15 Ιουλίου 2018

Ζωγραφίζοντας τα ερειπωμένα κτίρια στην Κρήτη

Ερειπωμένα κτίρια και οι άχαροι τοίχοι σε δυο χωριά και έναν οικισμό του Ηρακλείου, τους τελευταίους δυο μήνες "χαμογελούν". Μια ζωγράφος, η Βούλα Λαδουκάκη, τους χάρισε το "χαμόγελο" ζωγραφίζοντας πάνω τους λουλούδια αλλά και θάλασσες με δελφίνια.

Στο χωριό Αντισκάρι,
στον οικισμό Πλατιά Περάματα και στα Σταυράκια, ερειπωμένα κτίρια, γυμνοί τοίχοι, φούρνοι, πηγάδια και βρύσες ντύθηκαν με ζωγραφιές. Όλα ξεκίνησαν από την ιδέα που είχε μία κυρία, μέλος του Συλλόγου Γυναικών Αντισκαρίου, την οποία ανέλαβε να υλοποιήσει η Βούλα Λαδουκάκη έχοντας τη συνδρομή των γυναικών της περιοχής. 

Στη φωτογραφία επάνω αριστερά: Φούρνος στο Αντισκάρι.

Η κ. Λαδουκάκη μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία και για τα σχέδιά της, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν ζωγράφισε τα πάντα αλλά κάποια επιλεγμένα σημεία ώστε να ομορφύνουν τα χωριά. «Όλο αυτό ξεκίνησε από το χωριό Αντισκάρι. Εκεί υπάρχει ένας σύλλογος γυναικών που συστάθηκε σχετικά πρόσφατα και είναι πολύ δραστήριος. Μία ημέρα που είχα πάει σε μια συγκέντρωση του συλλόγου για καφέ, κάποια κυρία μου είπε: "Βούλα δεν θα ήταν ωραία να ζωγραφίζουμε το χωριό σε ένα δυο σημεία να ομορφύνει;". Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η ιδέα. Μετά δεν το άφησα, τους το υπενθύμιζα και έλεγα: "δεν θα κάνουμε αυτό που είπαμε;". Και το κάναμε». 

«Ξεκινήσαμε τον περασμένο Μάιο. Οι γυναίκες βοήθησαν, καθάρισαν τους τοίχους, τους άσπρισαν κι εγώ τους ζωγράφισα χρησιμοποιώντας πλαστικά χρώματα εξωτερικού χώρου. Στο Αντισκάρι έχει πολλά σπίτια, κάποια από τα οποία είναι ερειπωμένα... Ζωγράφισα κάπου εννέα κτίρια και τοίχους». 

Ερειπωμένο σπίτι στα Πλατιά Περάματα

«Κάτω από το Αντισκάρι είναι μια παραλία, ένας οικισμός που λέγεται Πλατιά Περάματα και εκεί έχω το εξοχικό μου. Εκεί έχει κάποια εγκαταλειμμένα σπίτια που χαλούσαν την εικόνα της όμορφης παραλίας μας. Όταν λοιπόν κατέβηκα στα Πλατιά Περάματα λέω: "μα γιατί να μην φτιάξω κι εδώ αυτά τα χαλάσματα που χαλούν εντελώς την όψη της παραλίας;" Και ξεκίνησα με δική μου πρωτοβουλία. Ζωγράφισα τέσσερα έργα» λέει η κ. Λαδουκάκη. 

Πλατιά Περάματα, παραλία

Η δουλειά της κ. Λαδουκάκη στο Αντισκάρι εντυπωσίασε τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου ενός άλλου χωριού, των Σταυρακίων, ο οποίος της πρότεινε να ζωγραφίζει και σε αυτό το χωριό. Έτσι άρχισε να ζωγραφίζει και στα Σταυράκια, πάνω σε τοίχους, πηγάδια και βρύσες.

Η ενασχόλησή της με τη ζωγραφική άρχισε όταν ήταν σε μικρή ηλικία. «Πριν αρχίσω να γράφω, ζωγράφιζα. Έχω πάει σε ζωγράφους και έχω μάθει κάποια πράγματα και έχω εκθέσει έργα μου σε κάποιες εκθέσεις. Ασχολούμαι μόνο με τη ζωγραφική και όταν δεν ζωγραφίζω βοηθάω και τον άντρα μου σε αγροτικές δουλειές» προσθέτει η κ. Λαδουκάκη. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕlifo.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου