24 Ιουλίου 2018

Οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική και κάποια υπονοούμενα

(upd) Στους 74 νεκρούς και 187 τραυματίες έχουν φτάσει μέχρι τώρα τα θύματα της ολέθριας πυρκαγιάς που ξέσπασε χτες στην Καλλιτεχνούπολη και έφτασε μέχρι το Μάτι, όπου και συντελέσθηκε η μεγάλη τραγωδία, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Ειδικότερα, όπως είπε η κ. Μαλλίρη, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 74, ενώ οι ενήλικες τραυματίες είναι 164, από τους οποίους οι 71 παραμένουν για νοσηλεία και οι 10 είναι διασωληνωμένοι. Επίσης 23 παιδιά χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα και 11 από αυτά νοσηλεύονται, χωρίς να εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας τους.

Νωρίτερα γράφαμε: 
Τουλάχιστον 50 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ εκφράζονται φόβοι για ακόμη περισσότερα θύματα, καθώς έχουν γίνει πολλά τηλεφωνήματα για αγνοούμενους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεργεία της οποίας επιχειρούν για τον εντοπισμό τους. 

Όλοι οι νεκροί, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: Ειδικότερα, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν.
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι τραυματίες έχουν αυξηθεί στους 150, εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, και οι τρεις της Αττικής (Κινέτα, Ανατολική Αττική, Κάλαμος), συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη. Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα στην Κινέττα, 3 ελικόπτερα και δύο Καναντέρ στην Ανατολική Αττική. 



Πιο πριν, τις πρώτες πρωινές ώρες, γραφαμε: Δύο άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν από το μεσημέρι της Δευτέρας περιοχές της Αττικής, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ κ. Γιώργος Μαθιόπουλος. Δημοσιογραφικές ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον οκτώ.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας οι τραυματίες είναι 56, ενώ υπάρχουν και 11 διασωληνωμένα άτομα.

Στην Κινέτα, η πυρκαγιά ξέσπασε στις 12:00 και παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας ανεξέλεγκτη. Δεκάδες σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες με την κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου αλλά και τα δρομολόγια του προαστιακού να διακόπτονται.

Λίγες ώρες μετά γύρω στις 17:00 εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης από όπου εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Αττικής, μεταξύ των οποίων το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς. Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι των περιοχών απομακρύνθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία.

Το έργο των μεγάλων πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρουν στις περιοχές της 
Κινέτας και της ανατολικής Αττικής δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι, ενώ οι πυρκαγιές έχουν πολλά μέτωπα.

Το βράδυ της Δευτέρας η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κήρυξε τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα από τη Βοσνία όπου βρισκόταν. 


Κυβερνητικά υπονοούμενα και προβληματισμοί

Δημήτρης Ραπίδης, συνεργάτης του Δημήτρη Παπαδημούλη: Ο ΣΚΑΪ μεταδίδει πρώτος πριν φουντώσει η φωτιά, λες και γνωρίζουν από πριν... 

Σάλο έχει προκαλέσει στα social media η ανάρτηση στο twitter του Δημήτρη Ραπίδη, επικοινωνιολόγου και στενού συνεργάτη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, που εμμέσως πλην σαφώς μοιάζει σαν να ρίχνει την ευθύνη της μεγάλης πυρκαγιάς της Κινέτας στον τηλεοπτικό σταθμό... ΣΚΑΙ. 


«Με αφορμή την πυρκαγιά στην Κινέττα, προκαλεί εντύπωση και απορία το γεγονός ότι ο ΣΚΑΙ μεταδίδει πρώτος σε ζωντανή σύνδεση από το σημείο πριν καν ακόμη φουντώσει η φωτιά, με τα υπόλοιπα κανάλια να ακολουθούν με καθυστέρηση. Λες και γνωρίζουν από πριν που θα έχει φωτιά ή εμπρησμό» έγραψε.


Αλέξης Τσίπρας: Η ταυτόχρονη εκδήλωση εστιών ανατολικά και δυτικά μας προβληματίζει.

Προβληματισμένος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου από το Μόσταρ της Βοσνίας -όπου βρέθηκε από το μεσημέρι της Δευτέρας για να βραβευτεί από κοινού με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ- δήλωσε: «Το γεγονός ότι εκδηλώνονται ταυτόχρονα παράλληλες εστίες ανατολικά και δυτικά μας προβληματίζει».

Η σχετική ανάρτηση του πρωθυπουργού στο 
 twitter:


Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπου επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα, έφθασε στο Συντονιστικό κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου τον υποδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας. Σε εξέλιξη είναι σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Π. Σκουρλέτη, Χρ. Σπίρτζη Σ.Φάμελλο, Ν. Τόσκα, Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλο.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.grprotothema.gr, twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου