24 Ιουλίου 2018

La Republica: «Μάτι ...όπως Πομπηία»

«Το Μάτι δεν υπάρχει πια. Σε πολλούς ο αφανισμός του μικρού αυτού οικισμού από τις φλόγες θύμισε το τέλος της Πομπηίας από τον Βεζούβιο» γράφει η ιταλική La Repubblica. «Μητέρες με τα παιδιά τους αγκαλιά. Απανθρακωμένοι» προσθέτει η ιταλική εφημερίδα. 
«Το Μάτι δεν υπάρχει πια: απανθρακωμένα πτώματα, άνθρωποι να πέφτουν στη θάλασσα για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα, καμένα σπίτια και αυτοκίνητα, μεγάλες δασικές εκτάσεις έγινα στάχτη» προσθέτει η Il Messaggero.


Την ανείπωτη καταστροφή που έχει προκαλέσει η πύρινη λαίλαπα σε περιοχές της Αττικής αποκαλύπτει ο φωτογραφικός φακός. Στους δεκάδες θανάτους και τους τουλάχιστον 150 τραυματίες έρχονται να προστεθούν οι ανυπολόγιστες ζημιές. Σπίτια έγιναν στάχτη αφού τυλίχτηκαν στις φλόγες και αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα σιδερικών, ενώ σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται οι πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.


Ορισμένες ενδεικτικές φωτογραφίες στη συνέχεια, καθώς και κάποια ακόμη σχόλια του διεθνούς τύπου:


«H Ελλάδα περνά μια από τι δυσκολότερες στιγμές της» μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Η Wall Street Journal σε εκτενές δημοσίευμά της αναφέρεται στις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες στην Αττική προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Επισημαίνει ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τους ισχυρούς ανέμους, αλλά και οι στενοί δρόμοι που δυσχέραιναν την εκκένωση, συνέτειναν στην αύξηση του αριθμού των νεκρών. 

«Οι τεράστιες φλόγες παγίδευσαν οικογένειες με παιδιά καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από το Μάτι, 29 μίλια ανατολικά της ελληνικής πρωτεύουσας, γράφει μεταξύ άλλων ο Guardian. 


«Η ελληνική κυβέρνηση μιλά για μια ‘εθνική τραγωδία’, η αστυνομία και οι πυροσβέστες την αποκαλούν ‘το χειρότερο δυνατό σενάριο’» γράφει η γερμανική Die Zeit. Ακόμη και αυτές οι δραματικές λέξεις δεν μπορούν να συγκρατήσουν τη φρίκη των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αρκετοί από τους οποίους κάηκαν ζωντανοί. Και αυτό είναι μόνο ένας πρόωρος απολογισμός. 


Επιστρέφοντας εσπευσμένα από τη Βοσνία, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε μία κατάσταση «εκτός ελέγχου» και μια «εικόνα χωρίς κοινό μέτρο» γραφει η γαλλική η Le Monde. Την Τρίτη η Ελλάδα ξυπνούσε σε σοκ: 50 νεκροί και 170 τραυματίες. Οι αρχές φοβούνται ότι, ο ήδη τραγικός απολογισμός, θα βαρύνει καθώς έξι τουλάχιστον φωτιές ήταν ακόμα ανεξέλεγκτες το πρωί. Τα περισσότερα άτομα εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους ή στα αυτοκίνητά τους κοντά σε Μάτι και Ραφήνα γύρω στα 40 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας. 26 νεκροί βρέθηκαν σε αυλή κοντά σε ταβέρνα στο Μάτι, απανθρακωμένοι, 30 μέτρα από την παραλία. «Προσπαθούσαν να ξεφύγουν προς τη θάλασσα, δεν είχαν καιρό να καταφύγουν στην παραλία…. δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την εικόνα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Ν. Οικονομόπουλος.

Και το εκτενές άρθρο της Le Monde καταλήγει με τα εξής: Οι εμπρησμοί είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα. Το 2007, στις πιο καταστροφικές πυρκαγιές με 77 νεκρούς στην Πελοπόννησο και Εύβοια, η τότε κυβέρνηση δέχτηκε την κατακραυγή για την έλλειψη αποτελεσματικότητας σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τώρα ο Κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να πει: «είναι η ώρα του πένθους, της ενότητας και της αλληλεγγύης».


«Σήμερα, 24 Ιουλίου, ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων των πυρκαγιών είναι 60 νεκροί. Δεκάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους, 119 είναι τραυματίες. Οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους, κυνηγημένοι από τη φωτιά. Κατάπληκτοι από τη βία της φωτιάς, ορισμένοι έσπευσαν να βρουν καταφύγιο στην παραλία και μέσα στη θάλασσα. Υπέστησαν ωστόσο εγκαύματα. Ολόκληρη τη νύχτα, Δευτέρας προς Τρίτη, οι πυροσβέστες προσπάθησαν μάταια να κάνουν τις φλόγες να υποχωρήσουν. Αλλά φαίνονταν μάλλον ανήμποροι μπροστά στο μέτωπο των πυρκαγιών. Πολλές εκατοντάδες άτομα διέφυγαν μέσω θαλάσσης. Σήμερα το πρωί, οι κάτοικοι ανακάλυψαν το εύρος των ζημιών. 26 άτομα βρέθηκαν απανθρακωμένα στην αυλή μιας βίλας. Οι επιζήσαντες είναι σε κατάσταση σοκ» αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο ραδιοφωνικός σταθμός France Info.


Στους δεκάδες θανάτους (
74 νεκροί είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός) και τους τουλάχιστον 150 τραυματίες έρχονται να προστεθούν οι ανυπολόγιστες ζημιές.

Σπίτια έγιναν στάχτη αφού τυλίχτηκαν στις φλόγες και αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα σιδερικών, ενώ σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται οι πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.


Πηγές: Στοιχεία και φωτογραφίες κυρίως από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, twitter.com 

Σχετικές αναρτήσεις:
Οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική και κάποια υπονοούμενα
Τι έφταιξε και θρηνούμε τόσες ανθρώπινες ζωές απο τις πυρκαγιές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου