19 Ιουλίου 2018

Αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας

Μετά την απέλαση, για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, των δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, η Ρωσία σκοπεύει να απελάσει Έλληνες διπλωμάτες. Ελληνικό ΥΠΕΞ: Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. TASS: Ακυρώνεται η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα.

Δηλώσεις εκπροσώπου ρωσικού ΥΠΕΞ Μ. Ζαχάροβα

Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε χθες η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, στην ενημέρωση που έκανε ειδικά για τους Έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα, για την «άγρια μορφή» που πήρε το θέμα με τις απελάσεις στον ελληνικό Τύπο. 

Διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση ότι τάχα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε τηλεφωνικά με τον Ελληνα ομόλογο του, και θεωρεί χυδαία τα γραφόμενα περί απειλών και παρατηρήσεων από το Λαβρόφ προς τον Κοτζιά. «Είναι προσβλητικό να γράφονται τέτοια πράγματα για ένα διπλωμάτη του επιπέδου Λαβρόφ, που δεν θα επέτρεπε ποτέ στον εαυτόν του να χρησιμοποιήσει απειλητικούς τόνους...» υποστήριξε η Ζαχάροβα.

Ισχυρίστηκε ότι «αυτά τα περί πολλαπλών ενημερώσεων από την Αθήνα προς τη Μόσχα για το θέμα είναι καθαρό ψέμα... Δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα, δεν έγινε η παραμικρή νύξη, πόσο δε όσον αφορά στοιχεία και ντοκουμέντα...».

Υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Μόσχα, στις 13 Ιουνίου, «δεν έγινε η παραμικρή αναφορά σε τέτοιου είδους θέματα...». Αναρωτήθηκε για ποιο λόγο οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν τους υπουργούς να ταξιδεύουν στη Μόσχα, μόνο για να έρχονται; Γιατί δεν έθεσε τότε το θέμα;, αναρωτήθηκε η ίδια.

Θεώρησε «την πρωτοφανή ενέργεια» της απέλασης των Ρώσων διπλωματών ως αποτέλεσμα πιέσεων. Είπε πως η μόνη χώρα που επικρότησε την ελληνική ενέργεια κατά της Ρωσίας ήταν οι ΗΠΑ, «πράγμα που αποτελεί έμμεση αλλά σαφή απόδειξη ότι έχουν ανάμιξη στο θέμα...». Αναρωτήθηκε ακόμα, ποιος διέρρευσε το θέμα; Ποιος κερδίζει από αυτό; Η Ελλάδα; Σαφώς όχι...

Υποστήριξε ότι στην απόφαση της Αθήνας θα υπάρξουν συνέπειες. «Δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε τη ρήξη. Κάποιοι που ο καθένας γνωρίζει ποιοί, επιχειρούν να μας βάλουν να χαλάσουμε τις σχέσεις με την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι ασκούνται τρομερές πιέσεις», είπε.

Κοτζιάς - Λαβρόφ, υπήρξαν και καλές στιγμές

ΥΠΕΞ: Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει 

Ως "χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική" χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τις χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι "τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα", ενώ επισημαίνεται ότι "τα στοιχεία, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους".

Το υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές ότι "η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική" σημειώνοντας παράλληλα όμως ότι "με τη δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες". 

Σε τόνο δε αυστηρό υπογραμμίζεται ότι "η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει" καθώς "ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις".

Τέλος, τονίζεται ότι "ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής". 

TASS: Ακυρώνεται η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα. 

Ακυρώνεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Η χρονική στιγμή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα το φθινόπωρο δεν είναι πλέον κατάλληλη», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο.

Επιπλέον ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε ότι η Ρωσία σκοπεύει να απελάσει Έλληνες διπλωμάτες σε αντίποινα για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών προ ημερών από την ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τον αριθμό και την ημερομηνία απέλασης. «Έχουμε ήδη ενημερώσει ότι θα προχωρήσουμε σε μέτρα κατά της απόφασης. Δεν γνωρίζω πότε, ποιος και πόσοι, αλλά, θα υπάρξουν αντίποινα όπως γίνεται φυσικά συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις
» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντρέι Μασλόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου