31 Ιουλίου 2018

Πρόταση για ευρωπαϊκό κέντρο προσφύγων στην Ισπανία

Κατασκευή κέντρου υποδοχής προσφύγων με συνδρομή Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας προτείνει ο εμπνευστής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας Γκέραλντ Κνάους. Έμφαση σε ταχύτερες διαδικασίες και συμφωνίες με χώρες προέλευσης. 
Από τη "Deutsche Welle":

Στην προσφυγική οδό της δυτικής Μεσογείου, από τη βόρεια Αφρική προς την Ισπανία, καταγράφεται πλέον το μεγαλύτερο ρεύμα μετανάστευσης προς την ΕΕ. Η σκληρή μεταναστευτική πολιτική της νέας ιταλικής κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την προθυμία της κυβέρνησης του νέου σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ να υποδεχθεί μετανάστες που χρήζουν προστασίας, έχει μετατοπίσει τις προσφυγικές ροές προς τη χώρα του. Κι ενώ η κατάσταση οξύνεται, η κυβέρνηση στη Μαδρίτη αναζητά πυρετωδώς τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισης του προβλήματος.

Ο Γκέραλντ Κνάους, ειδικός σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και εμπνευστής της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ–Τουρκίας, εκτιμά ότι το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατασκευή ενός κέντρου υποδοχής προσφύγων στην Ισπανία με τη συνδρομή της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Στο κέντρο αυτό θα εξετάζονται γρήγορα οι αιτήσεις ασύλου όπως συμβαίνει στην Ολλανδία και ανεξάρτητοι δικηγόροι θα εγγυώνται για τη δίκαιη διαδικασία. Εάν οι αιτήσεις ασύλου δεν γίνονται δεκτές τότε οι αιτούντες θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους.

«Πιστεύουμε ότι η ΕΕ μπορεί επί της αρχής να ελέγξει τα σύνορά της ώστε να έρχονται λιγότεροι άνθρωποι. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εάν ήταν σε θέση να διεκπεραιώνει ταχύτερα τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου για όσους φθάνουν στην Ισπανία. Σοβαρές διαδικασίες με τις οποίες θα μπορούσε να διαπιστωθεί ότι η πλειοψηφία όσων καταφθάνουν από τη δυτική και τη νότια Αφρική κατάγονται από κράτη στα οποία υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις διωγμών. Εάν λοιπόν ήμασταν σε θέση να διαπιστώσουμε με δίκαιες διαδικασίες εντός λίγων εβδομάδων ποιοι δεν χρήζουν προστασίας, τότε αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έπαιρναν τον δρόμο της προσφυγιάς. Πάνω σε αυτό θα πρέπει να εργαστούμε και θα πρέπει να εμπλακούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να στηρίξουν την Ισπανία», επισήμανε ο Γκέραλντ Κνάους στο πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. 

Ο Γκέραλντ Κνάους, εμπνευστής της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

Συνεννόηση με τις κύριες χώρες προέλευσης στην Αφρική

Ο ίδιος έκανε λόγο για έναν προφανή διχασμό της ΕΕ στο προσφυγικό και εξήγησε γιατί η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου στην Ισπανία θα είχε όφελος για την ίδια: «Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι το ζήτημα δεν είναι να επιβάλλουμε κάτι στην Ισπανία αλλά να βοηθήσουμε την Ισπανία. Οι άνθρωποι καταφθάνουν αυτή τη στιγμή κυρίως εκεί. Η χώρα δεχόταν τα προηγούμενα χρόνια κάτω από 5.000 αιτήσεις ασύλου ετησίως. Εάν σήμερα φθάνουν εκεί 4.000 με 5.000 άτομα το μήνα και υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου, αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν επί χρόνια στην ΕΕ, χωρίς καμία υποστήριξη από την Ολλανδία, που διαθέτει ταχείες διαδικασίες εξέτασης ασύλου με τις περισσότερες αποφάσεις να λαμβάνονται εντός λίγων εβδομάδων, ή και από άλλες χώρες».

Τέλος ο Γκέραλντ Κνάους έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στην ανάγκη συνεννόησης με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. «Το ζητούμενο είναι να παρασχεθεί βοήθεια στην Ισπανία ώστε αυτοί που καταφθάνουν εκεί να γνωρίζουν ταχύτερα εάν πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους. Επίσης ζητούμενο είναι άμεσα, εντός των επόμενων εβδομάδων, να διαπραγματευθούμε με τις κύριες χώρες προέλευσης στη δυτική Αφρική. Να τους πούμε ότι είμαστε πρόθυμοι να σας κάνουμε παραχωρήσεις: προσφέρουμε υποτροφίες, νόμιμους τρόπους μετανάστευσης για μερικές χιλιάδες ανθρώπους ετησίως, εάν είστε κι εσείς πρόθυμοι από τις 15 Αυγούστου ή την 1η Σεπτεμβρίου φέτος να δέχεστε πίσω κάθε πολίτη σας που δεν χρήζει προστασίας στην ΕΕ».

ARD / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου