3 Νοεμβρίου 2019

«Βραβείο Πολιτισμού 2019» στον Κ. Παπούλια από τη Γερμανία

«Είναι ασφαλώς μια συγκινητική στιγμή για μένα να μιλήσω για έναν Έλληνα, έναν Ευρωπαίο, έναν αντιστασιακό και έναν φίλο της Δημοκρατίας» τόνισε ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ στην ομιλία του κατά την τελετή απονομής του «Βραβείου Πολιτισμού 2019» στο πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Και εξέφρασε τη λύπη του «που για λόγους υγείας δεν μπορεί να παρευρίσκεται ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, ο οποίος κέρδισε την εκτίμηση πολλών στην Ελλάδα αλλά και στην Γερμανία».

«Ανήκω και εγώ στην γενιά που μάθαινε αρχαία ελληνικά. Για πολλούς και για μένα είναι ακατανόητο πώς είναι δυνατόν ένας λαός, όπως ο γερμανικός, ο οποίος θαύμαζε τόσο πολύ τον ελληνικό πολιτισμό διέπραξε τέτοιες αποτρόπαιες θηριωδίες στην Ελλάδα. Θεωρώ πως είναι αναγκαίο να θυμόμαστε και να εμπνεόμαστε από προσωπικότητες όπως ο Κάρολος Παπούλιας που αντιστάθηκαν στην Κατοχή και κατά τη διάρκεια της χούντας» επισήμανε.

Ο πρώην Γερμανός Πρόεδρος έκανε μια αναδρομή στη ζωή του κ. Παπούλια και αναφέρθηκε στα γεγονότα που την σημάδεψαν, όπως ήταν τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, της παραμονής του στην Κολωνία, όπου έκανε τη διδακτορική του διατριβή στο Δίκαιο, και στην συμμετοχή του στον αντιδικτατορικό αγώνα στο εξωτερικό, στην πολιτική πορεία του στην μεταδικτατορική Ελλάδα, στη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, «στο οποίο εργάστηκε για τα δικαιώματα της Ελλάδας χωρίς να θέτει σε αμφισβήτηση την ίδια την Ευρώπη».

Ο πρώην Γερμανός Πρόεδρος κατέληξε υπενθυμίζοντας όσα είχε πει στο χωριό Λιγκιάδες της Ηπείρου, όπου οι Ναζί εκτέλεσαν εν ψυχρώ 92 άτομα, κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους: «Είμαι ευγνώμων διότι ο Κάρολος Παπούλιας με συνόδεψε ο ίδιος κατά την επίσκεψή μου εκεί το 2014, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνογερμανικές σχέσεις ήταν τεταμένες, διότι ήθελε να είναι και αυτός παρών. Ήταν κατ΄ εμέ ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα που μπορούν να συμβούν στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης. Τείνατε χείρα φιλίας στους Γερμανούς αν και πολλοί στην οικογένειά σας, στο περιβάλλον σας σε ολόκληρη την Ελλάδα υπέφεραν κατά την γερμανική κατοχή. Σας είμαστε ευγνώμονες. Αποδείξατε ότι η συμφιλίωση μπορεί να υπάρξει ακόμα και μετά απίστευτο πόνο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για μένα». 



Η κόρη του Κάρολου Παπούλια Άννα παρέλαβε εκ μέρους του το βραβείο από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνογερμανικών Εταιρειών Φιλίας (Vereinigung der Deutsch-Griechischen Gesellschaften), Ζίγκριντ Σκαρπέλης-Σπερκ, και διάβασε τον χαιρετισμό του, στον οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ήρθα στην Γερμανία ως φοιτητής, συμμετείχα στην αντιδικτατορική αντίσταση, την οποία στήριξαν με πολλούς τρόπους φοιτητικές οργανώσεις, η Deutsche Welle και τα κόμματα, ιδίως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD). Η αλληλεγγύη τους παραμένει ανεξίτηλη στην μνήμη μου. Ήρθα ως φοιτητής και φεύγοντας για την Ελλάδα άφησα ένα κομμάτι του εαυτού μου εδώ. Οι κόρες μου μεγάλωσαν εδώ, τα εγγόνια μου μεγαλώνουν, όπως και πολλά παιδιά της λεγόμενης τρίτης γενιάς, με την αγάπη και για τις δύο χώρες στην καρδιά τους. Σταθερή πεποίθησή μου είναι ότι η βαθιά γνώση της ιστορίας είναι αναγκαία για να προχωρήσεις παραπέρα. Δεν μιλώ μόνο από την πλευρά των θυμάτων. Νομίζω ότι αυτό ισχύει και για την γερμανική κοινωνία, η οποία επεξεργάστηκε με ένα μοναδικό τρόπο παγκοσμίως το παρελθόν της. Με τον Γερμανό ομόλογο μου επισκεφτήκαμε και το χωρίο Λιγκιάδες της Ηπείρου, όπου ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του γερμανικού λαού για τα εγκλήματα των Ναζί. Ευχαριστώ για την βράβευση και υπόσχομαι να κάνω το καλύτερο δυνατόν για την ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων. Έλληνες και Γερμανοί έχουμε μόνο να κερδίσουμε ο ένας από τον άλλον πέραν όλων των οικονομικών δογμάτων», όπως τόνισε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου