18 Ιουλίου 2018

Αίγυπτος: Στο φως ασημένια μάσκα μούμιας αρχαιοελληνικής τεχνοτροπίας

Αιγυπτιολόγοι του Πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν ανακάλυψαν μια επιχρυσωμένη μάσκα μούμιας κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αιγυπτιακή πόλη Σακκάρα. Η μάσκα από ασήμι είναι μερικώς επιχρυσωμένη. Τα μάτια της είναι ένθετα, με ένα μαύρο κόσμημα, από ασβεστίτη και οψιανό.

«Από το 1939, δεν έχει ανακαλυφθεί παρόμοια μάσκα». Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι το ασήμι. «Το ασήμι ήταν σπανιότερο τότε και πιο ακριβό από το χρυσό εκείνη την εποχή», δήλωσε ο 
επικεφαλής της αιγυπτιακής-γερμανικής ομάδας, Ραμαντάν Χουσεΐν του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε ασήμι στην Αίγυπτο, πιθανόν να εισήχθη από το εξωτερικό. 

Σύμφωνα με τον Χουσεΐν, η τεχνική κατασκευής της μάσκας είναι επίσης ενδιαφέρουσα. Τα στολίδια και ο τρόπος χύτευσης του χρυσού πάνω στο ασήμι είναι εξαιρετικός. «Μια τέτοια τεχνική δεν ήταν διαδεδομένη στην Αίγυπτο. Αυτή ήταν περισσότερο τεχνική που ακολουθούνταν στην αρχαία Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Χουσεΐν.  


Ο νεκρός μπορεί να ήταν ιερέας που έζησε μεταξύ του 7ου και του 5ου αιώνα π.Χ. Η μούμια ανακαλύφθηκε σε νεκροταφείο νότια των πυραμίδων στη νεκρόπολη της Σακκάρα. Το συγκρότημα έχει μελετηθεί από τους Αιγυπτιολόγους του Τίμπιγκεν χρησιμοποιώντας τις τελευταίες μεθόδους για δύο χρόνια. Οι πυραμίδες στη Σακκάρα είναι οι παλαιότερες πυραμίδες στην Αίγυπτο.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Ραμαντάν Χουσεΐν, ανέφερε επίσης ότι πολύ λίγες μάσκες από πολύτιμα μέταλλα έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. Στην πλειοψηφία τους οι τάφοι των αρχαίων Αιγυπτίων αξιωματούχων είχαν ήδη λεηλατηθεί στα χρόνια της αρχαιότητας, είπε κατά την παρουσίαση των ευρημάτων της Σακκάρα, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Οι ληστές έκλεψαν το μεγαλύτερο μέρος από τις μάσκες των νεκρών τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα, στη συνέχεια, τις πούλησαν.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου