7 Νοεμβρίου 2019

Φινλανδία: Παραλία γέμισε με περίεργες μπάλες από πάγο

Ως ένα «εκπληκτικό θέαμα» περιέγραφαν οι επισκέπτες της παραλίας το φυσικό αυτό φαινόμενο. 

Μπάλες πάγου, σε μέγεθος αβγών, γέμισαν μια παραλία στο νησί Χαϊλουότο, της Φινλανδίας, με τους τουρίστες να σπεύδουν στο νησί για να απολαύσουν το περίεργο θέαμα.

«Ήταν ένα φανταστικό φαινόμενο,

που δεν έχω ξαναδεί», ανέφερε μία επισκέπτρια, προσθέτοντας: «Ολόκληρη η παραλία ήταν γεμάτη από αυτές τις μπάλες πάγου».


Το νησί Χαϊλουότο βρίσκεται στον κόλπο που χωρίζει τη Φινλανδία από τη Σουηδία στο βορειότερο τμήμα της Βαλτικής θάλασσας.

Μία άλλη επισκέπτρια ανέφερε πως έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν, όμως όχι σε τόσο μεγάλη έκταση, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «φαίνεται σαν να καλύπτει μίλια ολόκληρα».

Τέτοιου είδους μπάλες πάγου σχηματίζονται όταν το τυρβώδες νερό κοντά στην ακτή σπάει ένα στρώμα μερικώς λιωμένου θαλασσινού νερού. Στη συνέχεια, τα σπασμένα αυτά στρώματα ενώνονται, σχηματίζοντας ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι πάγου. Όπως αναφέρουν ειδικοί, τα «παγωμένα αυγά» δημιουργούνται από μία σπάνια διαδικασία, κατά την οποία μικρά κομμάτια πάγου κυλιούνται από τον αέρα και το νερό, με αποτέλεσμα να παίρνουν το σχήμα αυγού μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

O κάτοικος του νησιού, Ρίστο Ματίλα, ο οποίος και απαθάτισε το παράξενο θέαμα, δήλωσε ότι δεν έχει ξαναδεί ποτέ το σπάνιο αυτό φαινόμενο στα 25 χρόνια που κατοικεί στο νησί. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, τα «παγωμένα αυγά» κάλυπταν μία επιφάνεια περίπου 30 μέτρων, με τα μικρότερα να έχουν μέγεθος αυγού και τα μεγαλύτερα μπάλας ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με το BBC, χρειάζεται πολύ κρύο και αέρας, για να δημιουργηθούν οι μπάλες, οι οποίες αποτελούν κομμάτια μεγαλύτερων επιφανειών πάγου στη θάλασσα, τα οποία χτυπιούνται από τα κύματα όταν έχει έντονους ανέμους και σιγά σιγά παίρνουν στρογγυλό σχήμα. 

Πηγές: protothema.gr, kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου