5 Ιουλίου 2022

Επτά χρόνια από το Δημοψήφισμα του 2015

Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 που σφράγισε την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ένα δημοψήφισμα που αποτέλεσε την κορύφωση αλλά και τελευταία πράξη μιας καταστροφικής πολιτικής που κράτησε ένα εξάμηνο και κόστισε στη χώρα ένα αχρείαστο μνημόνιο και (σύμφωνα με εκτιμήσεις) περι τα 80 δισεκ. ευρώ. Και τότε το «Όχι» του λαού στο δημοψήφισμα έγινε «Ναι» από τον Τσίπρα!

Τι λένε όμως σήμερα, επτά χρόνια μετά, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για το δημοψήφισμα του 2015: 

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2015

«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρωί της Τρίτης. Επισήμανε ότι τέτοιες μέρες, το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Υπενθύμισε ότι, την ελληνική κοινωνία τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα τμήματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού και ότι σαν σήμερα, στις 5 Ιουλίου του 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα, το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή, και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω.


«Το τίμημα υπήρξε βαρύ. Κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε ένα νέο κύκλο λιτότητας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία», πρόσθεσε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης ψάχνει σωσίβιο για τα σημερινά του αδιέξοδα στο 2015

Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό για την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 
τονίζοντας ότι «είναι φανερή η προσπάθειά του να ψάξει σωσίβιο για τα σημερινά του αδιέξοδα στο 2015. Του θυμίζουμε ωστόσο ότι η ιστορία της χώρας δεν ξεκίνησε το 2015».

«Στο μόνο που έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015, όμως αυτό ισχύει χάρη στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που αψήφησε το πολιτικό κόστος και από το 2015 μέχρι το 2019 άλλαξε τη χώρα, την έβγαλε από τα μνημόνια, την έσωσε από τη χρεοκοπία, την επανέφερε σε τροχιά ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας» προσθέτει μεταξύ άλλων ο  ΣΥΡΙΖΑ.

Ανδρουλάκης: Οι πολιτικές της συντηρητικής παράταξης άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγα λεπτά μετά την ομιλία του, 
απάντησε από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του "ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μετάξύ άλλων τόνισε:.

«Καλό είναι να θυμόμαστε το ταπεινωτικό δημοψήφισμα του 2015, αλλά ας είμαστε δίκαιοι. Να θυμάστε και την ταπεινωτική εποχή του 2009. Οδηγήσατε τη χώρα σε 15,4% δημοσιονομικό έλλειμμα και στη χρεοκοπία, όπως πιστοποιεί και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιατί αυτές οι πολιτικές της συντηρητικής παράταξης ήταν που άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας στην Ελλάδα».

Παλαιότερο σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή"

Οταν ο λωτός σερβίρεται με σανό 
Από ένα σχόλιο του Κώστα Γιαννακίδη στο 
Protagon.gr:

"Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε αναγνώρισε έστω και ίχνος λάθους. Ο Τσίπρας έχει μιλήσει γενικά και αόριστα για «αυταπάτες». Αν βάλει την έννοια του λάθους δίπλα στο δημοψήφισμα, θα είναι σαν ο ίδιος να ρίχνει μία χαραμάδα φωτός στη σκηνή του εγκλήματος. Σε άλλη χώρα, τουλάχιστον ο Τσίπρας, θα είχε εξαφανιστεί πολιτικά. Αλλά εδώ είναι αλλιώς. Και έτσι παρατηρούμε το εξής οξύμωρο: η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ψήφισαν «Οχι», ακόμα και αν δεν θεωρούν εγκληματική επιλογή το δημοψήφισμα, αναγνωρίζουν ότι ο Τσίπρας έκανε κωλοτούμπα, δηλαδή τους κορόιδεψε. Και ειδικά οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς. Είναι το μουρουνέλαιο που τους ποτίζει ο Τσίπρας. Το καταπίνουν. 

Βέβαια, όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, αυτή η συζήτηση είναι περσινά ξινά σταφύλια. Ναι, γιατί χρόνο με τον χρόνο ατονεί το πολιτικό ενδιαφέρον και ενισχύεται το ιστορικό. Για αυτό το κεντρικό ερώτημα που εγείρεται τώρα είναι αν μάθαμε κάτι από την περιπέτεια του δημοψηφίσματος. Φυσικά και μάθαμε. Στην πολιτική συγχωρούνται και ξεχνιούνται τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Ειδικά σε αυτή τη χώρα που ο λωτός σερβίρεται μαζί με σανό".

Πηγές: Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, Protagon.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
11 Ιουλίου 2016
Γιατί και πώς ο Τσίπρας μετέτρεψε το «Οχι» του δημοψηφίσματος σε «Ναι»
28 Ιουνίου 2017
Δυο χρόνια Capital controls
5 Ιουλίου 2018
Τρία χρόνια από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015
26 Ιανουαρίου 2020
Γιούνκερ: Κανείς στην ΕΕ δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα του 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου