11 Νοεμβρίου 2018

Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού η Κυριακή 11.11.2018

Επισκέψιμα τα οινοποιεία της χώρας από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. 

Τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου πραγματοποιείται και εορτάζεται, από το 2009, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού με τη συμμετοχή οινοποιείων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα. 

Την Κυριακή λοιπόν, τα οινοποιεία της χώρας, εκείνα τουλάχιστον που διαθέτουν την ανάλογη υποδομή, θα είναι ανοιχτά και επισκέψιμα από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Εξάλλου ο οινοτουρισμός είναι μια τάση που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια σε όλες τις χώρες που παράγουν κρασί. 

«Ελάτε στα οινοποιεία μας να γνωρίσετε τους δημιουργούς των αγαπημένων σας κρασιών στους χώρους παραγωγής τους. Μαζί θα ξεναγηθούμε και θα δοκιμάσουμε νέες και παλαιότερες σοδειές καθώς και τα φρέσκα του τρύγου 2018» καλούν τους οινόφιλους τα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος». Επιπλέον, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού και την τουριστική έκθεση Philoxenia η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει εκδήλωση για τον Οινοτουρισμό και τους Δρόμους του Κρασιού, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης (αίθουσα Olympias). 


«Η χαρά του οινοτουρισμού δεν είναι μόνο να πιεις κρασί. Είναι να μυρίσεις το ξύλο από τα βαρέλια, να δοκιμάσεις από μια δεξαμενή το περιεχόμενο που ακόμα δεν έχει γίνει κρασί, να γευθείς κρασιά που προέκυψαν από δοκιμές αλλά δεν πρόκειται να βγουν στην αγορά. Αν είσαι τυχερός, μπορεί να παραστείς στο άνοιγμα ενός κρασιού που δημιουργήθηκε πριν από δεκαετίες... Θα γνωρίσεις όλον τον πλούτο του αμπελώνα του οινοποιείου που θα επισκεφθείς», λέει στην «Καθημερινή» η κ. Αλεξάνδρα Ανθίδου, εκπρόσωπος των Οίνων Βορείου Ελλάδος.

Η Νεμέα θεωρείται το μεγάλο στοίχημα του οινοτουρισμού της χώρας, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη, 25.000 στρέμματα, μεγάλο τμήμα της οποίας είναι κάμπος που παράγει το αντίστοιχο ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) από την ποικιλία αγιωργίτικο. Επιπλέον ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει την επίσκεψή του στο οινοποιείο με μια ακόμη στον αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας*. 

στην Αρχαία Νεμέα

Πολλοί παρομοιάζουν τη Νεμέα με την Τοσκάνη, ωστόσο απέχει πολύ από τη διάσημη περιοχή της Ιταλίας, κυρίως λόγω έλλειψης υποδομών. Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας έχει δημιουργήσει και λειτουργεί πολυχώρο όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρουν συγκεντρωμένα πολλά από τα κρασιά της περιοχής και έτσι να διαλέξουν σε ποιο οινοποιείο θα συνεχίσουν την περιήγησή τους. Την Κυριακή στον συγκεκριμένο χώρο διοργανώνονται γευσιγνωσίες κρασιών. 


Μας καλούν και οι οινοποιοί της Κρήτης: «Προγραμματίστε την εκδρομή σας για την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και επισκεφθείτε ένα ή και περισσότερα οινοποιεία της Κρήτης. Όλο το πρόγραμμα με τα οινοποιεία που συμμετέχουν, το ωράριο και τις εκδηλώσεις θα το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Wines of Crete».

«Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μυηθείτε στον μαγευτικό κόσμο του κρασιού, να γνωρίσετε τη διαδικασία της οινοπαραγωγής και να δοκιμάσετε εξαιρετικά επώνυμα ελληνικά κρασιά», τονίζει ο σύνδεσμος ελληνικού οίνου (ΣΕΟ). 

Πηγές (και πληροφορίες) winesofnorthgreece.gr, www.wineroads.gr, nemeawineland.comwinesofcrete.grεπίσης στοιχεία από kathimerini.gr 

*Σχετική ανάρτηση: Στην Αρχαία Νεμέα και στους δρόμους του κρασιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου