25 Ιουλίου 2018

SZ: «Μετά τις φλόγες έρχεται η οργή»

«Θάνατος, ερείπια, οργή» είναι τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung για τις καταστροφικές φωτιές που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στην Αττική. Η εφημερίδα μεταδίδει την τραγική εικόνα της επόμενης μέρας:
«Η πυρκαγιά ξέσπασε πολύ γρήγορα, εξαπλώνοντας ανελέητα την καταστροφική της ορμή. Ολόκληρες γειτονιές στις παραθεριστικές περιοχές Ραφήνα, Μάτι και Νέα Μάκρη κοντά στην Αθήνα είναι τώρα ερείπια και στάχτη(…). Ήταν οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια».

Η ίδια εφημερίδα, σύμφωνα με την "Deutsche Welle", σε άλλο ρεπορτάζ της με τίτλο «Μετά τις φλόγες έρχεται η οργή» σημειώνει ότι σύμφωνα με κατοίκους «η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί». Η SZ σημειώνει ότι η ευρύτερη περιοχή είναι δημοφιλής παραθεριστικός προορισμός για τους Αθηναίους, από όπου κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες ξεκινούν το ταξίδι τους για τα νησιά των Κυκλάδων (από τη Ραφήνα). 


Στη συνέχεια η γερμανική εφημερίδα διερωτάται: «(...) Ηταν οι αρμόδιοι επαρκώς προετοιμασμένοι; Γιατί δεν εκκενώθηκαν έγκαιρα οι περιοχές; Πυρκαγιές ξεσπούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι πάντα τόσο καταστροφικές. Στη συλλογική μνήμη έχουν μείνει οι πυρκαγιές του 2007, όπου είχαν σκοτωθεί 70 άτομα. (…) Kαι τότε υπήρχαν καμένες εκτάσεις, άνεμοι, ακραία ξηρασία, υπερφορτωμένες αρμόδιες αρχές. Και τότε πολλοί θεώρησαν την καταστροφή ως απόλυτη αποτυχία του κράτους. Έκτοτε έχουν γίνει κάποια πράγματα. Αλλά όχι αρκετά». 


Το πρόβλημα των αστικών προαστίων 

Το ερώτημα αυτό θέτει επίσης η SZ στον Γερμανό ειδικό γεωχημείας και μελέτης των δασών Γιόχαν Γκόλνταμερ από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ. Ο ίδιος απαντά λέγοντας τα εξής: «Αυτό που συνέβη στην Αττική είναι δραματικό και μου θυμίζει την κατάσταση στην Πορτογαλία πέρυσι, όπου σε δύο πυρκαγιές πέθαναν πάνω από 100 άνθρωποι. Το βασικό πρόβλημα είναι κοινό σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Στις πρώην αγροτικές περιοχές γύρω από την Αθήνα η βλάστηση δεν αξιοποιείται τόσο εντατικά όσο παλαιότερα. Αντ‘ αυτού γύρω από τις μεγάλες πόλεις έχουν αναπτυχθεί αστικές δομές με ακαλλιέργητα χωράφια και κήπους. Αυτό κάνει την κατάσταση τόσο επικίνδυνη». 


Για ποιο λόγο; «Στο παρελθόν τα αιγοπρόβατα τρέφονταν από το γρασίδι και τους χαμηλούς θάμνους στις περιοχές αυτές και έτσι το τοπίο φαινόταν μεν γυμνό, αλλά δεν ξεσπούσαν μεγάλες, καταστροφικές πυρκαγιές. Σήμερα οι άνθρωποι δεν εκμεταλλεύονται τη γη αυτή, υπάρχουν περισσότερα εξοχικά, κήποι και δέντρα –αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε πολλές νοτιοευρωπαϊκές χώρες. Έτσι τα προάστια πόλεων είναι συνήθως πιο ευάλωτα σε πυρκαγιές. Εκεί οι φωτιές γίνονται ανεξέλεγκτες», αναφέρει ο Γερμανός ειδικός. 

Πηγή: Deutsche Welle


Πέρυσι Πορτογαλία, φέτος Ελλάδα 

Σε ένα άλλο δημοσίευμά της η "Deutsche Welle" αναφέρει ότι ο ειδικός σε θέματα πυρκαγιών από το Διεθνές Παρατηρητήριο Πυρκαγιών στο Φράιμπουργκ, Στέφαν Ρέμερμαν, εκτιμά ότι πυρκαγιές σαν αυτές στην Ελλάδα θα επαναληφθούν. Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα αυτό αναφέρει:

Το θέμα των πυρκαγιών απασχολεί και τα γερμανικά ΜΜΕ και το Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF) μετέδωσε σήμερα συνέντευξη με τον Στέφαν Ρέμερμαν, ειδικό σε θέματα πυρκαγιών από το Διεθνές Παρατηρητήριο Πυρκαγιών στο Φράιμπουργκ. Η πρώτη ερώτηση που του ετέθη ήταν "γιατί οι πυρκαγιές στην Ελλάδα προκάλεσαν τόσα πολλά θύματα":

«Είναι η αρχή της σεζόν των πυρκαγιών στην Ευρώπη. Θυμόμαστε ότι πέρυσι είχαμε μεγάλες πυρκαγιές με πάνω από 100 νεκρούς στην Πορτογαλία. Τώρα είναι η Ελλάδα. Πρόκειται για μια επανάληψη, την οποία θα πρέπει να αναμένουμε κάθε χρόνο. Δυστυχώς είναι έτσι τα πράγματα ότι πολλοί άνθρωποι δεν είναι σωστά προετοιμασμένοι για να αντιδράσουν σε καταστάσεις, οι οποίες φυσικά μπορεί να επιφέρουν ραγδαίες εξελίξεις. Αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, όπως για παράδειγμα τώρα στο Μάτι. Δυστυχώς είναι έτσι τα πράγματα που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τα πάντα, παρά το γεγονός ότι σε αυτές τις χώρες -σε αντίθεση με τη Σουηδία- κάθε χρόνο έχουμε πυρκαγιές» είπε.

Πηγή: p.dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου