22 Σεπτεμβρίου 2015

Volkswagen: Οι παραποιημένες τιμές καυσαερίων της

Δύσκολες ώρες για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen. Εκπρόσωπός της παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε στις ΗΠΑ τους ελεγκτές καυσαερίων. Ο όμιλος κινδυνεύει με πρόστιμο μέχρι και 18 δις ευρώ.

Κόλαφος για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία VW, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Εκπρόσωπος της εταιρείας παραδέχτηκε την Κυριακή ότι οι υποψίες περί χειραγώγησης των τιμών καυσαερίων που διατύπωσε η ΕΡΑ, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, ευσταθούν. «Το παραδεχθήκαμε, οι υποψίες ευσταθούν και θα συνεργαστούμε με την υπηρεσία» δήλωσε.

Η Volkswagen χρησιμοποιούσε ένα απαγορευμένο λογισμικό που σε δοκιμαστικά τεστ έδειχνε μειωμένες τις εκπομπές καυσαερίων σε αυτοκίνητα με μηχανή ντίζελ. Το αποτέλεσμα ήταν να επιτυγχάνεται μείωση κάτω από το επιτρεπτό όριο κατά 40 φορές. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται τετρακύλινδροι κινητήρες αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν από το 2009 μέχρι το 2015. Πρόκειται για τα μοντέλα Jette, Beetle και Golf της VW και της Audi A3. Επίσης το μοντέλο Passat που κυκλοφόρησε πέρυσι και φέτος.

Με απλά λόγια, χάρη σε ένα ειδικό λογισμικό που είχε αναπτύξει η εταιρεία ο κινητήρας έδειχνε τιμές που αντιστοιχούσαν στα αμερικανικά πρότυπα σε δοκιμαστικούς ελέγχους, όχι όμως όταν ο κινητήρας βρίσκονταν σε κανονική κίνηση.

«Για κάθε αυτοκίνητο με τιμές που δεν αντιστοιχούν στις αμερικανικές νόρμες μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 37.500 δολαρίων» είπε η Σύνθια Γκίλες, εκπρόσωπος της ΕΡΑ. Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν συνολικά 500.000. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές η VW κινδυνεύει με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 18 δις δολάρια. 

Ο επικεφαλής της VW Μάρτιν Βίντερνκορν εξήγγειλε την έναρξη ερευνών από εξωτερικούς ελεγκτές. «Προσωπικά εκφράζω τη βαθιά μου λύπη, που απογοητεύσαμε τους πελάτες και την κοινή γνώμη. Η εμπιστοσύνη τους είναι για μας ύψιστο αγαθό», είπε. 

Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η αμερικανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος ΕΡΑ, που έδωσε την περασμένη Παρασκευή στη δημοσιότητα τη σχετική έκθεση για παραποίηση των πραγματικών τιμών καυσαερίων, επισημαίνει ότι η VW γνώριζε ήδη από το Μάιο του 2014 για τις παράνομες μεθόδους.

Αύριο Τετάρτη συνέρχεται εκτάκτως το εποπτικό συμβούλιο της VW, πριν την προγραμματισμένη συνάντηση της Παρασκευής, όπου θα τεθεί το ζωτικής σημασίας ερώτημα εάν γνώριζε ο Βίντερκορν τις ατασθαλίες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αμερικανική αγορά.

Στις ΗΠΑ τα ΜΜΕ γράφουν ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει ανακρίσεις προκειμένου να αναζητηθεί πιθανή ποινική διάσταση στο σκάνδαλο.

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.com/p/1GZRf και http://dw.com/p/1GaC8

1 σχόλιο:

  1. Ο Μάρτιν Βίντερκορν ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen. Στο μεταξύ στις ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών σχετικά με το σκάνδαλο.
    Πηγή: Deutsche Welle

    ΑπάντησηΔιαγραφή