28 Ιουλίου 2018

Περί ανάληψης της πολιτικής ευθύνης

«Θέλω να αναλάβω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία» δήλωσε, χθες το απόγευμα στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τους υπουργούς του να την αναλάβουν και αυτοί. «Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της χώρας» πρόσθεσε. Και όλα για τον ίδιο τελείωσαν εκεί. Όχι όμως και για την αντιπολίτευση που ζήτησε παραιτήσεις ή αποπομπές των υπευθύνων.

«Στην πολιτική οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις είτε με αποπομπές. Αλλιώς είναι ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα» του απάντησε η Νέα Δημοκρατία. «Όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη η παραίτηση είναι μονόδρομος» ανέφερε το Κίνημα Αλλαγής. «Οι συνεχείς μεταμφιέσεις της κυβέρνησης, από το "τα κάναμε όλα καλά" μέχρι το "αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη", δεν μπορούν να κρύψουν την προσπάθεια του πρωθυπουργού, να πετάξει από πάνω του τις πραγματικές ευθύνες για την τραγωδία στην Αν. Αττική» σχολιάζει το ΚΚΕ. «Ανάληψη ευθύνης μόνο στα λόγια και δίχως παραιτήσεις ή αποπομπές δεν υπάρχει, πρόκειται για καθαρή υποκρισία» τονίζει το Ποτάμι. 

Το Μάτι, μετά την πύρινη λαίλαπα

Όμως, για παραιτήσεις ή αποπομπές, για ουσιαστική ανάληψη της 
πολιτικής ευθύνης, ο κ. Τσίπρας δεν είπε τίποτα. Ούτε προτίθεται προς το παρόν να προβεί σε κάποια ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Απλά, ο πρωθυπουργός ανέλαβε την "πολιτική ευθύνη", με την αόριστη έννοια που εκείνος δίνει, προσδοκώντας ότι όλα θα τελειώσουν εκεί.

Όμως, για να δανειστώ ένα σχόλιο από την 
naftemporiki.gr, «η πολιτική ευθύνη δεν είναι κάτι αόριστο. Δεν νοείται διακυβέρνηση και αρμοδιότητες χωρίς ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Εξουσία και πολιτική ευθύνη πάνε "σετάκι", εκτός και αποδεχτούμε ότι μπορεί κάποιος να απολαμβάνει το πολιτικό όφελος από τα όποια θετικά συμβαίνουν στον τομέα του, αλλά όχι και το κόστος από τα στραβοπατήματα. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως κάθε πολιτική πράξη ή παράλειψη συνεπάγεται ευθύνη και εφόσον δεν εξατομικεύεται, μεταβιβάζεται ως το ψηλότερο επίπεδο».

Δεν μπορεί όλα να λειτούργησαν σωστά, όπως υποστήριξε μόλις προχθές ο υπουργος Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, και και η εικόνα στο Μάτι να είναι πόλεμος εν ειρήνη. 

Το ελάχιστο λοιπόν που αναμένει το "κοινό περί δικαίου αίσθημα", για να αποκτήσει "η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης" κάποιο νόημα, είναι να αναλάβουν πράγματι οι υπεύθυνοι το κόστος των πράξεων ή παραλείψεών τους, να παραιτηθούν ή να αποπεμφθούν άμεσα από την κυβέρνηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου