1 Οκτωβρίου 2019

Ημέρα του παππού και της γιαγιάς η 1η Οκτωβρίου

Στους παππούδες και τις γιαγιάδες αφιερώνει η Google το σημερινό της Doodle.

Για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν, γιρτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου η «Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων», γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία».


Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990. Σκοπός του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση για ζητήματα που αφορούν την τρίτη ηλικία, αλλά και για εκτιμηθεί η συμβολή της στην κοινωνία. 

Οι φετινές εκδηλώσεις του ΟΗΕ είναι αφιερωμένες στο «ταξίδι στην ηλικιακή ισότητα», με στόχο την ενίσχυση της τρίτης ηλικίας σε όλες τις διαστάσεις της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της ενεργού συμμετοχής τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή, προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες. Όπως εξηγεί ο ΟΗΕ, συχνά οι ανισότητες στην τρίτη ηλικία αντανακλούν ένα συσσωρευμένο μειονέκτημα που χαρακτηρίζεται από παράγοντες όπως: τοποθεσία, φύλο, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, υγεία και εισόδημα. 

Σήμερα από τον εγγονό μου, στο "προνήπιο"!

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2000 ζούσαν στον πλανήτη 600 εκατ. άνθρωποι άνω των 60 ετών, που αυξήθηκαν στα 900 εκατ. το 2015. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω αναμένεται να αυξηθεί στα 1,2 δισεκ. το 2025, στα 1,4 δισεκ. το 2030 και να ξεπεράσει και τα 2 δισεκ. το 2050. 

Takis Ant για το afirimeno.com

Σχετικές αναρτήσεις:
Ημέρα των Ηλικιωμένων η 1η Οκτωβρίου 
(01.10.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου