22 Ιουλίου 2018

Πέθανε στα 80 του ο στιχουργός Μάνος Ελευθερίου

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 80 ετών ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Σε ηλικία 14 ετών έρχεται με την οικογένειά του από τη Σύρο στην Αθήνα

και τα πρώτα επτά χρόνια κατοικούν στο Χαλάνδρι. Το 1960 μετακομίζουν οικογενειακώς στο Νέο Ψυχικό. Το 1962, σε ηλικία μόλις 24 ετών, δημοσιεύει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο "Συνοικισμός". Την ίδια εποχή στα Ιωάννινα γράφει τους πρώτους στίχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και «Το τρένο φεύγει στις 8:00» που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στο μεταξύ κυκλοφορούν τα δύο πρώτα του βιβλία με διηγήματα, Το διευθυντήριο (1964) και Η σφαγή (1965) για τα οποία γράφτηκαν εξαιρετικές κριτικές.

Το 1964 παρουσιάζεται στην ελληνική δισκογραφία. Για περισσότερα από
 50 χρόνια οι στίχοι του Μάνου Ελευθερίου μελοποιούνται από τους σημαντικότερους συνθέτες μας και τραγουδιούνται από τους καλύτερους ερμηνευτές. 

Συνεργάζεται με το συνθέτη Χρήστο Λεοντή, τον Μίκη Θεοδωράκη (1967), τον Δήμο Μούτση (Άγιος Φεβρουάριος, 1971) και τον Γιάννη Μαρκόπουλο (Θητεία). Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους Έλληνες συνθέτες, όπως με τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα και πολλούς άλλους. 

«Αν μετάνιωσα για κάτι, είναι που δεν έγραψα λαϊκά - ερωτικά τραγούδια, ενώ μπορούσα. Ιδιαίτερα με τον εξαίσιο Γιώργο Ζαμπέτα, ο οποίος ήταν και στενός μου φίλος» είχε πει δυο περίπου χρόνια πριν σε συνέντευξή του* στην "Καθημερινή" προσθέτοντας: «Κάποτε, ο Γιώργος Ζαμπέτας, θέλησε να του διαβάσω ένα - δυο τραγούδια που είχε μελοποιήσει ο Γιάννης Μαρκόπουλος. "Για να δούμε τι άλλα τραγούδια γράφεις;", μου είπε. Του διάβασα ένα μεγάλο σε διάρκεια τραγούδι, απ’ αυτά που ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτηρίζει ποιήματα - ποταμός. Ηταν τα "Μαλαματένια λόγια". Το άκουσε με προσοχή και όταν τελείωσε μού είπε: "Βρε Μάνο μου, είναι ωραία αυτά που γράφεις, αλλά αυτό δεν είναι τραγούδι, είναι κατάθεση στον Αρειο Πάγο!"». Προτιμούσε 
πάντα την "κοινωνική ματιά" στα τραγούδια του.

Παράλληλα, ο Μάνος Ελευθερίου, γράφει και εικονογραφεί παραμύθια για παιδιά και επιμελείται την έκδοση λευκωμάτων με θέμα τη Σύρο: Ενθύμιον Σύρας, Θέατρο στην Ερμούπολη κ.α. Την δεκαετία του ‘90 αρθρογραφεί και συγχρόνως κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές. Το 1994 εκδίδει την πρώτη του νουβέλα με τίτλο "Το άγγιγμα του χρόνου". Το 2004 δημοσιεύει το πρώτο του μυθιστόρημα "Ο Καιρός των Χρυσανθέμων" που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2005. Το 2013 ο Μάνος Ελευθερίου βραβεύθηκε για τη συνολική του προσφορά από την Ακαδημία Αθηνών.

Πρόσφατα, είχε αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υγείας, το ξεπέρασε, αλλά τα ξημερώματα απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς. Σχεδόν μέχρι το θάνατό του ο Μάνος Ελευθερίου συνέχιζε να γράφει στίχους και βιβλία.


* Δείτε Αναλυτικά ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Πηγές: el.wikipedia.org, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου