5 Ιουλίου 2022

Χρηματιστήριο: Στο -3,2% στις 5.7.2022 με τραπεζικό sell off

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 και πλέον μηνών, ήτοι από τον Φεβρουάριο του 2021, βούτηξε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, στη σκιά των αυξημένων ανησυχιών για την παγκόσμια ύφεση, στην οποία πρέπει να προστεθεί και η εκλογολογία που εσχάτως έχει αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην ειδησεογραφία 
στη χώρα μας, με την όποια αβεβαιότητα αυτή συνεπάγεται.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα με πτώση 3,21% στις 779,68 μονάδες, σχεδόν στα χαμηλά της ημέρας, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 82,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,83%, στις 1.854,32 μονάδες, ενώ στο -2,82% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.251,86 μονάδες. Sell off σήμερα στις τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει με πτώση 9% στις 443,16 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε εννέα πτωτικές και μία οριακά ανοδική, με αθροιστικές απώλειες 7,26%. Η ίδια πορεία και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, με αθροιστικές απώλειες 18,48%, ενώ το σημερινό -9% είναι η μεγαλύτερο πτώση του τραπεζικού δείκτη τους τελευταίους 14 μήνες.

Οι φόβοι της ύφεσης, οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών έχουν δημιουργήσει ένα δύσκολο μείγμα στην ελληνική αγορά, που δεν επιτρέπει στις αγοραστικές δυνάμεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα τα οποία είναι τα χαμηλότερα του τρέχοντος έτους. Όσο και αν οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, όταν οι προοπτικές δείχνουν θολές, δεν μπορούν οι αγοραστές να ξεδιπλώσουν τις στρατηγικές τους, αναφέρει χρηματιστηριακή πηγή.

Στο παραπάνω μείγμα αν προστεθεί το αρνητικό κλίμα και η μεγάλη αστάθεια που υπάρχουν  τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς αγορές, υπό τη διαρκή επιρροή των οποίων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, τότε εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου είναι μηδενική. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι εκτιμήσεις για το υπόλοιπο του έτους είναι ακόμη πιο ζοφερές, ειδικά όταν αρχίσει ο χειμώνας και η Ευρώπη κινδυνεύει να βιώσει μια πρωτοφανούς έντασης ενεργειακή κρίση.

O Γενικός Δείκτης στις 5.7.2022

Στις επιχειρηματικές ειδήσεις της ημέρας, πρώτη είδηση, αν και αναμενόμενη, ήταν η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, "η Ιντρακόμ Συμμετοχών, μέτοχος της Ιντρακάτ, γνωστοποιεί την ολοκλήρωση της πώλησης από τις Εταιρείες Ιντρακόμ Συμμ. και Intracom Technologies S.a.r.l. στην αγοράστρια ‘Winex Investments Ltd’, εταιρεία συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, ποσοστού 31,7% της Ιντρακάτ, έναντι τιμής πώλησης 2,95 ευρώ ανά μετοχή και συνολικού τιμήματος 70.195.565,65 ευρώ. Η εν λόγω συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω εξωχρηματιστηριακής πράξης μεταβίβασης". Όμως, η Αγορά διορθώνει, χωρίς να βλέπει αποτελέσματα και deals στην παρούσα φάση.

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών (και στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση) τώρα: Η Eurobank βυθίστηκε κατά 11,63%, η Πειραιώς κατά 10,89% και η Alpha Bank κατά 9,35% και η Εθνική κατέγραψε απώλειες 4,48%. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Λάμδα, ΕΛΧΑ και ΔΕΗ, άνω του 3% σε Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ-Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo. Οι απώλειες σε ΟΛΠ και ΟΠΑΠ ξεπέρασαν το 2% και στις Quest, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και Titan το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Motor Oil και Coca Cola, ενώ Ελλάκτωρ και Σαράντης έκλεισαν αμετάβλητες.

afirimeno.com
Με στοιχεία από capital.gr, euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου