21 Ιουλίου 2018

Standard & Poor's: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας

Σε "θετικές", από "σταθερές" που ήταν, αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της Ελλάδας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's, διατηρώντας παράλληλα "σταθερη", σε «B+», την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας. 

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την πιθανότητα μίας περαιτέρω αναβάθμισης εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και μειωθούν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σημειώνει ο S&P. Αντίθετα προειδοποιεί με υποβάθμιση σε περίπτωση επιβράδυνσης των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών ή εαν η ανάπτυξη αποδειχθεί ασθενέστερη από την αναμενόμενη. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

«Οι θετικές προοπτικές για την Ελλάδα αντανακλούν την πιθανότητα μίας αναβάθμισης, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα οδηγήσουν σε μία ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος, προσθέτοντας: «Ένα άλλο πιθανό έναυσμα για μία αναβάθμιση θα ήταν μία σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που αντιμετωπίζει προβλήματα, μαζί με την κατάργηση όλων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) που έχουν απομείνει. Πιο υγιείς τράπεζες θα μπορούσαν να προσφέρουν πιστώσεις στα πιο παραγωγικά τμήματα του πολύ σημαντικού τομέα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας».

«Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές πάλι σε σταθερές αν, αντίθετα με τις προσδοκίες μας, υπάρξουν αντιστροφές μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοσθεί ή αν τα αναπτυξιακά αποτελέσματα είναι πιο αδύναμα από ότι αναμένουμε, περιορίζοντας τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή , τη μείωση του χρέους και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα», προσθέτει ο S&P. 

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ωστόσο, ο S&P εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος, εξηγώντας ότι εξαιτίας της απουσίας μεταρρυθμίσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον, των διοικητικών εμποδίων και των μη ανταγωνιστικών παραγόντων στον τομέα των υπηρεσιών, η δυνατότητα υπέρβασης ενός ρυθμού ανάπτυξης 3% σε μόνιμη βάση, είναι περιορισμένη.

O οίκος σημειώνει ακόμη ότι:
- Η μεγαλύτερη σταθερότητα της πολιτικής αναμένεται να στηρίξει την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες, καθιστώντας παράλληλα δυνατό στην κυβέρνηση να εξυπηρετεί το περιορισμένο όγκο του χρέους της που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών.
- Θεωρεί ότι τα μεγάλα έργα υποδομών θα αποτελέσουν καταλύτη για ιδιωτικές επενδύσεις στους πιο ανταγωνιστικούς κλάδους στην Ελλάδα, όπως στον τουρισμό, τη ναυτιλία και την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), βελτιώνοντας τις προβλέψεις για την ανάπτυξή της. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου