24 Σεπτεμβρίου 2015

Σι: 'Ενα μεγάλο καράβι στην ανοιχτή θάλασσα η κινεζική οικονομία

Από την πόλη του Σιάτλ, στη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκίνησε χθες την επίσημη επίσκεψή του ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Την Παρασκευή ο Κινέζος ηγέτης θα επισκεφθεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, προτού μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα μιλήσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σι Τζινπίνγκ παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Wall Street Journal, με κεντρικό στόχο να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα του, κατά τους τελευταίους μήνες. 

«Αν δείτε την κινεζική οικονομία σαν ένα μεγάλο καράβι στην ανοιχτή θάλασσα, το ερώτημα που θα θέσετε στον εαυτό σας είναι αν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν έχει ισχυρούς κινητήρες και αρκετή ενέργεια για να συνεχίσει το ταξίδι του», δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης. «Κάθε πλοίο, όσο μεγάλο κι αν είναι, μπορεί να εμφανίσει, κάποια στιγμή, μια ορισμένη αστάθεια, όταν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη», προσέθεσε, για να διαβεβαιώσει το αναγνωστικό του κοινό, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κίνα είναι «προβλήματα στο δρόμο της προόδου» και ότι έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την οικονομική σταθεροποίηση και αναζωογόνηση. 

Ο Σι, υποβάθμισε τις διαφορές που έχουν αποσταθεροποιήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης των θεμάτων της κυβερνοασφάλειας και της κατασκευής τεχνητών νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα, δηλώνοντας ότι η Κίνα δεν ακολουθεί τυχοδιωκτική στάση στον στρατιωτικό τομέα και θέλει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις. 

 cartoon Kevin Kallaugher from The Economist.

Ο Σι παράλληλα προσπάθησε να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες ότι η Κίνα διστάζει στη μετάβασή της προς μια περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη: «Όπως η βολή ενός βέλους που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, θα προχωρήσουμε μπροστά ενάντια σε όλες τις πιθανότητες για να πετύχουμε τους στόχους μας για μεταρρύθμιση».

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, tovima.gr, The Economist.
Περισσότερα στα:http://www.kathimerini.gr/831916/article/epikairothta/kosmos/periodeia-toy-kinezoy-proedroy-stis-hpa
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=739612

1 σχόλιο: