25 Ιουλίου 2018

Τραγικές ιστορίες από την πυρκαγιά στο Μάτι

Τραγωδία διαστάσεων που δύσκολα θα μπροούσε να φανταστεί κανείς έλαβε η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική: Απανθρακωμένα πτώματα, μητέρες με τα παιδιά τους αγκαλιά, άνθρωποι στη θάλασσα που έπεσαν για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα, καμένα σπίτια και αυτοκίνητα, δασικές εκτάσεις που έγιναν στάχτη. Δυο συν μια, από τις πολλές, τραγικές ιστορίες που γράφτηκαν στο Μάτι, στη συνέχεια:

25 νεκροί στο Κόκκινο Λιμανάκι στο Μάτι 


Σκηνές σοκ στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι, στο Μάτι, κοντά στην ταβέρνα Αργυρή Ακτή, όπου βρέθηκαν 25 (κατά άλλες πληροφορίες 26) νεκροί. Οι σοροί τους ήταν διάσπαρτοι μέσα σε ένα οικόπεδο που βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα, όπου και επιχείρησαν να βρουν διέξοδο. Όμως στο σημείο αυτό η ακτή καταλήγει σε γκρεμό, έτσι εγκλωβίστηκαν στις φλόγες. Κατα μια όμως άλλη εκδοχή, οι 25 νεκροί βρέθηκαν σε ένα οικόπεδο μεταξύ των οδών Δημοκρατίας και Ειρήνης:  

Μια περιγραφή από ρεπορτάζ στο protothema.gr:

Εικόνες αποκάλυψης ήρθαν λίγο πριν από τις οκτώ το πρωί της Τρίτης οι διασώστες στην περιοχή της Αργυρής Ακτής, στο Μάτι: Σε ένα χωράφι, κοντά σε ταβέρνα της περιοχής και στη θάλασσα, εντόπισαν νεκρούς τουλάχιστον 26 ανθρώπους: Οικογένειες ολόκληρες, μανάδες νεκρές με τα νεκρά παιδιά στην αγκαλιά τους εντοπίσθηκαν στο χωράφι. Οι άνθρωποι αναζητούσαν σωτηρία προς τη θάλασσα, αλλά ο πύρινος όλεθρος τους εγκλώβισε.

Καθώς αρχίζει να ξεκαθαρίζουν οι συνθήκες, όλα δείχνουν ότι οι απελπισμένοι άνθρωποι αρχικά κινήθηκαν προς τα αυτοκίνητά τους, τα οποία όμως παραδόθηκαν στις φλόγες. Όταν είδαν ότι δεν υπήρχε οδός σωτηρίας από εκεί, στράφηκαν προς τη θάλασσα. Ωστόσο, στο σημείο η στεριά καταλήγει σε γκρεμό... 

Την είδηση για τον εντοπισμό «πολλών νεκρών» μετέφερε στην τηλεόραση του Σκάι ο αντιδήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Γιάννης Κοκόλης κάνοντας λόγο «για πάνω από είκοσι».

Στη συνέχεια, ο διασώστης του Ερυθρού Σταυρού, Βασίλης Ανδριόπουλος, έκανε λόγο για την πρώτη καταμέτρηση των θυμάτων, που κατά τη μαρτυρία του, ανέρχονται σε 26. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του διασώστη, οι περισσότεροι νεκροί έχουν εντοπιστεί σε ένα οικόπεδο. Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται και αρκετά παιδιά, που βρέθηκαν νεκρά στις αγκαλιές των γονιών τους...  

H περιγραφή από ρεπορτάζ στην kathimerini.gr:

Το αποκαλούν «Λεωφόρο». Είναι, όμως, (η 
Λεωφόρος Ποσειδώνος) ένα στενό δρομάκι, παράλληλο στη θάλασσα, που δεν ξεπερνάει σε πλάτος τα οκτώ μέτρα. Στο ύψος της ψαροταβέρνας «Αργυρή Ακτή» στο Μάτι Αττικής, εκεί όπου η άσφαλτος σχηματίζει μια γούβα, βρίσκονται 36 καμένα αυτοκίνητα. Εγκλωβίστηκαν κινούμενα σε αντίθετες κατευθύνσεις. Η φωτιά λύγισε τις λαμαρίνες τους, τσάκισε έναν στύλο της ΔΕΗ, τα κάλυψε με πλέγμα καλωδίων. Οι θερμοκρασίες ήταν τόσο υψηλές που σε κάποια σημεία το μέταλλο των οχημάτων έλιωσε σαν κερί. Κάποιοι επιβάτες δεν πρόλαβαν να τα εγκαταλείψουν. «Κάηκαν πέντε άνθρωποι, μέσα στα αμάξια τους», λέει στην «Καθημερινή» ο Γιάννης Σταμπέλος με καπνισμένο πρόσωπο και κατακόκκινα μάτια, ξάγρυπνος από το κυνήγι της φωτιάς...

Μεταξύ των οδών Δημοκρατίας και Ειρήνης, σε ένα οικόπεδο που κάποτε ήταν πευκόφυτο, οι διασώστες σκεπάζαν με σεντόνια δεκάδες σορούς. Είκοσι πέντε άνθρωποι χάθηκαν εκεί. 
Το χωράφι δεν καταλήγει σε παραλία, αλλά σε ύψωμα που βλέπει στη θάλασσα. Δεν μπόρεσαν να δραπετεύσουν όταν τους κύκλωσε η φωτιά. Κάποιοι εντοπίστηκαν εκεί αγκαλιασμένοι, όπως ανέφεραν διασώστες...


13χρονη σκοτώθηκε, πέφτοντας από γκρεμό για να γλιτώσει από τη φωτιά 
το ρεπορταζ από την kathimerini.gr:

Η τραγική ιστορία με το 13χρονο κορίτσι στο Μάτι που έχασε τη ζωή του όταν, στην προσπάθειά του να σωθεί από τη φωτιά, πήδηξε σε γκρεμό, είναι μια από τις πιο ενδεικτικές της απόγνωσης των ανθρώπων που έζησαν τον πύρινο εφιάλτη.

Κάτοικοι της περιοχής περιγράφοντας τις εικόνες που είδαν να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους, μιλάνε για την απελπισία της 13χρονης, η οποία καιγόταν από τη φωτιά και αναζητώντας τρόπο διαφυγής, έπεσε από ύψος 15 μέτρων, πιστεύοντας ίσως ότι θα βρεθεί στη θάλασσα.

Σκοτώθηκε ακαριαία, όπως λένε, και άκουσαν από μακριά τις κραυγές της.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες και μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, ο πατέρας και ο αδελφός της άτυχης 13χρονης βρέθηκαν στη συνέχεια απανθρακωμένοι δίπλα στο αυτοκίνητό τους. 


η Σοφία και η Βασιλική

Τα δύο 9χρονα δίδυμα κορίτσια

Την ιστορία αυτή την προσθέσαμε μετά την επιβεβαίωση της τραγικής της κατάληξης. 
το ρεπορταζ από τον skai.gr:

Η ιστορία των δύο 9χρονων δίδυμων κοριτσιών, της Σοφίας και της Βασιλικής, που συγκίνησε την κοινή γνώμη, είχε εξελιχθεί σε θρίλερ καθώς ο πατέρας τους είχε δηλώσει ότι αναγνώρισε τις κόρες του σε τηλεοπτικά πλάνα που έδειχναν διασωθέντες να μεταφέρονται με βάρκα στην ξηρά. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια δεν επρόκειτο για τα συγκεκριμένα κορίτσια.

Η ιστορία των δύο κοριτσιών είχε λάβει διεθνείς διαστάσεις, ενώ για την εξεύρεση τους είχε εκδοθεί και Amber Alert από το Χαμόγελο του Παιδιού. Ο τραγικός πατέρας της οικογένειας είχε απευθυνθεί από την επομένη της τραγωδίας σε όλες τις αρμόδιες αρχές και είχε δώσει δείγμα DNA προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες της αστυνομίας για την εξεύρεση των δύο κοριτσιών του.

Τελικά, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δύο δίδυμων κοριτσιών, που αγνοούνταν μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Την είδηση γνωστοποίησε ο ιδιωτικός ερευνητής της οικογένειας Γιώργος Τσούκαλης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σοφία και η Βασιλική βρέθηκαν αγκαλιασμένες στο Μάτι, όπου παραθέριζαν με τον παππού και την γιαγιά τους, των οποίων επίσης οι σοροί ταυτοποιήθηκαν. 

Σχετικές αναρτήσεις: 
Οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική και κάποια υπονοούμενα
Τι έφταιξε και θρηνούμε τόσες ανθρώπινες ζωές απο τις πυρκαγιές;
Μια σύγκριση της πυρκαγιάς στο Μάτι με εκείνη στην Ηλεία το 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου