17 Ιουλίου 2018

Ο Πούτιν «πείθει» τον Τραμπ στο Ελσίνκι

Προκαλώντας αντιδράσεις στη χώρα του, ακόμη και από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε στο Ελσίνκι να τρέφει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς τον ηγέτη της Ρωσίας παρά προς το FBI και τη CIA.

Ερωτηθείς, κατά την κοινή με τον Ρώσο Πρόεδρο συνέντευξη Τύπου, για τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016, ο Τραμπ απάντησε πως ο διευθυντής της CIA τον ενημέρωσε σχετικά, αλλά ο ίδιος διατηρεί τις αμφιβολίες του. «Δεν βλέπω κανένα λόγο να έχει ανακατευτεί» η Ρωσία, δήλωσε, για να προσθέσει: «Ο πρόεδρος Πούτιν ήταν εξαιρετικά ισχυρός και κατηγορηματικός στη διάψευσή του». 

Η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ έθεσε τις εν λόγω κατηγορίες στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε με τον Πούτιν, όπως έκανε γνωστό, στη συνέντευξη Τύπου, ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε «ανοησίες» τους σχετικούς ισχυρισμούς περί ανάμιξης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. «Όφειλα να επαναλάβω αυτό που έχω επανειλημμένα πει: η ρωσική κυβέρνηση ουδέποτε αναμίχθηκε ούτε προτίθεται να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εκλογικής διαδικασίας», τόνισε. Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν επιθυμούσε να νικήσει ο Τραμπ στην αναμέτρησή του με τη Χίλαρι Κλίντον, απάντησε ευθέως «ναι, το ήθελα, γιατί τασσόταν υπέρ της ομαλοποίησης των αμερικανορωσικών σχέσεων». 


Ο Αμερικανός πρόεδρος, 
Ντόναλντ Τραμπ, είχε κάνει σαφείς τις διαθέσεις του από νωρίς, αρκετές ώρες πριν από τη συνάντηση στη φινλανδική πρωτεύουσα. Με μήνυμα στο Twitter, έριξε στη δική του χώρα την ευθύνη για τη βύθιση των σχέσεων με τη Μόσχα σε ψυχροπολεμικά επίπεδα. «Η σχέση μας με τη Ρωσία ποτέ δεν ήταν χειρότερη εξαιτίας πολλών χρόνων ανοησίας και βλακείας από πλευράς ΗΠΑ, με τελευταίο δείγμα το κυνήγι μαγισσών» – δηλαδή, τις έρευνες του ανεξάρτητου ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για τις σχέσεις του επιτελείου του με τη Μόσχα. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο Μιούλερ απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 12 Ρώσων πρακτόρων για παραβίαση των αρχείων του Δημοκρατικού Κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο.

Η χθεσινή εμφάνιση του Τραμπ προκάλεσε σοκ στην Ουάσιγκτον. Ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν δήλωσε ότι η συμπεριφορά του Τραμπ «ξεπέρασε το όριο ανάμεσα στο πλημμέλημα και το έγκλημα. Ηταν ξεκάθαρα προδοτική». Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, χαρακτήρισε «απερίσκεπτες, επικίνδυνες και αδύναμες» τις δηλώσεις του, ενώ η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή, αναρωτήθηκε «με τι κρατάει τον Τραμπ ο Πούτιν;». Αλλά και στις γραμμές των Ρεπουμπλικανών, οι φωνές διαμαρτυρίες ήταν ισχυρές. Ο γερουσιαστής Αριζόνας Τζεφ Φλέικ χαρακτήρισε «επονείδιστες» τις δηλώσεις του προέδρου, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Πολ Ράιαν, του συνέστησε «να αντιληφθεί ότι η Ρωσία είναι αντίπαλος» των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία»για την παρέμβασή της στις εκλογές του 2016. 

Ειρωνική ήταν η τοποθέτηση της Χίλαρι Κλίντον, μέσω Twitter. «Θαυμάσιο Μουντιάλ. Ερώτηση για τον πρόεδρο Τραμπ καθώς θα συναντά τον Πούτιν: Ξέρεις για ποια ομάδα παίζεις;». 

Μια μπάλα αναμνηστική του Μουντιάλ από τον Πούτιν στον Τραμπ

Οπως αναμενόταν, από τη χθεσινή, πρώτη (έστω και άτυπη) σύνοδο κορυφής Τραμπ - Πούτιν δεν προέκυψαν θεαματικά, χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε να αρχίσουν συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις για την επέκταση της συμφωνίας START περί μείωσης των πυρηνικών όπλων, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να συζητήσει με τις ΗΠΑ τις ανησυχίες του για τις αντιπυραυλικές ασπίδες που εννοούν να κατασκευάσουν, όπως και για το πρόγραμμα στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος. Πάντως, ο Ρώσος ηγέτης δεν παρέλειψε να κολακέψει τον Τραμπ για τους χειρισμούς του στο Κορεατικό, ιδιαίτερα δε για τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ασκήσει κριτική δημοσίως στη Ρωσία για κανένα από τα επίμαχα ζητήματα – όπως η προσάρτηση της Κριμαίας, η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία και το Συριακό.

Πηγές: kathimerini.gr ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, A.P.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου