17 Ιουλίου 2018

Το «παιχνίδι» της Αφροδίτης με τη Σελήνη στον νυχτερινό ουρανό

Εντυπωσιακές εικόνες χάρισε το «παιχνίδι» της Σελήνη και της Αφροδίτης, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σε αρκετές γωνιές του πλανήτη.

Η Αφροδίτη «πόζαρε» πίσω από τον φυσικό δορυφόρο της Γης, χαρίζοντας ορισμένα όμορφα πλάνα ιδίως σε πολιτείες των ΗΠΑ, χάρη και στις καλές καιρικές συνθήκες που επέτρεψαν την παρατήρηση του ουρανού.

Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος. Είναι το πιο λαμπρό αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη, καθώς είναι ο πλανήτης που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη.

Είναι παρόμοια στη Γη σε μέγεθος, αλλά πολύ διαφορετική σε φυσικά χαρακτηριστικά, καθώς καλύπτεται από πυκνά νέφη διοξειδίου του άνθρακα και διοξειδίου του θείου, στοιχεία που συντηρούν ένα έντονο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία στην Αφροδίτη είναι εξαιρετικά υψηλή που διατηρείται σχεδόν σταθερή στους 460 oC. Η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της Αφροδίτης είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Γης και φτάνει τις 92 ατμόσφαιρες. 

Φωτογραφία από ραντάρ, στην οποία φαίνεται η Αφροδίτη χωρίς τα σύννεφα που υπάρχουν στην ατμόσφαιρά της. Τραβήχτηκε από το σκάφος Μαγγελάνος (από τη wikipedia).

Η τροχιά της περιφοράς της Αφροδίτης γύρω από τον Ήλιο είναι σχεδόν κυκλική, αντίθετα με τους άλλους πλανήτες των οποίων οι ελλειπτικές τροχιές παρουσιάζουν μεγαλύτερη εκκεντρότητα. Η περίοδος περιφοράς είναι 0,62 γήινα έτη, ολοκληρώνει δηλαδή μία τροχιά γύρω από τον Ήλιο σε 224,65 ημέρες.

Η περίοδος περιστροφής γύρω από τον άξονά της (η ημέρα της Αφροδίτης) διαρκεί 243 γήινες ημέρες και είναι με διαφορά η πλέον αργή περιστροφή μεταξύ των 8 μεγάλων πλανητών του Ηλιακού Συστήματος. Επιπλέον, περιστρέφεται κατά την ανάδρομη φορά, δηλαδή από τα ανατολικά προς τα δυτικά. 

Η Αφροδίτη ήταν γνωστή από τους αρχαίους χρόνους, καθώς είναι εύκολα ορατή στον ουρανό. Στην αρχαιότητα ονομάζονταν Εωσφόρος ("αυτός που φέρνει την αυγη") όταν εμφανίζονταν το πρωί και Έσπερος το βράδυ. H θεά Αφροδίτη κατά τη μυθολογία ήταν θεά της ομορφιάς και η προστάτιδα του έρωτα. Έτσι είναι προφανής ο λόγος που δόθηκε το όνομα της πιο λαμπερής θεάς στο συγκεκριμένο πλανήτη.

Πηγές: naftemporiki.grel.wikipedia.org






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου