8 Ιανουαρίου 2018

Bloomberg: Τα 10 βήματα για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο

Τα δέκα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα μέχρι να φτάσει στην έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018, παρουσιάζει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg θέτοντας το ερώτημα αν η χώρα θα μπορέσει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου ή θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα.

«Το 2018, η χώρα θα μπορούσε να βγεί τελικά από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά μια καθαρή έξοδος μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη αν η ευρωζώνη αποτύχει να επιτύχει ουσιαστική και αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους» εκτιμά ο οικονομολόγος της HSBC, Fabio Balboni.

Τα δέκα κρίσιμα βήματα που έχει να διανύσει η Ελλάδα πριν από το τέλος του προγράμματος, μέχρι τον Αύγουστο, είναι σύμφωνα με το Bloomberg τα εξής:

1. Αυτή την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τον νόμο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Αυτά θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί ως τις 17 Ιανουαρίου, ώστε να επικυρωθεί η πρόοδος στο Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου και εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης.

2. Στα τέλη Ιανουαρίου οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα έχουν ολοκληρώσει τα σενάρια βάσει των οποίων θα γίνουν τα stress test των ελληνικών τραπεζών. 

3. Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει ένα νέο ομόλογο, διάρκειας πιθανότατα τριών ή επτά χρόνων.

4. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ο ESM αναμένεται να αποδεσμεύσει δόση που σχετίζεται με την εφαρμογή των όρων της γ’ αξιολόγησης. Το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, αλλά θα είναι τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

5. Τον Φεβρουάριο οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν στοιχεία στην ΤτΕ και στις ευρωπαϊκές αρχές για τα στρες τεστ.

6. Τον Φεβρουάριο η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι οι πιστωτές θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

7. Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται η έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, όμως η αξιολόγηση πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο αν η Ελλάδα θέλει να ολοκληρώσει εμπρόθεσμα την υλοποίηση άλλων 82 μέτρων.

8. Η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ: Μία από τις πιο σημαντικές συναντήσεις των δανειστών θα λάβει χώρα στην Ουάσινγκτον μεταξύ 20 και 22 Απριλίου. Εκεί το πιθανότερο είναι να συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους, αλλά και η επόμενη μέρα για την Ελλάδα.

9. Στις αρχές Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests. Εκεί θα διαφανεί αν οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και αν ναι θα φανεί πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για αυτές και για την Ελλάδα.

10. Στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την τέταρτη αξιολόγηση και να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για τους όρους τόσο μιας περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, όσο και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας μετά το πέρας του προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει νέο πρόγραμμα, όμως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, πρόσφατα ανέφερε ότι μια προληπτική πιστοληπτική γραμμή μετά τον Αύγουστο θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Παράλληλα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν κάνει λόγο για κάποιου είδους «συμφωνία ως το 2022», δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί έως τότε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

Πηγές: kathimerini.gr, 
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου