15 Ιουλίου 2018

Παγάκια από… παγετώνα

Ένας επιχειρηματίας από τη Νορβηγία θέλει να προσφέρει παγάκια από παγετώνα για τα ποτά πλούσιων θαμώνων μπαρ. Ένα πρότζεκτ που προκαλεί έντονες αντιδράσεις κατοίκων και οικολόγων. 
Από τη Deutsche Welle:

Ο παγετώνας Σβάρτισεν στη βόρεια Νορβηγία αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Περίπου 20.000 άνθρωποι επισκέπτονται τον Σβάρτισεν που εκτείνεται σε 370 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει εύκολη πρόσβαση αφού βρίσκεται μόνο 20 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο τουρισμός όμως φαίνεται να μην είναι αρκετός για την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή και έτσι ο επιχειρηματίας Γκιρ Όλσεν σκέφτηκε να πουλήσει πάγο από τον 1.000 ετών παγετώνα σε πολυτελή μπαρ και εστιατόρια. «Ο πάγος του παγετώνα είναι εξαιρετικής ποιότητας, είναι διαφανής, καθαρός και δεν αφήνει γεύση στο ποτό», όπως λέει. Γι' αυτό και πιστεύει ότι το προϊόν του θα πάει καλά στην αγορά και υπολογίζει μάλιστα ότι μπορεί να αυξήσει την τιμή ενός ποτού από 15 έως και 35 δολάρια. Σύμφωνα με τον Όλσεν, ήδη κάποια πολυτελή μπαρ σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Ντουμπάι έχουν δείξει ενδιαφέρον.

Ο Όλιβερ Έμπερτ, μπαρτέντερ στο κοκτέιλ μπαρ «Becketts Kopf» στο Βερολίνο εκτιμά ότι ο η επιχείρηση θα δυσκολευτεί να πουλήσει τον πάγο στην οικολογικά ευσυνείδητη Ευρώπη. «Βρίσκω την ιδέα αρκετά παρακμιακή», λέει χαρακτηριστικά. 

Εργαζόμενοι της εταιρείας αφαιρούν πάγο κατά τη δοκιμαστική φάση

Προκλητικό εγχείρημα 

Αρχικά πάντως η κοινότητα Μέλοϊ που βρίσκεται στην περιοχή του παγετώνα έδειξε ενδιαφέρον για το εγχείρημα του Όλσεν, αφού ο επιχειρηματίας είχε υποσχεθεί να δημιουργήσει 50 νέες θέσεις εργασίας. Έτσι ξεκίνησε η τρίμηνη δοκιμαστική περίοδος, κατά την οποία η εταιρεία έκοβε με πριόνια μεγάλους κύβους από τον παγετώνα και τα μετέφερε σε σακιά με ελικόπτερα. Ωστόσο τα πέντε σπίτια, οι τρεις εταιρείες και τρεις καλύβες που βρίσκονται στην περιοχή ενοχλήθηκαν από τον θόρυβο. Κατόπιν πιέσεων η εταιρεία μετέφερε το ελικοδρόμιο σε μη κατοικημένη περιοχή και μείωσε τον αριθμό των πτήσεων.

Πάντως την πιο δριμεία κριτική ασκεί η οργάνωση Norsk Friluftsliv. Ο γενικός γραμματέας Λάσε Χάιμτανλ κάνει λόγο για ένα παράλογο πρότζεκτ. «Εάν αναλογιστούμε την απειλή στην οποία εκτίθεται ο πλανήτης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής - κάτι το οποίο βλέπουμε στη Νορβηγία καθώς λιώνουν οι πάγοι - αυτό το πρότζεκτ είναι η πιο έντονη έκφραση ανθρώπινης τρέλας και καταστροφής του περιβάλλοντος». Ο Χάιμταλ εκτιμά ότι η ιδέα του να στέλνει κανείς παγάκια από έναν παγετώνα που λιώνει, με ελικόπτερα, πλοία και αυτοκίνητα για να δροσίζονται επισκέπτες σε κρουαζιερόπλοια, μπορεί να οδηγήσει ορισμένους διαδηλωτές στα άκρα.

«Αφαιρούμε πάγο που ούτως ή άλλως λιώνει»

Ο Γκέιρ Όλσεν δηλώνει ότι δεν καταλαβαίνει την αναστάτωση, αφού σύμφωνα με τον ίδιο ο παγετώνας είναι ένα απόθεμα της φύσης που ανανεώνεται από μόνο του. «Εμείς αφαιρούμε απλά πάγο που ούτως ή άλλως λιώνει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για την υπόθεση θα πραγματοποιηθεί τώρα δημόσια ακρόαση κατά την οποία οι κάτοικοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους ενώ το Σεπτέμβρη η κοινότητα θα κληθεί να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά και να πάρει μια απόφαση.

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου