).

Φοιτητική εξέγερση στη Γερμανία. Ο Ρούντι Ντούτσκε οδήγησε τους Γερμανούς φοιτητές στους δρόμους για να διαδηλώσουν μαζικά κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Από τα μέσα ενημέρωσης ο ίδιος παρουσιαζόταν σαν τον μισητό «ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης». Σε μια οδομαχία τον Απρίλιο του 1968 τραυματίστηκε σοβαρά. Αυτό προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή σε πολλούς νέους. 

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Στις 4 Απριλίου 1969 σκοτώθηκε στη Μέμφιδα των ΗΠΑ ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η δολοφονία του ήταν για τους υποστηρικτές του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ μια πράξη ρατσιστικής βίας. Σε πάνω από 100 πόλεις των ΗΠΑ σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Στη φωτογραφία ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε μια πορεία τον Μάρτιο του 1968, λίγο πριν πεθάνει.

Μια άνοιξη χωρίς καλοκαίρι. Το πνεύμα του 1968 γρήγορα διαδόθηκε και στην Πράγα. Στόχος του ρεφορμιστή κομμουνιστή πολιτικού Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ ήταν «ένας σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο». Ωστόσο τα σχέδιά του ανακόπηκαν όταν τον Αύγουστο του 1968 τα στρατεύματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισέβαλαν στην Πράγα. Ο Ντούμπτσεκ αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Η λεγόμενη «Άνοιξη της Πράγας» τελείωσε άδοξα. 

Ο ύμνος της επανάστασης. «Ηey Jude» ήταν το τραγούδι των Beatles που σάρωνε την ίδια χρονιά στα ραδιόφωνα και τις δισκογραφικές πωλήσεις σε όλον τον κόσμο. Ήταν το απόλυτο hit και μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες των Beatles. Στη β' πλευρά του δίσκου όμως υπήρχε και το θρυλικό «Revolution» με κοινωνικό και πολιτικό περιέχομενο, που έγινε σύντομα ο ύμνος του Μάη του '68. 

Πηγή: Deutsche Welle 

Σχετικές αναρτήσεις: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου