10 Ιουνίου 2019

Brexit: Μη καταβολή της οφειλής στην ΕΕ θα ισοδυναμούσε με στάση πληρωμών

 Ο Μπόρις Τζόνσον, φαβορί για τη διαδοχή της Τερέζας Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, άρα πιθανόν ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, διεμήνυσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Sunday Times ότι εάν οι Βρυξέλλες δεν προσφέρουν στο Λονδίνο μια συμφωνία που ο ίδιος θεωρεί καλύτερη, δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση του ποσού των 45 δισεκ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί. Όμως, μη καταβολή της οφειλής της Βρετανίας στην ΕΕ θα ισοδυναμούσε με στάση πληρωμών.

Πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε χθες Κυριακή ότι εάν η Βρετανία δεν καταβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσό των 39 δισεκ. λιρών (50 δισεκ. δολαρίων ή 44,2 δισεκ. ευρώ) που έχει συμφωνηθεί πως θα οφείλει όταν αποχωρήσει, θα θεωρηθεί πως κηρύσσει επιλεκτική στάση πληρωμών.

«Το να μην τιμάς τις υποχρεώσεις σου ως προς τις πληρωμές είναι αθέτηση διεθνών δεσμεύσεων που ισοδυναμεί με κρατική στάση πληρωμών, οι συνέπειες της οποίας είναι καλώς εγνωσμένες», επισήμανε η πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Μπόρις Τζόνσον, φαβορί για τη διαδοχή της Τερέζας Μέι

Σε συνέντευξή του στους κυριακάτικους Τάιμς του Λονδίνου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μ.Βρετανίας και επί δύο θητείες δήμαρχος Λονδίνου απειλεί να παρακρατήσει 45 δισ.ευρώ, ποσό αποχώρησης που καλείται να καταβάλει το Λονδίνο στον κοινοτικό προυπολογισμό. Σκοπός του: να υποχωρήσουν οι Βρυξέλλες στο θέμα του backstop, δηλαδή της ασφάλειας των ανοιχτών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας.

Προσθέτει, επίσης, ότι είναι ο μόνος από τους υποψηφίους για τη διαδοχή της Μέι που μπορεί να νικήσει τους Ναιτζελ Φἀρατζ και Τζέρεμι Κόμπιν. " Ειλικρινά πιστεύω πως μόνο εγώ μπορώ να περἀσω τη χώρα από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη των Κόρμπιν και Φἀρατζ και να την οδηγήσω σε ήρεμα νερά. Μια Βρετανία για όλους” υπογραμμίζει ο κλασικιστἠς Μπόρις Τζόνσον. ‘Ολα αυτά, φυσικά, εφόσον εκλεγεί στην ηγεσία των Τόριδων και αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού. 

Η Τερέζα Μέι παραμένει υπηρεσιακή πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ως τα τέλη Ιουλίου, όταν το κόμμα της θα αναδείξει τον νέο αρχηγό του, που θα αναλάβει ταυτόχρονα πρωθυπουργός. Ο 54χρονος Τζόνσον θεωρείται ο επικρατέστερος μεταξύ των δέκα και πλέον υποψηφίων.

Μετά τις δύο αναβολές που δόθηκαν, το Brexit αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο. 

Πηγές: Πληροφορίες από kathimerini.grΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου