29 Ιουλίου 2018

Τι έμαθε η Πορτογαλία από τις πυρκαγιές

115 άνθρωποι έχασαν πέρυσι το καλοκαίρι τη ζωή τους εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών στην Πορτογαλία. Η κυβέρνηση δημιούργησε μια νέα ειδική υπηρεσία. Πόσο αποτελεσματική είναι;
Από την "Deutsche Welle":

Επιχειρησιακά σχέδια και χάρτες είναι κολλημένοι στον τοίχο. Εδώ στον πέμπτο όροφο όπου συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στη Λισαβόνα εργάζεται και ο δασολόγος Τιάγο Ολιβέιρα. Διευθύνει μια υπηρεσία από το περασμένο φθινόπωρο, η οποία ακόμα δεν λειτουργεί πλήρως. Στις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές πέρυσι, 115 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πορτογαλία. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ιδρύσει μια ειδική υπηρεσία για τη διαχείριση των πυρκαγιών:

«Θα πρέπει να αναπτύξουμε μια νέα στρατηγική και να διασφαλίσουμε τον καλύτερο συντονισμό των διαφορετικών υπουργείων. Στη υπηρεσία που δημιουργήσαμε τρεις είναι οι βασικοί τομείς: η γενική διαχείριση των δασών, η πρόληψη των πυρκαγιών και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Ο Τιάγο Ολιβέιρα τονίζει πως η πρόληψη και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών θα πρέπει να γίνει πάνω σε μια εντελώς νέα βάση, με εξειδικευμένο προσωπικό και σαφή διάκριση αρμοδιοτήτων. Η πρόταση για την ίδρυση της συγκεκριμένης υπηρεσίας προήλθε από μια ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία είχε μελετήσει τις αιτίες που προκάλεσαν τις πυρκαγιές του 2017 και είχε διαπιστώσει πληθώρα ελλείψεων. Ο Πορτογάλος ειδικός τονίζει πως απαιτείται μεγαλύτερη αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης. 


Η Πορτογαλία είναι καλύτερα προετοιμασμένη αλλά μπορεί να κάνει ακόμη πολλά 

Οι Πορτογάλοι προσπάθησαν να προετοιμαστούν όσο το δυνατό καλύτερα για αυτό το καλοκαίρι. Ανάμεσα στα σπίτια, τις συνοικίες και τους δρόμους έχουν δημιουργήσει ειδικές αντιπυρικές ζώνες όπου δεν υπάρχουν δέντρα. Η κυβέρνηση προσέλαβε περισσότερους πυροσβέστες και νοίκιασε περισσότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. «Αυτή είναι μια καλή αρχή», τονίζει ο Τιάγο Ολιβέιρα αλλά «δεν αποτελεί καμία εγγύηση»:

«Συνεχίζουμε να εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματολογικές συνθήκες. Υπάρχουν όμως δυο πολύ βασικοί παράγοντες κινδύνου. Ο ένας είναι η αμελής συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στα δάση, η οποία συχνά οδηγεί σε πυρκαγιές. Και επιπλέον θα πρέπει να φροντίζουμε καλύτερα τα δάση μας. Διαπιστώνουμε πάντως πως τα σπίτια και οι δρόμοι είναι καλύτερα προφυλαγμένοι αυτό το χρόνο αλλά ο κίνδυνος μιας νέας καταστροφής παραμένει. Και για το λόγο αυτό θα πρέπει να προετοιμάσουμε καλύτερα τους ανθρώπους απέναντι στο ενδεχόμενο νέων πυρκαγιών. Πρέπει να γνωρίζουν προς τα πού να πάνε για να σωθούν, πως και πότε να διαφύγουν και πως μπορούν να ενημερωθούν καλύτερα».

Η Πορτογαλία προσέφερε στην Ελλάδα τη βοήθεια 50 πυροσβεστών και στη Σουηδία δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Τίλο Βάγκνερ (DLF) / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου