1 Ιουλίου 2018

Γερμανός πρέσβης στην «Κ»: Αβάσιμα τα περί ανταλλαγμάτων

Το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία πιστεύουν ότι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό απαιτούν «αυθεντικά ευρωπαϊκές απαντήσεις», δεν αποκλείει την πιθανότητα χώρες τις οποίες αφορά η μετανάστευση και οι οποίες «μοιράζονται ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα» να φθάσουν σε διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες, λέει στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο πρέσβης της Γερμανίας, Γενς Πλέτνερ, στην Ελλάδα. 

Ο κ. Πλέτνερ εκτιμά ότι η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα είναι ένα «δυνατό πακέτο», σημειώνει, ωστόσο, ότι μόνο αν η χώρα μείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων θα μπορέσουν οι Eλληνες να δρέψουν τους καρπούς των προσπαθειών τους.

Ο κ. Πλέτνερ λέει επίσης το δικό του «απεταξάμην» στα περί συνδιαλλαγής της κυβέρνησης με το Βερολίνο σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, το προσφυγικό και την οικονομία, χαρακτηρίζοντας τις εν λόγω υποθέσεις «αβάσιμες» και «απόλυτα αποκρουστικές».

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι υποθέσεις για οποιουδήποτε είδους ανταλλαγή είναι απόλυτα αποκρουστικές. Eίναι αβάσιμες και αγνοούν ότι το καθένα από τα θέματα που αναφέρατε, παραείναι σοβαρό για να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί» .

Σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε η αυξανόμενη αίσθηση «ιδιοκτησίας του προγράμματος από την κυβέρνηση» και δίνει εύσημα στην αξιωματική αντιπολίτευση που στήριξε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αντί να παίξει «το χαρτί του λαϊκισμού».

Τονίζει, ο Γερμανός πρέσβης, 
ότι από μόνη της η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι αρκετή για να προσελκύσει επενδύσεις και ότι απαιτείται κλίμα φιλικό προς τις επιχειρήσεις, ενώ θεωρεί ότι το να «αμφισβητούνται τα αποτελέσματα όσων επετεύχθησαν θα πήγαινε τη χώρα πίσω». 

Ειδικότερα αναφέρει: «Η συμφωνία (του Eurogroup) ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αλλά πάντα υποστηρίζαμε ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν θα είναι ποτέ το μοναδικό κριτήριο για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Επίσης, πιστεύω ότι ακόμα πιο σημαντικό είναι ένα κλίμα φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Εδώ πολλοί επιχειρηματίες μου λένε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Και ένα πράγμα είναι αρκετά προφανές: να ανοίγουν ξανά συζητήσεις και να αμφισβητούνται τα αποτελέσματα όσων επετεύχθησαν θα πήγαινε τη χώρα πίσω. Θα δημιουργούσε αβεβαιότητα στις αγορές και σίγουρα θα ήταν κακό για τις μελλοντικές επενδύσεις».

Πηγή: kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου