4 Μαΐου 2015

Ετιέν Μπαλιμπάρ: «Η Ευρώπη πρέπει να αναδημιουργηθεί»

«H νέα ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια άκρως δύσκολη θέση, επειδή βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια οικονομικά συμφέροντα και συγκεντρωτικές εξουσίες, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε στο «Βήμα» ο γάλλος φιλόσοφος Ετιέν Μπαλιμπάρ (Étienne Balibar) λίγο προτού επισκεφθεί την Αθήνα.
«Είναι σαφές ότι, από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία "διάσωσης" της χώρας, οι "ευρωπαϊκοί θεσμοί" δεν επιζητούν έναν ουσιαστικό διάλογο για το πώς μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει τα τρέχοντα προβλήματά της, αλλά αυτό που επιδιώκουν είναι να συνθλίψουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (αναγκάζοντάς τη να υποχωρήσει, να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της). 
Δεν αναγνωρίζουν, αφενός, τα δικά τους λάθη (μέσω της τρόικας) που απέβησαν καταστροφικά τα τελευταία πέντε χρόνια (αυξάνοντας παράλληλα το δημόσιο χρέος) και, αφετέρου, επιχειρούν να προειδοποιήσουν τους άλλους λαούς (πριν από τις εκλογές στην Ισπανία) ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική από την εφαρμοζόμενη»ανέφερε ο 73χρονος στοχαστής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, που έχει αφιερωθεί στην ανανέωση του μαρξισμού και των κοινωνικών επιστημών (από τη δεκαετία του 1960 ακόμη, στο πλευρό του Λουί Αλτουσέρ). 
«Η στάση τους μπορεί να αποβεί μοιραία για την ίδια την Ευρώπη αλλά στην ουσία το βασικό τους κίνητρο είναι πολιτικό. Διότι ακόμη και αν υποπτευθούμε βάσιμα ότι δεν υπάρχει μια απολύτως ενιαία γραμμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση μεταξύ των κυβερνήσεων, βλέπουμε τη θλιβερή αδυναμία ή και απροθυμία ορισμένων να συγκρουστούν με την επικρατούσα αντίληψη. 
Αυτό ισχύει για τα πάλαι ποτέ σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη (και ασφαλώς για το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό τους Φρανσουά Ολάντ και Μανουέλ Βαλς). Αν η ελληνική κυβέρνηση κατατροπωθεί, θα φέρουν μεγάλη ευθύνη» συνέχισε ο Ετιέν Μπαλιμπάρ. 
«Η γερμανική κυβέρνηση, η εκ των πραγμάτων ηγεμονεύουσα δύναμη στη σημερινή δομή εξουσίας που κυβερνά την Ευρώπη, επιβάλλει μια ολέθρια πολιτική, αναμειγνύοντας ιδεολογία και συμφέρον - το συμφέρον της Γερμανίας ως παγκόσμιας οικονομικής παίκτριας στην παρούσα φάση. 
Ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί: ο αντιγερμανισμός, ως μια αδιαφοροποίητη έκφραση εχθρικότητας απέναντι σε έναν ολόκληρο λαό, συνιστά έναν ακόμη κίνδυνο για τη σημερινή Ευρώπη. Μεγάλα κομμάτια του γερμανικού πληθυσμού πλήττονται επίσης από την κρίση, ακόμη κι αν αυτό δεν συμβαίνει στην έκταση και με τη σφοδρότητα που συμβαίνει στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο ίδιος. 

Πηγή: www.tovima.gr 03.05.2015 
Διαβάστε τη συνέντευξη στο "Βήμα" στο:
Ετιέν Μπαλιμπάρ: «Η Ευρώπη πρέπει να αναδημιουργηθεί» 

Σημείωση: Etienne Balibar & Γιάννης Σταυρακάκης, Διάλεξη / συζήτηση: Από τον λαϊκισμό στον αντιλαϊκισμό: Ιστορία και στρατηγική, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31, Αθήνα), Τρίτη 5 Μαΐου (ώρα 7.30 μ.μ.). Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου