2 Νοεμβρίου 2019

Απαγόρευση των πολιτικών διαφημίσεων στο Twitter

Νέα δεδομένα στην πολιτική διαφήμιση δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί η απόφαση του Twitter να απαγορεύσει από τις 22 Νοεμβρίου τις πολιτικές διαφημίσεις παγκοσμίως. Μια απόφαση που προκαλεί πλήθος αντιδράσεων, θετικών και αρνητικών, ενώ ταυτόχρονα συνιστά και μία ευθεία πρόκληση στον γίγαντα των μέσων αυτού του είδους, το Facebook.

Πιστεύουμε ότι η απήχηση των πολιτικών μηνυμάτων «πρέπει να κερδηθεί, όχι να αγοραστεί», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, ανακοινώνοντας την Τετάρτη, με μια σειρά tweet, την απόφαση. Ένα πολιτικό μήνυμα κερδίζει την απήχηση όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να ακολουθήσουν έναν λογαριασμό ή να επαναλάβουν το μήνυμα. «Πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση δεν πρέπει να διακυβεύεται από τα χρήματα» προσθέτει.

jack @jack 30 Οκτ
We’ve made the decision to stop all political advertising on Twitter globally. We believe political message reach should be earned, not bought. Why? A few reasons…

jack @jack 30 Οκτ
A political message earns reach when people decide to follow an account or retweet. Paying for reach removes that decision, forcing highly optimized and targeted political messages on people. We believe this decision should not be compromised by money.


Ο Ντόρσεϊ, εξηγώντας την απόφαση σε μια σειρά από tweets, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι πολιτικές διαφημίσεις φέρνουν «εντελώς νέες προκλήσεις στον δημόσιο διάλογο». «Δεν είναι αξιόπιστο να λέμε πως δουλεύουμε σκληρά για να εμποδίσουμε τη χρήση των συστημάτων μας για την εξάπλωση παραπλανητικών πληροφοριών, αλλά αν κάποιος μας πληρώνει, ώστε να στοχεύσουμε και να εξαναγκάσουμε τους χρήστες να δουν την πολιτική του διαφήμιση, ε τότε εντάξει, μπορούν να λένε ό,τι θέλουν», έγραψε. 


Ο Ντόρσεϊ προσπάθησε να αντικρούσει το επιχείρημα ότι η νέα πολιτική του μέσου, στην πραγματικότητα ευνοεί ηγέτες που ήδη κατέχουν εξουσία, λέγοντας ότι «πολλά κοινωνικά κινήματα έχουν λάβει μαζικές διαστάσεις, χωρίς να χρειαστούν τις πολιτικές διαφημίσεις», ενώ επισήμανε ότι η απαγόρευση πολιτικών διαφημίσεων δεν πρόκειται να εφαρμοστεί για εκείνες που καλούν τους πολίτες να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Η είδηση επιβολής της απαγόρευσης στο Twitter δίχασε τα πολιτικά στρατόπεδα στις ΗΠΑ. Ο Μπραντ Πάρσκεϊλ, επικεφαλής της εκστρατείας για την επανεκλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως η απαγόρευση των πολιτικών διαφημίσεων «συνιστά μία ακόμα προσπάθεια της Αριστεράς να φιμώσει τον Τραμπ και τους συντηρητικούς». Στην αντίπερα όχθη, ο Μπιλ Ρούσο, εκπρόσωπος Τύπου της προεκλογικής εκστρατείας του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, τόνισε πως «όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την επιλογή ανάμεσα στα διαφημιστικά δολάρια ή στην ακεραιότητα της δημοκρατίας μας, είναι ενθαρρυντικό ότι για μία φορά δεν κέρδισε το χρήμα». Η Χίλαρι Κλίντον χαιρέτισε την απαγόρευση «είναι το σωστό μέτρο για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο» σχολίασε.

Την ίδια στιγμή, αντιδρώντας στην απόφαση του Twitter, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του. «Σε μία δημοκρατία δεν πιστεύω ότι είναι ορθό ιδιωτικές εταιρείες να λογοκρίνουν πολιτικούς ή τις ειδήσεις», τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους.

Πάντως, αναλυτές που ειδικεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνουν ότι οι πολιτικές διαφημίσεις που αναρτώνται στο Twitter είναι ένα ελάχιστο ποσοστό, σε αριθμό και επιρροή, αυτών που αναρτώνται στο Facebook. Ο Τζακ Ντόρσεϊ γνώριζε, όπως εξάλλου και τα οικονομικά στελέχη της εταιρείας, ότι η απαγόρευση δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τα οικονομικά της αποτελέσματα. Ετσι υπολόγισαν ότι θα μπορούσαν να απολαύσουν τους επαίνους των ρυθμιστικών φορέων και της κοινής γνώμης με πολύ μικρό επιχειρηματικό κόστος. 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, twitter.com, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου