2 Μαΐου 2015

Κρίση στους Podemos με την αποχώρηση του Μονεδέρο

To πολιτικό "μυαλό" του Podemos, ο 52 χρονος Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, που πρόσφατα είχε κατηγορηθεί από τα ισπανικά ΜΜΕ για σκάνδαλο διαφθοράς, αποχώρησε από το κόμμα του λίγους μήνες πριν διεξαχθούν οι εκλογές στη χώρα. 

Πολλοί είναι αυτοί που συνδέουν την αποχώρησή του με τις εσωκομματικές έριδες. «Μερικές φορές μοιάζουμε με αυτούς που θέλουμε να υποκαταστήσουμε», είπε ο Μονεδέρο ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από τους Podemos.
«Δεν το βλέπω έτσι», απάντησε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Ισως ο Χουάν Κάρλος δεν είναι φτιαγμένος για κομματικό στέλεχος, είναι ένας διανοούμενος που έχει ανάγκη να πετάξει» σχολίασε "κομψά". 

Ο Μονεδέρο είχε πρόσφατα κατηγορηθεί από τα ισπανικά ΜΜΕ για σκάνδαλο διαφθοράς. Την ώρα που το Podemos υποσχόταν ρήξη με τη διαφθορά καταδικάζοντας την πολιτική των παραδοσιακών κομμάτων, ο Μονεδέρο έλαβε το ποσό των 425.000 ευρώ που δεν δήλωσε και με το οποίο χρηματοδότησε το κόμμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελ Παίς", ο Μονεδέρο παραδέχτηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι έλαβε το ποσό αυτό τον Οκτώβριο του 2013 όχι από τον εκλιπόντα πρόεδρο της Βενεζουέλας αλλά για εμπιστευτικές μελέτες που εκπόνησε για λογαριασμό της "ALBA, ενός περιφερειακού οργανισμού της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής όπου συμμετέχουν 11 κράτη, με κυρίαρχη τη Βενεζουέλα. 

Ποιος είναι ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο: 

Γεννήθηκε στην Μαδρίτη το 1963, σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες σε ισπανικό Πανεπιστήμιο και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελμβέργης. Το 1992 απέκτησε έδρα στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Το 2011, το βιβλίο του, μία κριτική στην μετά - Φράνκο εποχή έγινε μπεστ σέλερ.

Διετέλεσε επί 15 χρόνια σύμβουλος της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες. Το "υπ' αριθμόν 3" του Podemos , που υποσχόταν στους υποστηρικτές του ότι η νίκη ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα άνοιξε το δρόμο για τη νίκη του κόμματός του στις επερχόμενες εκλογές. Προτιμά το μαύρο χρώμα και δεν αποχωρίζεται το iPad, στην πίσω πλευρά του οποίου υπάρχει η εικόνα του ο Α. Γκράμσι. 

Με την αποχώρηση του Μονεδέρο, διαγράφεται αβέβαιο το μέλλον του κόμματος "Podemos". Ήδη οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα του 17,9 %, στο Λαικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μ. Ραχόι 22% , στους Σοσιαλιστές 21% και στο "Ciudadanos" 19,4%. 

Πηγές: www.protothema.gr και www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου