22 Ιουλίου 2018

«Ναι» από 42 καθηγητές κορυφαίων διεθνών πανεπιστημίων στη συμφωνία των Πρεσπών

Από τη Deutsche Welle:

42 καθηγητές κορυφαίων διεθνών πανεπιστημίων συνυπογράφουν κείμενο υπέρ της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την επίλυση του ονοματολογικού. Την επιστολή τους δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Η Συμφωνία της 17ης Ιουνίου μεταξύ Ελλάδος και FYROM είναι ιστορικής σημασίας και τερματίζει μια 25ετή περίοδο εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες». Έτσι ξεκινά το κείμενο επιστολής που δημοσιεύεται στην Guardian*, την οποία συνυπογράφουν 42 καθηγητές πανεπιστημίων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι υπογράφοντες αναφέρονται στο θέμα της ταυτότητας, τονίζοντας ότι η κάθε πλευρά αναγνωρίζει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, ότι «οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας» θα αναφέρονται ως πολίτες της χώρας αυτής, με σλαβικό ιδίωμα την σλαβομακεδονική, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και την Ελλάδα. Η ελληνική Μακεδονία διατηρεί την αρχαία της ταυτότητα και τον κλασσικό πολιτισμό της. Στην ουσία, ο όρος Μακεδονἰα έχει διπλή ερμηνεία, τονίζει το κείμενο.

«Εκατέρωθεν σκληροπυρηνικοί» θέτουν εμπόδια

«Ωστόσο, η συμφωνία αντιμετωπίζει μια σειρά σοβαρά εμπόδια και στις δύο χώρες, με τους εκατέρωθεν σκληροπυρηνικούς να κινητοποιούν τους πολίτες εναντίον της. Σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, όταν η Ευρώπη κινδυνεύει από την άνοδο του ακραίου εθνικισμού και του ρατσισμού, με ιστορικούς αναθεωρητισμούς, με διχαστικά κινήματα και εχθρότητες να επανεμφανίζονται στα Βαλκάνια, είναι σημαντικό να στηριχθούν όσοι αναλαμβάνουν την ευθύνη και το ρίσκο της συμφιλιώσης των λαών. Υποστηρίζουμε αυτή τη δίκαιη συμφωνία και καλούμε και τις δύο πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» καταλήγει το κείμενο 42 καθηγητών από πανεπιστήμια της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

*Η λίστα των πανεπιστημιακών που συνυπογράφουν το κείμενο στην Guardian και στο https://p.dw.com/p/31rLJ

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου