21 Ιουλίου 2018

Ο προστατευτισμός του Τραμπ επισκιάζει το G20

Η σύνοδος των 19 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη και της ΕΕ διεξάγεται το Σαββατοκύριακο στο Μπουένος Άιρες. Οι ανησυχίες για την κλιμακούμενη εμπορική αντιπαράθεση βάζουν σε δεύτερη μοίρα τα θέματα της ατζέντας. Από τη Deutsche Welle:

Το μέλλον της εργασίας σε έναν ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο και νέα εργαλεία προσέλκυσης διεθνών ιδιωτών επενδυτών για βελτίωση των υποδομών είναι οι βασικές θεματικές της Συνόδου των G20 που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο (21 και 22 Ιουλίου) στο Μπουένος Άιρες. Ωστόσο, η ατζέντα της οικοδέσποινας Αργεντινής φαίνεται να περνά σε δεύτερη μοίρα λόγω των κλιμακούμενων εμπορικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο πλανήτη.

Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο έχουν ήδη επιβάλει εκατέρωθεν δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων αξίας 34 δις δολαρίων. Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ απειλεί μάλιστα με νέα κλιμάκωση –με δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων αξίας άνω των 500 δις δολαρίων, ποσό που ισοδυναμεί με την αξία του συνόλου των εξαγωγών της Κίνας στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ τηρεί σκληρή στάση και απέναντι στην ΕΕ. Από την 1η Ιουνίου ισχύουν αμερικανικοί δασμοί σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη. Η ΕΕ απάντησε την προηγούμενη Πέμπτη, επιβάλλοντας και αυτή πρόσθετους προστατευτικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα, ενώ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επιβολής υψηλότερων δασμών από την Ουάσιγκτον στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, γεγονός που θα έπληττε κυρίως τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Βερολίνο, εκτιμά ότι επιδίωξη του αμερικανού προέδρου είναι να διχάσει. «Φοβάμαι ότι ο στόχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι ακριβώς να διχάσει την Ευρώπη, να προκαλέσει ρήγμα ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία. Για παράδειγμα, με τους δασμούς στα αυτοκίνητα, που θα έπλητταν εξαιρετικά τη Γερμανία αλλά όχι τόσο τη Γαλλία. Θέλει επίσης να προκαλέσει διχασμό ανάμεσα σε Ευρώπη και Κίνα, κάτι που μάλλον θα πετύχει επειδή η Ευρώπη θέλει να προστατευθεί από κινεζικές εξαγωγές με όρους ντάμπινγκ. Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι ο Τραμπ δεν προκαλεί απλώς διμερείς διαμάχες, αλλά κάτι που μπορεί να οδηγήσει πραγματικά σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, κι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί», τονίζει ο γερμανός οικονομολόγος. 

Καλή άλλα όχι επαρκής η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας

Οι διμερείς συμφωνίες δεν είναι ενδεδειγμένη στρατηγική

Η αλληλουχία των απειλών και των μέτρων προστατευτισμού που επιβάλλονται ώθησε την Global Business Coalition, μια διεθνή ομάδα οικονομικών συνδέσμων στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών BDI και το Αμερικανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (USCC), να καλέσει τα μέλη του G20 να αναλάβουν δράση υπέρ του ελεύθερου εμπορίου.

Η σκληρή γραμμή του Ντόναλντ Τραμπ στο εμπορικό πεδίο οδήγησε την ΕΕ να υπογράψει προ ημερών διμερή εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία. Κατά τον Μαρσέλ Φράτσερ η στρατηγική αυτή δεν είναι ενδεδειγμένη. «Επί της αρχής η συμφωνία είναι καλή και σωστή, αλλά πρόκειται πάλι για μια διμερή συμφωνία. Η Ευρώπη θα πρέπει να επιδιώξει μια παγκόσμια, πολυμερή συμφωνία, η οποία να δίνει πρόσβαση στην αγορά και σε ασθενείς χώρες στην Αφρική και την Ασία. Αυτή θα ήταν μια πραγματικά ισχυρή απάντηση στον Τραμπ. Οι διμερείς συμφωνίες που κλείνει τώρα η Ευρώπη σίγουρα δεν είναι».

Ντάνχονγκ Ζανγκ, DLF / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου